Öncelikle kendini tanıtır mısın?
İstanbul doğumluyum. Robert Kolej’i bitirdikten sonra Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudum. 2012 yılında üniversiteden mezun olduktan sonra yasal stajımı yaptım ve İstanbul’da bir hukuk bürosunda bir süre birleşme devralmalar üzerine avukatlık yaptım. Daha sonra rekabet hukuku üzerine yüksek lisans yapmak üzere 2014’te Belçika’ya geldim ve Liege Üniversitesi’nde Rekabet ve Fikri Mülkiyet Hukuku masterı ile Brussels School of Competition’da Uygulamalı Rekabet Hukuku programını eş zamanlı olarak bitirdim. Hemen sonrasında aldığım iş teklifiyle Belçika’da avukatlık yapmaya başladım. Daha sonra Arnold & Porter hukuk bürosuna geçtim ve 5 sene boyunca orada rekabet hukuku üzerine çalıştım. Aynı zamanda profesyonel koçluk eğitimleri aldım ve bir yandan koçluk yapmaya başladım. Kendimi hazır hissettiğimde işten ayrıldım ve kendi koçluk şirketimi kurarak bireysel ve kurumsal koçluk yapmaya, atölye ve eğitimler vermeye başladım. Şu anda stres yönetimi ve verimlilik konuları ağırlıklı olmak üzere iş ve kariyer koçluğu yapıyorum. Sürekli yeni şeyler öğrenmeyi ve bir şeyler üretmeyi çok seviyorum. 7 senedir Belçika’da yaşıyorum ve yavaş yavaş buraya yerleşen Koçlu arkadaşlarımızın sayısının artmasından da çok mutluyum.
Koç Üniversitesi’nde eğitim aldığın dönemden biraz bahseder misin? Nasıl bir öğrencilik geçirdin?
Gerçekten dolu dolu bir öğrencilik hayatı geçirdim diyebilirim. Değişik alanlarda aldığım hukuk dersleri ve takip ettiğim seminerlere ek olarak bir süre Hukuk Kulübü başkanlığı ve hukuk fakültesi dergisi Justitia’nin editörlüğünü de yaptım. Bu çerçevede ekip arkadaşlarımla birlikte düzenlediğimiz Kariyer Günleri ve güncel hukuk seminerleri gibi etkinliklerle harika deneyimler edindik ve networking olanağı yakaladık. Üniversitede hem sosyal hem akademik anlamda çok keyifli ve doyurucu zaman geçirdiğimi söyleyebilirim. Yurtta kalmanın keyfini ve çalışırken arkadaşlarla grup halinde kütüphanede sabahladığımız zamanları hala gülümseyerek hatırlıyorum. Ayrıca fakültedeki hocalarımın ve arkadaşlarımın desteğini hala hissettiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum.
Profesyonel koçluk işiyle ilgilenmeye nasıl başladın?
Brüksel’de avukatlık yaparken ayrıca genç avukatlar için bir mentorluk programı yürüttüm ve Brüksel’de CV atölyeleri yaptım. O süreçte aldığım olumlu geri bildirimlerde mentorluk konusunda başarılı olduğumu ve bu karşılıklı fikir alışverişinden çok keyif aldığımı fark ettim. Kurumsal dünyanın içindeyken biraz olsun insanların hayatına dokunabilmek çok güzeldi ama bir süre sonra hem profesyonel hem de özel hayatımın kontrolünü elime almak ve kendi projelerimi yürütmek istediğime karar verdim. Profesyonel koçluk yapmaya ve kendi şirketimi kurmaya cesaret etmek bu anlamda benim için çok güzel bir adım oldu. Şu anda karakterime, değerlerime ve hayat görüşüme çok uyan bir iş yaptığımı düşünüyorum.
Hangi konular üzerine koçluk yapıyorsun? Neden bu konular üzerine yoğunlaşmayı tercih ettin?
