Geleceğin liderlerinin yetişeceği bir mükemmeliyet merkezi olma hedefiyle kurulan Koç Üniversitesi, üstün başarılarıyla topluma katkı sağlayan mezunlarını ödüllendirmek amacıyla “Mezun Ödülleri” programını başlattı. Koç Üniversitesi’nin 30. yılında farklı kategorilerde verilen 30 ödül, bu yıl ilk kez sahiplerini buldu. Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Oditoryumu’nda düzenlenen törenin açılış konuşmasını yapan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti, “20.000’i aşkın mezunumuzun birbirinden değerli başarılarını Üniversitemizin 30’uncu, Cumhuriyetimizin 100’üncü yıldönümünde ödüllendirmek istedik” dedi.

Araştırma ve inovasyon alanında dünyaya şekil veren araştırma kurumları arasına girme hedefiyle çalışmalarını sürdüren Koç Üniversitesi 30’uncu yılında 20 binin üzerinde öğrencinin mezun olduğu bir yüksek öğretim kurumu olma özelliği taşıyor. Bu misyon çerçevesinde, çevrelerine bıraktıkları kalıcı etkilerle yeni nesillere de ilham verecek mezunların ödüllendirilmesi amacıyla Koç Üniversitesi, Mezun Ödülleri programını başlattı.

Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen ödül programı kapsamında Koç Üniversitesi camiasının tüm üyeleri, üniversitenin uluslararası nitelikte, yaratıcı, objektif düşünebilen ve liderlik vasıflarına sahip bireyler yetiştirme vizyonunu yansıtan mezunlar arasından aday göstermeye davet edildi. Koç Üniversitesi’nin üst düzey akademik ve idari yöneticilerinden oluşan bir seçici kurulun bu adaylar arasından belirlediği isimlere, 30 Kasım Perşembe akşamı Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Oditoryumu’nda düzenlenen törende ödülleri takdim edildi.

Törenin açılış konuşmasını Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti yaptı. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen ve her beş yılda bir tekrarlanması planlanan Mezun Ödülleri’yle ilgili Prof. Dr. Metin Sitti şu bilgileri paylaştı: “Üniversitemiz 30 yıldır çok büyük atılımlarda bulundu. Genç bir üniversite olarak Türkiye’de eğitimde, araştırmada, girişimcilikte büyük yollar katetti ve bir mükemmeliyet merkezi haline geldi.” 20.000’in üzerinde Koç Üniversitesi mezununun birbirinden değerli başarılarını ödüllendirmek için Cumhuriyetin 100’uncu, üniversitenin 30’uncu yıldönümünün anlamlı bir zaman olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Metin Sitti, “Bir üniversitenin başarısı nedir, diye sorarsanız, bence en önemli göstergelerinden biri mezunlarının başarısıdır” dedi.

Koç Üniversitesi mezunlarının kendi iş alanlarının yanı sıra, farklı alanlarda ortaya koydukları başarılı çalışmalarla toplumsal gelişmeye sağladıkları katkı dikkate alınarak verilen ödüller için şu kategoriler oluşturuldu: “Seçkin Mezun”, “İş Dünyasında Liderlik”, “Sanat ve Medya Alanında Başarı”, “Bilim ve Teknoloji Alanında Başarı”, “Akademi Alanında Başarı”, “Sağlık Alanında Başarı”, “Girişimci Mezun”, “Sosyal Etki”, “Uluslararası Başarı”, “Örnek Mezunlar Grubu”, “En Çok Bağış Yapan Sınıf”.

Jüri değerlendirmelerinin ardından, Seçkin Mezun Ödülü, akademik anlamda dünya çapında edindiği başarılar, ekonomi, iş dünyası ve küresel kalkınmaya yön veren çalışmaları ve Koç Üniversitesi’ne yaptığı katkılar ile 2003 Ekonomi Bölümü mezunu Prof. Dr. Ufuk Akçiğit’e takdim edildi.

İş Dünyasında Liderlik Ödülü uluslararası arenada gösterdiği liderlik başarısı ile 2001 Ekonomi Bölümü mezunu Sedef Ayhan’a, şirketinin ekonomik katma değer anlamında büyük bir başarıya imza attığı satış sürecinin liderliğini üstlenen 2008 Ekonomi Bölümü mezunu Ömer İnönü’ye, dönüştürücü liderlik becerileriyle sadece iş dünyasına değil, akademik çevrelere ve sivil toplum kuruluşlarına olan katkıları ile 2001 EMBA mezunu Barış Karakullukçu’ya ve Türkiye’de sanayi ve endüstrinin gelişimine katkılarından dolayı 2011 EMBA mezunu Özgür Burak Akkol’a verildi.

