2002 MBA mezunumuz Başak Taşpınar Değim’in kurucusu olduğu Armut.com, boyacı, nakliyat, temizlik, tadilat-dekorasyon gibi hizmetlerde ücretsiz fiyat teklifi alma modeliyle 2011’den beri kategorisinde liderliğini sürdürüyor. Armut.com, daha önce Çiçek Sepeti, Peak Games ve MarkaVip’e yatırım yapmış olan Hummingbird Ventures’dan ilk yatırımını aldı.

Başak ile görüştük, Armut.com ve aldıkları yeni yatırım hakkında konuştuk.

Merhaba Başak, bize kendinden bahsedebilir misin? Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın?

MBA bittikten sonra Amerika’ya gittim ve ikinci bir master yaptım. Sonrasında Chicago ve New York’ta Nielsen BASES ve Revlon firmalarında yöneticilik yaptım. Amerika’da geçen sekiz yılın sonunda oğlumuzun da doğumuyla ailelere daha yakın olmak istedik ve manevi bir karar verip Türkiye’ye geri döndük. Burada ilk başta Koç’a bağlı Tat ve SEK markalarının yöneticiliğini yaptım, ancak hayalim kendi işimi kurmaktı. Bu nedenle Mart 2011’de işten ayrılıp Armut.com’u kurmak için kolları sıvadım.

Koç’ta aldığın eğitim ve sonrasında iş hayatındaki deneyimlerin seni nasıl etkiledi? Ne gibi katkıları oldu?

MBA benim işletme temel eğitimi alıp mühendislikten daha geniş alanlara doğru ufkumu açtı. Aynı zamanda networking için çok faydalı oldu. MBA sırasında Coca Cola’da pazarlama stajı yaptım ve ardından ikinci yılımda part time çalıştım. Bu da benim için çok çok önemli bir kazanım oldu.

Armut.com fikri nasıl oluştu, fikrin gelişim ve gerçeğe dönüşme sürecinden biraz bahsedebilir misin? Armut.com nasıl çalışıyor, ne gibi hizmetler sunuyor?

Türkiye’ye dönüş yaparken yaşadığımız taşınma süreci bizim için zor ve zahmetli bir süreçti. Kısa bir sürede bir çok konuda hizmet satın alma ihtiyacım oldu: evden eve nakliyatçı, temizlikçi, boyacı, marangoz ve tamirci. Ancak kaliteli hizmet verenlere ulaşmakta çok zorlandım. Bu kişilere internetten pratik bir şekilde ulaşmanın bir yolu olmalı diye düşünürken Armut fikri doğdu.

Ekibim ve ben 15 Kasım 2011 günü arkadaşlarımıza ve tanıdıklarımıza e-posta ve sosyal medya aracılığı ile Armut.com’u açtığımızı haber verdik ve o günden beri site 100.000’i aşkın üyesine yüzlerce hizmet kategorisinde hizmet sunuyor. Ağırlıklı olarak temizlik, boyacı gibi ev içinde gereken işlerdeki ihtiyaçlara cevap versek de ara ara dedektiflik veya köpek eğitimi gibi ilginç talepler de alıyoruz. .

Türkiye’de ve dünyada benzer uygulamalar var mı? Sizi onlardan ayıran noktalar neler?
Dünyada ve Türkiye’de bu tip hizmet ihtiyacını karşılamak için kurulmuş çok farklı iş modelleri bulunuyor. Biz Türkiye’de bunu bu kadar geniş bir kapsamda sürekli şekilde yapmayı başaran ilk firmayız ve alanımızda lideriz. Armut.com bir teknoloji ürünü, arka planında kaliteli bir hizmet için geliştirdiğimiz algoritmalar bulunuyor. Bu sayede doğru kişileri birbiriyle buluşturma işini doğru şekilde sağlayabiliyoruz.

Biraz da Hummingbird Ventures’tan aldığınız yatırımdan bahseder misin? Bu süreç nasıl gelişti? Yatırımcıları nasıl ikna ettiniz?

Armut .com kurulduğundan beri oldukça fazla yatırımcı adayı kapımızı çaldı. Fikrin geçerliliğini test etmeden yatırım almayı doğru bulmadığımızdan öncelikle ürünü geliştirmeye odaklandık. Yakın zamanda artık yatırım alma zamanının geldiğine karar verdik ve daha önceden bizimle görüşmek isteyen yatırımcı adaylarından ilgilendiklerimizle görüşmeye başladık. Dört ciddi teklif aldık, kendimize en yakın bulduğumuz ve girişimci dostu olduğuna inandığımız Hummingbird ile ilerlemeye karar verdik.

Aldığınız yatırım desteğiyle bundan sonra neler yapmayı planlıyorsunuz?

Yatırımı ekibimizi büyütmek ve teknoloji geliştirmek için kullanacağız. Şu an ekibimizde çeşitli pozisyonlarda arkadaşlara ( .Net Developer, Front End Developer, Content Manager, Customer Relationship Manager) ihtiyacımız bulunuyor. İlgilenenler Armut.com’a kariyer sayfamızda paylaştığımız adresten email atabilirler.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.