Ceren Saner 1991 yılında İstanbul’da doğdu. Koç Üniversitesi’nde İşletme bölümünü bitirmenin yanında okuduğu dönem boyunca Medya ve Görsel Sanatlar bölümünden de birçok ders aldı. Fotoğraf ile olan bağı ailesiyle olan bağına, özellikle de babasına dayanarak başladı ve varoluşunu fotoğraf ile ortaya koymaya devam etti. Bugüne dek fotoğraflarıyla İstanbul’da ve New York’ta birçok grup sergisine katılan Ceren Saner’in yine ailesiyle ilgili ilk kısa dökümanter filmi İngiltere’de Tolpuddle Radikal Film Festivali’nde kendi kategorisinde en iyi filme aday oldu.

Koç Üniversitesi’nde okuduğu son yılında dersini alarak tanıştığı akademisyen Semih Yalman’la yolları kesiştikten sonra asıl hedefi hayal kurmaya teşvik etmek, hayal kavramı algısını olumluya taşımak ve gençlere kalıplar dışında ifade imkanı sağlamak olan konferans serisi Dreamstalk’ta sahneye çıkarak fotoğraf ile olan bağını ve fotoğraf ile birlikte varolma hayalini anlatarak Dreamstalk ekibinin bir parçası haline geldi. N11.com ve Vehbi Koç Vakfı’nın desteklediği Dreamstalk’un ilk senesi boyunca Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelere giderek hayalini anlatan gençlerin gözlerindeki ışığı çekti. Şimdi bu anlardan oluşan bir sergi yapılıyor, Ceren Saner’in ilk solo sergisi; Hayalin Peşinde.

Koç Pera’nın ev sahipliği yaptığı sergi hayallerin anlatılma anları ve hayallerin gerçekleşme süreçlerini konu alan üç farklı seri, toplamda yirmi fotoğraftan oluşmakta. 11 Eylül akşamı Boogy The Event Company, Canon ve KUMED’in desteğiyle açılışı yapılan ‘Hayalin Peşinde’ sergisi 30 Eylül’e kadar Koç Pera’da ziyaret edildi.

Merhaba Ceren, öncelikle serginden dolayı seni tebrik ederiz. Mezunlarımıza kendini tanıtabilir misin?

2014 işletme mezunuyum. Okuduğum dönem boyunca MAVA’dan da birçok ders aldım. Şu anda hayal fotoğrafçısıyım.

Hayal fotoğrafçısı mı, biraz açabilir misin bunu?

Bunun için önce Dreamstalk’u anlatmam gerek. Dreamstalk hayalin olumsuz algısını ortadan kaldırma hedefi olan, gençlere kalıplar dışında kendilerini ifade etme şansı veren konferanslar serisidir. Gençler üniversitelerde gerçekleşen bu etkinliklerde sahneye çıkıyorlar, biz bu sahneye hayal bulutu adını veriyoruz, hayallerini üç dakika içerisinde özgürce anlatıyorlar. Destekçilerden ve proje ekibinden oluşan jürimiz var, her etkinlikten bir hayali seçiyorlar ve geçekleştirilmesi için çalışıyoruz. Ben de bu konferanslar boyunca anlatılan hayalleri fotoğraflıyorum, tüm bu süreç içerisinde sahneye çıkandan öğrenciden, hayalinin seçildiğini öğrendiği sürpriz anı ve en sonunda da hayalin gerçekleşme anını fotoğraflıyorum. Onları sonsuzlaştırıyorum aslında.

Peki Dreamstalk’a nereden ulaştın ya da onlar sana nasıl ulaştı?

Koç Üniversitesi’nde okuduğum son yılda CASE’den Semih Yalman hocadan ders alırken kendisine fotoğrafa olan bağlılığımı anlattım. Sonrasında Semih Hoca da bana bu projeden bahsetti. Tam konuştuğumuz haftanın ertesinde etkinliğin Koç Üniversitesi’ne de geleceğini öğrendim. Semih Hoca’nın sen de gel hayalini anlat, belki gerçek olur demesi üzerine konferansa katıldım. Aslında bu proje de Semih Hoca’nın ve İşletme 2012 mezunumuz Ezgi Utan’ın hayali ile ortaya çıkmıştı. Konferanslarda başka Koçlularla da birlikte çalıştım, Gülsu Sarı var mesela 2015 mezunu olacak O da 🙂 Kendi Koç ruhumuzu da ekledik çalışmalarımıza.