Sanat ve Medya Alanında Başarı Ödülü’nün sahipleri otuz yıllık sanat kariyeri ve bu kariyere sığdırdığı ses getiren başarıları ile Mor ve Ötesi üyelerinden, 2000 İşletme Bölümü mezunu Kerem Kabadayı’ya, medya sektöründeki başarılı kariyeri, etkin yayıncılığı ve ses getiren televizyon programları ile 2003 Sosyoloji Bölümü mezunu Ece Üner’e, yazılı ve görsel medyadaki başarılı ve ses getiren çalışmaları ve yeni medyayı etkin kullanımı ile 2002 Psikoloji Bölümü mezunu Refika Birgül’e verildi.

Bilim ve Teknoloji Alanında Başarı Ödülü güvenli optik iletişim, fiber-optik sensörler, fotonik sistemler ve yarı-iletken lazerler alanlarında akademiye ve teknoloji geliştirmeye yaptığı önemli katkılar ile 2002 Fizik Bölümü mezunu Prof. Dr. Sarper Özharar’a, üstün başarılı akademik çalışmalarının yanı sıra otomotiv sektöründe ve ulaştırma teknolojilerinde endüstriye yön veren Ar-Ge faaliyetleri ile 2013 Bilgisayar Bilimleri yüksek lisans ve 2017 doktora programı mezunu Dr. Seyhan Uçar’a, bilgisayarla görü, grafik işleme ve yapay zekâ alanlarında akademiye ve teknoloji geliştirmeye yaptığı önemli katkılar ile 2006 Bilgisayar Mühendisliği ve Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümleri mezunu Prof. Dr. Cengiz Öztireli’ye takdim edildi.

Akademi Alanında Başarı Ödülü mühendislik alanındaki üstün başarılı akademik çalışmalarının yanı sıra akademik dünyadaki liderlik rolü ve “Koç Üniversitesi mezunu ilk Rektör” unvanı ile 2005 Endüstri Mühendisliği yüksek lisans ve 2009 Endüstri Mühendisliği ve İşletme Yönetimi doktora programı mezunu Prof. Dr. Fadime Üney Yüksektepe’ye, finans alanınla yaptığı üstün başarılı akademik çalışmaları ile 2000 Ekonomi ve İşletme bölümleri mezunu Prof. Dr. Işıl Erel’e, Avrupa Siyaseti ve Çağdaş Türkiye Çalışmaları alanındaki üstün başarılı akademik faaliyetleri ile 2000 Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu Prof. Dr. Yaprak Gürsoy’a, pazarlama alanında yaptığı üstün başarılı akademik çalışmaları ile 2003 İşletme lisans ve 2013 İşletme doktora programı mezunu Prof. Dr. Gülen Sarıal Abi’ye verildi.

Sağlık Alanında Başarı Ödülü’nün sahipleri Psikiyatri Hemşireliği konusunda yaptığı akademik çalışmalarıyla sağlık alanına yaptığı katkılar ile 2008 Hemşirelik Fakültesi mezunu Doç. Dr. Gül Dikeç, sağlık alanında uluslararası düzeyde önde gelen kurumlarda sürdürdüğü akademik ve klinik çalışmalar ile 2016 Tıp Fakültesi mezunu Dr. Özge Nur Aktaş ve pandemi döneminde halk sağlığı alanındaki önemli çalışmaları ve özellikle sağlık alanında yer aldığı sosyal sorumluluk projeleri ile 2007 Hemşirelik Fakültesi mezunu Hanife Ebru Dönmez oldu.