Zaman ve stres yönetimi konusunun hayatımızın her alanına etki eden yansımaları olduğunu düşünüyorum. Çevremizde birçok kişi hem fiziksel ve ruhsal anlamda hem de dijital ortamda tükenmişlik hissi yaşıyor. Her şeye yetişmeye çalışırken hiçbir şeyi tam yapamadığımızı hissediyoruz ve aslında yapay bir doyumsuzluk içinde yaşıyoruz. Hem iş hem de özel hayatımızda bu döngüyü kırmamız gerekiyor. Bu yüzden verdiğim eğitimlerde bir yandan sağlıklı alışkanlıklar edinip bir yandan da zaman ve stres yönetimi üzerine derinlemesine inceleme yaparak hayat kalitemizin yükseleceğini anlatmaya çalışıyorum. Sürekli aynı şeyler hakkında söylenip mutsuz olmaktansa bizi geri tutan şeylerden kurtulup hedeflerimize daha kesin ve sağlıklı şekilde ulaşmamız mümkün.
Danışanlarına nasıl programlar ve eğitimler sunuyorsun? Bize biraz bunların içeriğinden bahseder misin?
Ben şu anda hem bireysel olarak danışanlarımla seanslar yapıyorum hem de Türkiye ve Belçika’daki şirketlerde ve hukuk bürolarında kurumsal eğitimler veriyorum. Danışmanlık ve eğitimlerim, iş hayatında “zaman ve stres yönetimi” ile “verimlilik ve performansı artırma” tavsiyelerini ve ayrıca kariyer planlama konularını kapsıyor. Bu ana başlıklar üzerinden yola çıkarak çalıştığımız şirketlerin ihtiyacını göz önünde bulunduracak şekilde programın içeriğini ve uzunluğunu birlikte belirliyoruz. Örneğin hukuk bürolarıyla veya uluslararası şirketlerin hukuk departmanlarıyla çalıştığım zaman spesifik olarak avukatlar için verimliliği artırma ve zamanı doğru kullanma yöntemlerinden bahsediyorum. Verdiğim eğitim, atölye ve koçluk seansları, şu an içinde bulunduğumuz durumu göz önünde bulundurarak tamamen online şekilde oluyor ve hem küçük hem de büyük gruplar ile yaptığımız egzersizler yardımıyla bu süreç katılımcılar için aynı zamanda keyifli bir team building aktivitesi oluyor. Hem deneyim ve gözlemlerime hem de bu alanda aldığım güncel eğitimlere dayanarak kısa zamanda pratik bilgiler vermeye çalıştığım için şu ana kadar bu eğitimler sonrasında güzel geri dönüşler aldığımı düşünüyorum.
Mezunlarımızla paylaşmak istediğin veya genel anlamda eklemek istediğin bir şeyler var mı?
Benim naçizane tavsiyem değişimden korkmasınlar. Benim etrafımda çok gördüğüm bir şey bu; insanlar belirli bir alanda okuyup çalıştıktan ve bu yolda hem maddi hem manevi çok emek verdikten sonra bambaşka bir şeye yönelirlerse sanki o ana kadar yaptıklarının hepsi boşa gidecekmiş gibi bir korkuya kapılıyor. Bence böyle bakmamak lazım, çünkü aslında sizin şu ana kadar yaptığınız her şey sizi bu noktaya getirdi ve şu an olduğunuz insana dönüştürerek bu değişim kararını vermenizi sağladı. Hayatta hep yaptıklarınızın üstüne bir şeyler ekleyerek ilerlemek gerekiyor; eğitiminiz, yaptığınız işler, hobileriniz, hepsi bunun birer parçası. Kendinizi belirli kutulara koyup sınırlamaya gerek yok. Hayat dümdüz bir yoldan ibaret değil, kapı kapıyı açıyor, o yüzden değişiklik yapmaktan ve sizi gerçekten tatmin eden şeylerin peşinden gitmekten korkmayın. Açık söyleyeyim, şu an kendi koçluk işim için avukatlık yaptığım dönemden çok daha fazla çalışıyorum, iş geliştirme planları yaparken her günün her ani değişik projeler üretiyorum, ama inanın hiç bu kadar enerjik ve motive olmamıştım. Sevdiği işi yaparken insan yorgunluğuyla bile gurur duyuyor.
Paylaşımlarıma göz atmak isteyen mezunlarımız www.gizemgogus.com internet sitemden, @gizemgogus.coaching Instagram hesabımdan veya Linkedin adresimden beni takip edebilirler. Ayrıca soruları olursa bana gizemgogus@gmail.com mail adresinden de ulaşabilirler, her zaman elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.
Bu keyifli röportaj için size çok teşekkür ederim.