Cumhuriyetin ilanının 100. yılında Koç Üniversitesi’nin kuruluşunun 30. yılı için 4 Ekim’de Rumelifeneri Kampüsü’nde bir araya gelen okul camiası bu önemli günü heyecan dolu etkinlikler ile kutladı. Sevgi Gönül Oditoryumu’nda düzenlenen Cem Mansur şefliğindeki klasik müzik konserinin ardından Bilim Kapısı’ndan Odeon’a bando eşliğinde uzanan fener alayı yürüyüşü gerçekleştirildi. Odeon’daki Koç Üniversitesi Korosu’nun mini konserini ve Rektör Prof. Dr. Metin Sitti’nin konuşmasını takiben yapılan sunuculuğunu ünlü tiyatro oyuncusu Tilbe Saran’ın sunumunu yaptığı görsel-işitsel şovdan sonra öğrenci meydanında Hey Douglas konseri ile kutlamalar son buldu.

Kutlamalar saat 17:30 itibarıyla Sevgi Gönül Oditoryumu’nda konserle başladı. Cumhuriyetin 100. Yılı ve Koç Üniversitesi’nin Kuruluşunun 30. Yılı Konseri’nin sunuculuğunu 2017 yılında Bilgisayar Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden mezun olan Cansu Ünalır Orhan üstlendi. Şef Cem Mansur’un yönettiği 100. Yıl Gala Orkestrası, soprano Dilruba Bilgi ve bariton Caner Akgün eşliğinde George Frideric Handel, Nevit Kodallı ve Wolfgang Amadeus Mozart’tan eserler seslendirdiler. Bir saat süren konser izleyicilere duygulu anlar yaşattı. Konserin ardından Bilim Kapısı’ndan başlayan fener alayına okul camiasından öğrenciler ile akademik ve idari çalışanlar dahil oldular. Bando eşliliğindeki coşkulu yürüyüş Odeon’da son buldu. Odeon, yürüyüşün ardından Koç Üniversitesi Korosu’nun konseri, Rektör Prof. Dr. Metin Sitti’nin konuşması ve bunu takiben öğretim üyelerinin öğrencilerle birlikte hazırladığı ve Tilbe Saran’ın sunuculuğunu üstlendiği görsel-işitsel şova sahne oldu. KARMA Lab ekibinin Ocak 2023’te kavramsal altlığını oluşturarak ve çalışma yöntemini belirleyerek hazırlıklarına başladığı bu görsel-işitsel şov, “Bu bizim yüzyılımız” mottosuyla şekillendi. Tüm Koç Üniversitesi paydaşlarını sürece dahil ederek, katılımcı bir şekilde Türkiye Cumhuriyeti’nin 100 yılı ve Koç Üniversitesi’nin 30 yılından beslenen, dünyanın ve Türkiye Cumhuriyeti’nin gelecek 100 yılını ve Koç Üniversitesi’nin bu gelecek 100 yıl içindeki yerini hayal eden hikayeler oluşturarak yola çıkıldı.

Hazırlıklar kapsamında, Koç Üniversitesi öğrenci, mezun ve akademisyenlerinden oluşan bir grup, worldbuilding metodunu kullanarak, düzenlenen dört çalıştay ile 25’er yıllık periyotlarda dünyanın önümüzdeki 100 yılını, o dünyadaki Türkiye ve Koç Üniversitesi’nin yerini tartıştı. Katılımcılar, kendi yarattıkları personaların gözünden katıldığı çalıştaylarda, hikayelendirme ve hızlı görselleştirme için yapay zekâ araçlarını aktif olarak kullandı. Her oturumun sonunda KARMALab ekibi, ortaya çıkan worldbuilding mandalasından ve personaların gelecekten attıkları kartpostallardan hareketle, çeyrek asırı kapsayan spekülatif bir tarih yazımı gerçekleştirdi ve bir sonraki periyodu etkileyecek çatışma alanları üretip takip eden çalıştayın çıkış metnini ortaya koydu. Çalıştayların sonucunda yüzyılı kapsayan çıktılar, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100, Koç Üniversitesinin 30. yıl kutlamaları kapsamında sahnelenmek üzere bir görsel-işitsel deneyimin temelini oluşturdu. Video-mapping, modern dans, drone sürüsünü bir araya getiren ve “Bu yüzyıl bizim” konseptiyle insan-makina etkileşimini 2123’e kadar uzanan bir perspektifte ele alan bu show’u, tamamı KARMALab Ekibi ve Koç Üniversitesi bünyesindeki yaratıcı bir ekip ve yapay zekâ işbirliğinde üretti. Mayıs-Ekim aylarına yayılan bu yoğun çalışmanın nihai sonuçları ve yapım sürecine dair notlar, ziyaretçilerin de katkı sunabileceği bir web sitesinde bir araya getirildi.

Eğlenceli final

Kutlamalar Hey Douglas konseri devam etti. 70’lerin ve 80’lerin saykodelik, funk parçalarını elektronik ve disko müziği ile harmanlayan Hey Douglas sahneye çıktı. Konser organizasyonu KU Sosyal Aktiviteler Kulübü’nün (SAK) desteği ile gerçekleştirilen performans sonrası kutlamalar, Öğrenci Meydanı’nda son buldu.

Bu özel günün video içeriklerine erişmek için buraya tıklayınız.