Hayalin neydi o zaman, mezunlarımıza da anlatabilir misin?

Ben babamı üç yaşındayken kaybettim ve O hatıralarımda hiç var olamadı ben çok küçük olduğum için. Bu yüzden de küçüklüğümden beri babamı kahramanım olarak fotoğraflardan tanıdım. Hep O’nu fotoğraflardan hissetmeye çalıştım, bu da fotoğrafın içindeki kahramanları anlama istediğini doğurdu bende. Fotoğraf ile benim armada bir bağ oluşturdu. Sonrasında da fotoğrafla var olmak istedim, hayalim tamamen buydu. Çektiğim fotoğrafları izleyicilere sunabilmek ve kendi var oluşumla bizi bize anlatmaktı.

Gerçekleşme sürecine gelelim. Dreamstalk ile beraber bir sergi açtınız. KoçPera’da. Biliyorsun KoçPera da biz Koç mezunlarının hayaliydi:)

Hayalimi Dreamstalk’da anlattıktan sonra projeye hayal fotoğrafçısı olarak dahil oldum, hayalini anlatan gençlerin peşinden koşarken kendi hayalimi de gerçekleştiriyordum. Projenin ilk senesi sonunda hayalimin ürünü olarak bu sergiyi oluşturduk. Fotoğraf seçimini ben yaptım, gerçekleşen hayallerden 20 tanesini sergimize taşıdım. Sergimize destek ararken yollarımız Seçil Kınay ile kesişti, bizi Mezunlar Derneği ile tanıştırdı. Sonrası zaten gördüğünüz bu güzel sergi 🙂 KoçPera’da bir Koç mezunu tarafından açılan ilk sergi de benimki oldu, ayrı bir mutluluk.

Bundan sonrası için planların neler?

İngiltere’de fotoğraf üzerine yüksek lisans programlarını araştırıyorum. Hayatıma fotoğraf ile devam etmek istiyorum. İlgimin en yoğunlaştı alan belgesel fotoğrafçılık.

Mezunlarımız senin çalışmalarını nasıl takip edebilirler?

Portfolio’m www.cerensaner.com adresinde, kişisel emailim cerensaner@gmail.com

Dreamstalk Hakkında:

Algı stratejisti ve Koç Üniversitesi Öğretim görevlisi Semih Yalman tarafından tasarlanıp yaratılan ve eski öğrencisi Ezgi Utan tarafından yönetilen, asıl hedefi hayal kurmaya teşvik etmek, hayal kavramı algısını olumluya taşımak ve gençlere kalıplar dışında ifade imkanı sağlamak olan konferans serisi “Dreamstalk” birinci yılını tamamladı.

Dreamstalk ilk senesinde 9 üniversiteyi ziyaret etti, yüzlerce öğrencinin hayalini dinledi ve n11.com ve Semih Yalman’ın maddi ve manevi desteği ile birbirinden ilginç 9 hayali gerçekleştirdi.

Kendi alanlarında uzman dört hayalperestin yollarının Semih Yalman etrafında kesişmesiyle oluşan ekip, yaptıkları işle bir yandan da kendi hayallerini gerçekleştiriyor. Ceren Saner’in fotoğrafladığı, video çekimlerinin Özgür Önurme tarafından yapıldığı ve Günsu Sarı tarafından koordine edilen projenin genel yönetiminden ise Ezgi Utan sorumlu.

Dreamstalk tarafından gerçekleştirilen ilk hayal Işık Üniversitesi’nde okuyan Ezgi Ergene’ye aitti. Hayali National Geographic ekibiyle belgesel çekimine gitmek olan Ezgi, National Geographic fotoğrafçısıyla gittiği çekimde bir anda kendini Bengal kaplanının karşısında buldu. Ekip, ikinci olarak Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Süheyla Tan’ın hayalini gerçekleştirdi. Yıllar önce İstanbul’a geldiğinde aşırı trafiği görüp boğazı yüzerek geçmenin hayalini kuran Süheyla, daha iyi yüzmek için aylarca antrenörle çalıştı ve geçtiğimiz Temmuz ayındaki Boğaz Yarışı’nda bir kıtadan diğerine kulaç attı. Yüzlerce hayal arasından seçilen ve gerçeğe dönüştürülen bir diğer hayal ise Banu Uğural’a ait. Banu’nun hayali diğerlerinden biraz farklı. Son yılların en büyük problemlerinden kentsel atıklar üzerine çalışan Banu’nun hayali, bir mobil atölye kurup ‘‘İleri Dönüşüm’’ ün (Upcycling) önemini çocuklardan başlayarak topluma yaymaktı. Banu’nun hayali, kurduğu mobil atölyeyle gittiği ilk durak olan İzmir’in Çınardibi Köyü’nde gerçek oldu. Bir hafta boyunca evlerden ve okullardan köydeki ilkokula toplanan atıklar Banu Uğural’ın atölyesinde çocukların hayal gücüyle buluştu ve kentsel atıklardan harikalar yaratıldı. Banu’nun atölyeleri Türkiye’nin farklı bölgelerindeki farklı köylerde hayat bulmaya devam edecek.

