Kendinizi mezunlarımıza kendini tanıtır mısın?
Sinem: Ben Sinem Günaydın, Koç üniversitesi Matematik bölümü 2010 mezunuyum. Koç Üniversitesi, liseden mezun olduktan sonra tercihler için ilk gezdiğim okuldu. Aileme dönüp “Başka okul gezmeyelim, ben burada okuyacağım“ demiştim. Gerçekten de başka okul gezmedim, ilk görüşte aşktı sanırım Bütün üniversite hayatımı mümkün olduğunca dolu dolu yaşamaya çalıştım. Farklı dil dersleri ve sanat dersleri aldım, kulüplere aktif olarak katıldım. Bir süre kurumsal hayatta tecrübe edindikten sonra kendi işimi yapmaya başladım. Bugün sahip olduğum dünya görüşümü ve vizyonumu şekillendirmede okulumun çok büyük etkisi oldu.
Arda: Merhaba. Ben Arda Ulusoy, Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 2015 yılı mezunuyum. Türkiye’nin hem eğitim hem de öğretim konusunda, öğrencilerine maksimum katkıyı sağlayan üniversitesi olan Koç Üniversitesi’nin en güzel dönemlerini yaşayan şanslı mezunlardan birisiyim. Şu an Öğrency’nin kurucusu olarak, girişimimizin önce Türkiye, sonra RCIS ve MENA ülkelerindeki öğrencilerin alışveriş öncesinde uğrak nokta olması için çalışıyorum.
Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptınız?
A: Mezun olduktan hemen sonra UCLA’de yaklaşık bir yıl süren Pazarlama eğitimime devam ettim. Burada teknoloji ve pazarlamanın dünyada ve gelişmiş ülkelerde nasıl uygulandığını dünyaca ünlü iş ve bilim insanlarından ders olarak aldım. Bir senenin sonunda Türkiye’ye geldim ve teknoloji/yazılım sektöründe kariyerimi devam ettirmek istediğime karar verdim. Bu istekle Garanti Teknoloji’de iş analisti olarak çalışmaya başladım. Bir senelik süre sonunda Sinem’le tanıştığımız Nuvia isimli Türkiye’nin ilk Internet of Energy firmasında veri analisti olarak işe başladım. Bu süre zarfında Öğrency’yi kurdum ve fikrimi Sinem ile paylaşıp Öğrency’yi büyütmeye başladım.
S: Mezun olduktan sonra kurumsal hayatıma Samsung’da satış üzerine başladım; daha sonra Arçelik’te ticari pazarlama ve perakende geliştirme üzerine çalıştım. KOSGEP’ten girişimcilik sertifikamı aldım ve bol bol seyahat ettim. Daha sonra Puma’da ve start-up bir teknoloji şirketi olan Nuvia’da Sales Manager olarak çalışmaya başladım. Burada yollarımız Arda’yla kesişti; onun projesine ortak olarak girişimcilik serüvenim başlamış oldu. Şu an ortağı olduğum iki şirketim var; Öğrency ve Siresis.
Öğrency fikri nereden çıktı?
A: Geçtiğimiz sene Galatasaray Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimime başladım. Yaklaşık iki sene sonra Türkiye’de tekrar öğrenci olunca, burada öğrencilere sağlanan ne gibi destekler ve indirimler var diye bir araştırma yapmak istedim. Sonunda gördüm ki üniversite öğrencilerine özel bir sadakat platformu ile yedi milyon üniversite öğrencisi yan yana gelirse güzel bir sonuç alabiliriz. Böylece Öğrency fikri doğmuş oldu.
S: Aslında fikir Arda’dan çıktı Bana işi anlattığında, öğrencilere yönelik açık ve büyük bir pazar oluğunu gördüm, projesine inandım ve ortak oldum.
Öğrency neler sunuyor?
A: Öğrency, sadece üniversite öğrencilerine özel indirimlerin paylaşıldığı bir sadakat platformu. Amacımız üniversite öğrencilerinin alışverişlerinde tasarruf etmelerini sağlamak ve markaların üniversite öğrencilerine ulaşabilecekleri en önemli durak olmak. Bu yolda emin adımlarla ilerliyoruz.
