Uluslararası İlişkiler mezunumuz olan girişimci Burcu Durdu’11 ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Daha önce farklı girişimleri ile tanıdığımız Burcu’nun kariyer öyküsü ve iletişim odaklı bir kart oyunu olan Selam Dünyalı Biz Dostuz hakkında gerçekleştirdiğimiz sohbetin detaylarını bu röportajda bulabilirsiniz.

Öncelikle kendini tanıtır mısın?

2011 Uluslararası İlişkiler mezunuyum. 4-5 yıllık kurumsal hayat deneyimimden sonra 2016’da İstanbul’da çiçek ve organizasyon alanında faaliyet gösteren işimi kurdum. Selam Dünyalı Biz Dostuz girişimimin yanı sıra halen bu alanda çalışmaya devam ediyorum.

Koç Üniversitesi’nde eğitim aldığın dönemden biraz bahseder misin? Nasıl bir öğrencilik geçirdin?

2007-2011 arasında Koç Üniversitesindeydim. 2 yıl yurtta kaldım, yurt asistanı olarak çalıştım. Koç Üniversitesi hem akademik yapısıyla hem kültürüyle, kampüsünün güzelliğiyle bile ufkumu açtı. Sürekli özlüyorum.

“Selam Dünyalı Biz Dostuz” girişiminin hikayesini bizlerle paylaşabilir misin? İlham aldığın şey neydi?

Soru sormayı seven, meraklı, birbirimizden beslendiğimize inanan biriyim, bir de insan severim. Sevdiklerime sık sık son zamanlarda en çok hissettiğin duygu ne, sahiden nasılsın, bugünlerde en çok ne için sabırsızlanıyorsun diye sorarım. Bir de arkadaşlarımla ve ailemle senelerdir doğum günlerimde yaptığımız bir gelenek vardır mesela, herkes benimle ilgili unutamadığı bir anısını paylaşacak, benimle ilgili en sevdiği şeyi ve en sevmediği şeyi söyleyecek diye. Pandemi döneminde her hafta birimizin evinde buluştuğumuz dört arkadaş bir gün bu soruları detaylandırarak birbirimize sorduk ve hem çok keyifli vakit geçirdik hem de duygulandık, içsel olarak da faydalı birkaç saat geçirdik. O günden sonra iletişim odaklı kart oyunlarını araştırmaya başladım ve tam da benim motivasyonumla, tanışmak ve bağ kurmak için yapılmış olan Amerika’daki örneğini bulunca hemen iletişime geçtim. İşte SDBD böyle doğdu.

Bu kart oyunu ne amaçlıyor? Nasıl oynanır?

Selam Dünyalı Biz Dostuz, 3 aşamadan oluşuyor: Isınma, Tanışma ve Kaynaşma. Isınma’da dışarıdan nasıl göründüğümüzle ilgili soruları soruyoruz ve diğer oyuncularla ilgili algımızı paylaşıyoruz, Tanışma’da içimizi açıyoruz, Kaynaşma’da ise oyunda öğrendiklerimizin yardımıyla biraz daha derinleşerek birbirimizi analiz edip besliyoruz. Oynarken laf lafı açıyor. Hem hızlı bir tanışma, hem de tanıştıklarımızla paylaşma, bağlarımızı güçlendirme oyunu aslında. Oyunda 1. Aşama Isınma’dan başlanıp soru numaralarına göre sıra sıra sorular sorulup cevaplanarak ilerleniyor. Tüm aşamalar tamamlandıktan sonra bir ‘son kart’ ile oyun tamamlanıyor. Soruların arasında küçük tatlı görevler içeren ‘cesaret kartları’ da var. En az 2 kişi ile, grup olarak 8 kişiye kadar oynanıyor.

SDBD’yi kimler oynayabilir?

Aslında ilişkilerine önem veren, daha sağlam ilişkiler kurmak isteyen, yeni tanıştıklarıyla veya yakınlarıyla güzel ve kaliteli vakit geçirmek isteyen herkes oynayabilir. Yeni tanıştıklarımızla karşılıklı birbirimizi açmaya müthiş yardımcı o yüzden yeni arkadaş gruplarında ve flört sırasında oynamak hem eğlenceli hem faydalı. Yakın arkadaşlarla ve aileyle oynamak da aynı şekilde keyifli çünkü duygusal paylaşımlara ve birbirimizi daha iyi anlamamıza, bağlarımızı güçlendirmemize vesile oluyor. Selam Dünyalı Biz Dostuz dememizin sebebi oyunu oynadıkça anlayacaksın, hepimiz içimizde aynıyız, farklı hayatlar yaşasak da aynı duyguları paylaşan dünyalılarız diye bir mesajımızın olması zaten.

Oyunun dijital versiyonu var mı veya olacak mı?

Aslında çıkış motivasyonlarımızdan biri yaşadığımız teknoloji çağında biraz daha geleneksel bağlara, göz göze bakmaya, diz dize oturmaya vesile olmaktı. Günlük koşturma içinde bireyselleşiyoruz, birbirimizi sahiden dinlemiyoruz, birlikteyken birbirimize değil telefona bakıyoruz diye düşündük ve SDBD ile bunlara eğlenceli bir çözüm sunmak istedik. Bu yüzden dijitale çevirmeyi şimdilik düşünmüyoruz.

Mezunlarımızla paylaşmak istediğin veya genel anlamda eklemek istediğin bir şeyler var mı?

İlgilenenler oyunu sdbd.com.tr ‘den satın alabilirler. Bizi @selamdunyalibd instagram hesabımızdan takip ederlerse çok mutlu olurum. Hayalim birbirine ‘sahiden nasılsın’ diye soran, dinlemeyi bilen, empati yapabilen insanların bir araya geldiği bir ‘dünyalılar platformu’ oluşması, bu yüzden mezunların desteği benim için çok önemli. Soruları, önerileri, iş birliği fikirleri için bana her zaman burcu@selamdunyalibizdostuz.com mail adresimden ulaşabilirler. Ayrıca ben de herkese, olabileceğim konularda destek olmaya hazırım.