Birbirinden ilginç bu hayallerin gerçeğe dönüşmesini sağlayan Dreamstalk’un ana fikri, Semih Yalman’ın üniversitelerdeki seminerleri sırasında öğrencileri dinlemenin daha iyi sonuç verdiğini fark etmesiyle şekillenmiş. Eski öğrencisi Ezgi Utan ile birlikte yeni bir seminer modeli arayışına giren Yalman, 2013 yılından itibaren artık kendisinden daha çok öğrencileri konuşturmaya başladığını söylüyor: “Gençler hayallerini diledikleri gibi anlatabilirlerdi. ‘Bunu nasıl yapabiliriz?’ diye düşünürken eski öğrencim Ezgi ile birlikte Dreamstalk için harekete geçtik. Gittiğimiz üniversitelerde 20 dakika süren bir konuşma yapıyor, ardından öğrencileri sahneye çıkarıp hayallerini dinliyorum. Ezgi Utan, sponsorumuz n11.com’un CEO’su, bir öğrenci ve benim de bulunduğum bir jüriyle her üniversiteden bir öğrencinin hayalini seçip gerçeğe dönüştürüyoruz.”

Şimdiye kadar dokuz gencin hayalini gerçeğe dönüştürdüklerini belirten Yalman, seçimi ‘Hayalleri diğer gençlerin hayallerine motivasyon sağlayan öğrenciler arasından’ yaptıklarını ve bu sayede hayal kurmanın bireysel ilerlemeye katkısını anlattıklarını söylüyor. Yalman, Koç Üniversitesi öğrencisi Ceren Saner’in hayalinin gerçeğe dönüşme sürecini ise şöyle anlatıyor: ‘‘Ceren Saner’in hayali ise fotoğrafçı olmakmış. Çünkü babasını küçük yaşta kaybetmiş ve onu sadece fotoğraflardan tanıyabilmiş. Sahnede hayalini anlatırken hepimiz ağladık.

Ceren bize fotoğrafçı olma hayalini anlattığı günden beri Dreamstalk ekibinin bir parçası haline geldi. Dreamstalk’un ilk senesi boyunca bizimle Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelere gelip hayalini anlatan gençlerin gözlerindeki ışığı çekti. Şimdi bu anlardan oluşan bir sergi yapıyoruz ve bir de kitap çıkaracağız.’’

İşin ilginç kısmı ise gençlerin, hayallerinin gerçek olacağını öğrenme şekli. Hayali gerçeğe dönen her bir gence hayalinin gerçekleşeceği ekip tarafından yapılan bir sürpriz ile söyleniyor. Hayali dünyaca ünlü bir aşçı olmak olan ve Dreamstalk sayesinde 24 haftalık profesyonel aşçılık eğitimine başlayan İstanbul Üniversitesi öğrencisi Dilara A. sürpriz anını şöyle anlatıyor: “En büyük hayalim aşçı olmaktı. Dreamstalk sayesinde bu hayalim gerçekleşiyor. Ekipten Ezgi ile yemek yerken hayalimin maalesef gerçek olmayacağını ama bana iki günlük bir workshop ayarladıklarını söylediler. Bir workshop seçmek için aşçılık akademisinin internet sitesine girdiğimde sitenin ana sayfasında hayalimin gerçekleştiğini gösteren bir yazı çıktı. Çok heyecanlandım.” Bir diğer heyecan verici sürpriz ise hayali spor muhabirliği deneyimi yaşamak olan Sefa Durmaz’ın hayalinin gerçekleşeceğini öğrenme anı. Sefa, ünlü bir spor kanalında staj yapacağını ve spor muhabirliği deneyimi yaşayacağını yapılan sürpriz sırasında çok sevdiği spor yorumcusu Fuat Akdağ’ın ağzından öğrendi.

