Almanya’da bulunan Doemens Academy’den aldığı eğitim sonrası Türkiye’nin ilk su someliyesi olan 2012 Ekonomi bölümü mezunumuz Alican Akdemir ile kariyeri ve su someliyesi olma süreci hakkında konuştuk.

Merhaba Alican, kendini mezunlarımıza tanıtır mısın?

Merhaba, 2012’de Koç Ekonomi bölümünden mezun olduktan sonra Coca Cola İçecek’te çalışmaya başladım. 2014 yılında yine Koç mezunu olan abim Yiğit Akdemir ile beraber Yeme-İçme İşleri adında yiyecek ve içecek uyumu üzerine etkinlik ve danışmanlık hizmetleri veren bir girişim gerçekleştirdik. Şu anda su sektöründeki firmalara danışmanlık hizmetleri ve Su someliyesi olarak su tadımları yapıyorum.

Su someliyesi nedir, ne iş yapar, önemi nedir? Dünyada senin gibi kaç kişi var?

Bir su someliyesi (‘Water Sommelier’) olarak, dünyada farklı kaynak ve mineral değerlerindeki sular hakkında tadım yoluyla bilgi sahibi olup bu suların yiyecek ve içecekler ile uyumuyla ilgileniyorum. Dünyada yüz su someliyesi mevcut, Türkiye’de ise sadece benim.

Su someliyesi olmak nerden aklına geldi?

Someliye olunur mu, doğulur mu sorusu üzerine tartışırken, bira, kahve, rakı gibi birçok içeceğin tadını belirleyen en önemli maddenin su olduğu kanaatine varıp ve bunun üzerine bir eğitim olduğunu duyunca hemen ilgilendim.

Bu işin bir okulu var mı? Su someliyesi olabilmenin ilk koşulu nedir?

Almanya’da bulunan Doemens Academy dünyada Water Sommelier Union tarafından tanılan ve kabul gören tek kuruluş. Dünyada bugüne kadar yaklaşık yüz kişi eğitimi başarıyla tamamlamış ve içecek sektöründe farklı alanlarda çalışıyor. Su someliyesi olmanın ilk koşulu farklı mineral değerlerindeki suları tat ve içerik bakımından ayırt edebilme ve farklı içeceklerin yanında nasıl bir uyum yakalanabileceğine dair kafa patlatma ve deneme isteğidir.

Şimdiye kadar bu işle ilgili duyduğun en ilginç yorum ne oldu?

“Su sudur, tadı olmaz. Susayınca içersin, o kadar” diye yorumlar aldım. “Evde çeşme suyu mu içiyorsun, şişelenmiş su mu?” diye sorunca ses kesiliyor. Suyun bir tadı olduğunu düşündürmek kolay ama bir önyargı olduğu kesin.

Türkiye’nin suları sence nasıl? Nasıl bir su çeşitliliği var?

Türkiye’de kaliteli su kaynakları bulunmasına rağmen, şişelenmiş su çeşitliliği oldukça düşük. Almanya’da beş yüz, Amerika’da elli, Çin’de ise neredeyse her mahallenin farklı şişelenmiş suyu bulunmakta.

Su ile ilgili insanların kafasındaki en büyük yanlış nedir?

İnsanlar suyu sadece yaşamsal aktivitelerini devam ettirebilmek için, yani susadıkları zaman içmeleri gerektiğini düşünüyor. Genel kanı suyun tadı olmadığı. Ben ise insanlara sudan çok farklı tatlar alabileceklerini ve hangi suyu ne zaman nasıl içmeleri gerektiğini anlatmaya çabalıyorum.

Bir su someliyesi iyi bir gurme olmalı mıdır?

Kesinlikle! Yemesini içmesini bilmeden, damak tadına sahip olmadan yapılacak bir iş değil.

Su içerken nelere dikkat etmeli? Bu işin incelikleri nelerdir?

Suyun tadı kadar suyun doğru şekilde sunulması çok önemli. Bardak seçimi ve sunulduğu sıcaklık her su tipine ve kaynağına göre değişir. Suyun sıcaklığını düşürmek için buz konulması ya da bardağın içine çeşitli meyvelerin konulması yapılan en büyük yanlışlar.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.