S: Öğrency ile hem öğrencilere, hem markalara hem de üniversitelere fayda sağlamış oluyoruz. Oluşturduğumuz katma değer ile topluma fayda sağlamanın yanında, kendi planlarımızı ve görüşlerimizi de uygulayarak bu işi Türkiye’de ilk bizim yapıyor olmamız gurur verici.
Kendi işinizi yapmaya nasıl karar verdiniz?
A: Ben liseden beri onlarca farklı iş modeli ile aslında girişimcilik serüvenime başlamıştım. Üniversite dönemimde de aldığım derslerden çalıştığım konulara kadar seçimimi hep buna uygun yapmaya özen gösterdim. Beni mutlu edecek şeyin, insanların/kurumların hayatını kolaylaştıran çözümler bulmak ve bunu ölçeklenebilir bir yolla yapmak olduğunu gördüm. Durum böyle olunca mutlu olmak için tek yolumun girişimcilik olduğunu anladım.
S: Sanırım ticaretle uğraşan bir aileden geldiğim için daha öğrenciyken bile aklımın bir köşesinde bir gün kendi işimi yapma düşüncesi hep vardı; derslerimi bile bunu göz önünde bulundurarak seçiyordum. Ancak önce kurumsal hayatta tecrübe kazanmam gerektiğini düşünüyordum. Yeterli tecrübeyi edindiğime inandığımda kendi işimi kurmaya karar verdim.
Koç Üniversitesi’nde geçtiğimiz ay bir etkinlik gerçekleştirdiniz ve birçok markanın indirimlerini Koç Üniversitesi öğrencileri ile buluşturdunuz. Etkinliği nasıl özetlersiniz?
A: Koç öğrencileri etkinliğe, Öğrency’ye ve anlaşmalı markalarımıza son derece ilgiliydi. Bizler de bu indirimleri öğrenci arkadaşlarımızla buluşturmanın keyfini çıkardık. Hem Öğrency’nin bilinirliğini artırdığımız hem de öğrencilerin Öğrency’yi gerçekten sevdiğini anladığımız bir gün oldu. Sizlere de desteğiniz ve bu etkinliğe olan katkınız için sonsuz teşekkürler.
S: Koç öğrencilerinin yeni fikirlere ve girişimlere ne kadar duyarlı olduklarına bir kez daha şahit olduk. Standımıza ilgi yoğundu ve birçok öğrenciyi sevdikleri markaların indirimleri ile buluşturduk. Koç Üniversitesi’ne tekrar gelmek ve öğrenci arkadaşlarımız ile tekrar buluşmayı iple çekiyoruz.
Girişimci olmak isteyen mezunlarımıza neler önerebilirsiniz?
S: “Siz de gelin, su çok güzel 🙂 “ Güzel bir fikir yakaladığınızda mutlaka cesaretinizi toplayıp peşinden gidin. Girişimci bir ruha sahip olduğunuz halde iş fikrine dönüşecek bir fırsat göremiyor ya da yenilikçi fikirler bulamıyor olabilirsiniz. Bu durumda yapılacak en iyi şey yetenekleriniz doğrultusunda güzel bir fikri desteklemek. Böylece birlikten kuvvet doğar ve gerekli cesareti daha kolay gösterebilirsiniz.
A: Fake it until you make it! Siz yapacağınıza inanıyorsanız onu yapmışsınız gibi davranın ve insanlar size bunun için saygı duysun. Bu adım sizin kendinize olan güveninizi ve işinize olan inancınızı artıracaktır.
Bundan sonrası için hedefleriniz neler?
A: Hedefimiz öncelikle Türkiye’deki tüm üniversite öğrencilerinin Öğrency üyesi olarak hak ettikleri indirimleri onlarla buluşturmak. Sonra bu işlemi her ülke için tekrarlamak 🙂
S: Ortağı olduğum iki şirketime de değer katarak, onların büyümesini ve uluslararası kurumsal şirketler haline gelmelerini sağlamak.
İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.