Dreamstalk ile hayali gerçekleşen gençlerin kimi hayatı boyunca yapmayı hayal ettiği mesleğe ilk adımı atarken, kimi de her zaman deneyimlemek istediği adrenalin dolu dakikaları yaşıyor. Bunlardan biri de Konya Mevlana Üniversitesi’ndeki Dreamstalk etkinliğinde hayalini anlatan Mustafa Bor. Rize’nin Tunca Beldesi’nde gerçekleşen ve tahta arabalarla yarışılan Formulaz’a katılmanın liseden beri hayali olduğunu söyleyen Mustafa, geçtiğimiz Ağustos ayında kendi yaptığı tahta arabasıyla Formulaz’a katıldı ve Dünya Motosiklet Şampiyonu Kenan Sofuoğlu’yla birlikte yarıştı. Hayali uçak kullanmak olan Dokuz Eylül Üniversitesi öğrencisi Kaan Umu ise geçtiğimiz haftalarda aldığı kısa eğitimden sonra eğitmen pilot eşliğinde uçak uçururken hayatının en mutlu gününü yaşadığını söyledi. Geçtiğimiz Ağustos ayında gerçekleştirdiği hayaliyle ülkemizi gururlandıran Boğaziçi Üniversitesi öğrencisi Göktuğ Kıral’ın hayali ise ‘Türkiye’nin En Genç Ironman’i’ olmaktı. Hayalini Dreamstalk sahnesinde paylaşan Göktuğ, 16 Ağustos Cumartesi günü İsveç Kalmar’daki IRONMAN Triatlonu’nda yarıştı. Son bir yıldır yoğun bir programla yarışa hazırlanan Göktuğ,11:56:37’lik süre ile 8-24 yaş kategorisinde Türkiye’nin bugüne kadarki zaman rekorunu da kırarak Türkiye’nin En Genç Ironman’i oldu.

Bir sene boyunca bütün bunlar olup biterken, bir yandan da kendi hayalini gerçekleştiren Ceren Saner, fotoğraflarıyla birbirinden etkileyici hayal anlarına tanıklık etti. Daha önce çektiği fotoğraflarla bir çok sergide yer alan Ceren için bu serginin yeri farklı; çünkü ‘‘Hayalin Peşinde’’ Ceren’in ilk solo sergisi…

11 Eylül akşamı Vehbi Koç Vakfı’nın da desteğiyle açılışı yapılacak olan ‘‘Hayalin Peşinde’’ sergisi 30 Eylül’e kadar Koç Pera by Divan’da ziyaret edilebilecek. Ceren, kendi ağzından sergiye sizi şöyle davet ediyor:

‘‘Benim de bir hayalim var. Günden güne içime sinen, benimle büyüyen, beni büyüten bir hayal.
Fotoğraf.

Gülüşerek koşturan çocuklar ve anne net değil belki, ama o anın duygusu nasıl da net! Ve artık sonsuz. Bana ait, istersem çocuğuma, isterse çocuğunun çocuğuna ait bir sonsuzluk.

Babam gibi, sonsuz bir emanet fotoğrafları. Sonsuzlukta gülüşü, bakışı, gurur duyduğum duruşu. Üç yaş hafızama sığmayacak ama bugüne taşınan yüzü, gözü, gözlüğü… Babam. Kahramanım. Hikayemin detayı, hikayemin başlangıcı.

En çok anneme teşekkür etmeliyim belki, yaşayan kahramana, bana babamı anlatma telaşına düşerken, babama -fotoğraflarına- bakışıyla beni sonsuzluğa inandırdığı için.

Benim bir hayalim var; fotoğraflarla bizi bize hatırlatmak.
İnandığım fotoğraflarımı bir yerlerde sergilemek, izleyenlere yalnız olmadıklarını hatırlatmak.

Ve şimdi başkalarının hayalleri ile buluşmalarını karelerimle sonsuzlaştırarak kendi hayalimin peşinden koşarken bir aileye daha sahip oldum, Dreamstalk. 

11 Eylül’de tüm bu güzel yolculuğumuzu size anlatabilmek için ilk solo sergimi açıyoruz, Hayalin Peşinde.
Şimdi bir hayal kur, s
onra düş peşine…
İnanmazsan bak!
Gerçekleştiğinin ispatı tam da burda!’’

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.