Girişimci Mezun Ödülü yazılım ve mobil oyun dünyasındaki ilham veren başarıları ile 2012 Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Soner Aydemir ve 2014 Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu İkbal Namlı’ya, şirketlerin büyük ölçekli ve karmaşık kararları otomatikleştirmesine yardımcı olmak amacıyla geliştirilen Arena isimli yapay zekâ girişimi ile 2006 Bilgisayar Mühendisliği lisans ve 2008 Bilgisayar Bilimleri yüksek lisans mezunu Ahmet Engin Ural’a, teknolojik ürünlerin yenilenmesi ve yeniden kullanıma kazandırılması amacıyla kurmuş oldukları girişimleri ile operasyon ağlarını Türkiye’nin dört bir yanına yayarak önemli bir başarıya imza atan 2017 Makine Mühendisliği Bölümü mezunu Mehmet Akif Özdemir ve 2017 İşletme Bölümü mezunu İsmail Dinçer’e, girişimcilik ve inovasyon alanındaki başarılı kariyeri ile uluslararası pazarda göstermiş olduğu üstün başarılar nedeniyle 2006 Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu Selçuk Atlı’ya takdim edildi.

Sosyal Etki Ödülü toplumsal cinsiyet eşitliği, hukukta cinsiyet temelli ayrımcı düzenlemeler, işyerinde cinsiyetçilik konularındaki savunuculuk çalışmaları nedeniyle 2012 Hukuk Fakültesi mezunu Aslı Karataş’a, her çocuğun nitelikli öğretmenler aracılığıyla çağdaş ve nitelikli eğitim alma hakkını elde etmesi için yaptığı çalışmalar nedeniyle 2021 MBA mezunu Arzu Atasoy’a, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin en genç milletvekillerinden biri olarak aldığı sorumluluk, genç işsizliği, üniversiteli gençlerin sorunları, kadına şiddet gibi dezavantajlı grupların sorunları odaklı çalışmaları ve Amasra maden faciası sonrası bölgede madenci hakları savunuculuğu ile ailelere verdiği destek nedeniyle 2012 Hukuk lisans ve 2018 Hukuk yüksek lisans mezunu Aysu Bankoğlu’na verildi.

Uluslararası Başarı Ödülü’nün sahipleri iş yaşamında uluslararası düzeyde gösterdiği üst düzey yöneticilik ve liderlik başarıları ile 1998 MBA mezunu Şükrü Dinçer ve uluslararası düzeyde çok yönlü haberciliği ve dış politika alanındaki deneyimli gazetecilik çalışmaları ile Hümeyra Pamuk oldu.

Örnek Mezunlar Grubu Ödülü 2011 yılında mezun temsilcisi Özüm İlter Demirci’nin girişimleri ile kurulan İzmir Mezunlar Grubu’na ve 2015 yılında Koç Üniversitesi Mezunlar Derneği bünyesinde kurulan ve Anadolu Bursiyerleri Programı yararına her yıl farklı bir oyun sahneye koyan Koç Mezunlar Tiyatro Topluluğu’na verildi.

En Çok Bağış Yapan Sınıf Ödülü ise 2017 yılında Anadolu Bursiyerleri Programı yararına başlatılan mezun sınıfları bağış kampanyasına en yüksek oranda katılım göstermesi, en yüksek miktarda bağış geliştirmesi ve her yıl bağış hedefine ulaşan ilk sınıf olması nedeniyle 2007 sınıfına takdim edildi.

 

Ödül Adı Ödül Sahibi
Seçkin Mezun Ödülü Ufuk Akçiğit
İş Dünyasında Liderlik Ödülü Sedef Ayhan
Ömer İnönü
Barış Karakullukçu
Sanat ve Medya Alanında Başarı Ödülü Kerem Kabadayı
Ece Üner
Refika Birgül
Bilim ve Teknoloji Alanında Başarı Ödülü Sarper Özharar
Seyhan Uçar
Cengiz Öztireli
Akademi Alanında Başarı Ödülü Fadime Üney Yüksektepe
Işıl Erel
Yaprak Gürsoy
Gülen Sarıal Abi
Sağlık Alanında Başarı Ödülü Gül Dikeç
Özge Nur Aktaş
Hanife Ebru Dönmez
Girişimci Mezun Ödülü Soner Aydemir, İkbal Namlı
Ahmet Engin Ural
Mehmet Akif Özdemir, İsmail Dinçer
Selçuk Atlı
Sosyal Etki Ödülü Aslı Karataş
Arzu Atasoy
Aysu Bankoğlu
Uluslararası Başarı Ödülü Şükrü Dinçer
Hümeyra Pamuk
Örnek Mezunlar Grubu Ödülü İzmir Mezunlar Grubu
Koç Mezunlar Tiyatro Topluluğu
En Çok Bağış Yapan Sınıf Ödülü 2007 sınıfı

 

Program detayları ve kazananlar hakkında ayrıntılı bilgi için: https://alumniawards.ku.edu.tr/