2005 Bilgisayar Mühendisliği mezunumuz Güven Bölükbaşı ile bilişim alanındaki çalışmaları ve programlama deneyiminin sosyal sorumluluk projeleri ve bağış kültürünün geliştirilmesine yönelik katkılarını konuştuk.

Merhaba Güven, kendini mezunlarımıza tanıtır mısın?

Tabii ki. 2001 Koç Özel Lisesi ve 2005 Koç Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü mezunuyum. Uzun süre Kanada’da yaşadıktan sonra, yaklaşık iki yıl önce İstanbul’a geri dönüş yaptım.

&Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın?

Mezuniyet sonrasında Montreal’e, McGill Üniversitesi’ne Bilgisayar Bilimleri Yüksek Lisans Programı için gittim. Yüksek lisansa kabul ve yurtdışı eğitimine hazırlık döneminde, Koç Üniversitesi profesörlerinden Prof. Dr. Serdar Taşıran’ın katkılarının altını çizmek istiyorum. Beni ve dönemdeki birçok kişiyi yurtdışı yüksek lisans eğitimi için en iyi şekilde hazırlamıştı.

Yüksek Lisans sonrası Montreal’de, SAP adlı yazılım şirketinde çalışmaya başladım. Yaklaşık dört sene SAP’de çalıştım ve ardından kendi yazılım şirketimi kurmaya karar verdim.

İki yıl önce Türkiye’ye döndüm ve şirketimi DorianLabs adı altında buraya taşıdım. Şirketin faaliyetleri iPhone/iPad uygulama geliştirme ve SAP tabanlı programlar yazma üstüne kurulu.

Bundan sonrası için neler planlıyorsun?

Bundan sonra açıkçası ilk göz ağrım olan araştırmaya yönelmek istiyorum. Genetik Mühendisliği ve Biyoteknoloji konusunda her gün heyecan verici gelişmeler yaşanıyor. Ben de programlama tecrübemi artık bu alanlarda kullanmak ve insanlık için fark yaratabilecek projeler yaratmak istiyorum. Yeni bir sosyal medya uygulaması yazmak artık çok çekici gelmiyor.

Geçtiğimiz günlerde düzenlediğin bir workshopta katılımcıların Anadolu Bursiyerleri Bağış Kampanyası’na bağış yapmalarını istedin. Böyle bir etkinlik yapma ve gelirini kampanyaya yönlendirme fikri nasıl oluştu? Anadolu Bursiyerleri Programı ve mezunlar bağış kampanyası hakkında neler düşünüyorsun?

Bu tarz bir atölyeyi ilk olarak 2010 yılında Kanada’da ‘Les Filles et Les Sciences’ programı altında gerçekleştirmiştim. Oradaki amaç 12-15 yaş arasındaki kız öğrencilerinin bilim dallarına olan ilgisini arttırmaktı. Türkiye’ye döndükten sonra bu tarz atölyelerinin eksik olduğunu hissettim ve iş ortağım Alp Keser ile ilk atölyemizi düzenledik.

Bu gibi eğitim ile ilgili atölyelerden finansal bir gelir sağlamaya sıcak bakmıyordum. Bu nedenle katılımın bağış üstünden olması fikri çok mantıklı geldi. Bu şekilde katılımcılar da atölye ile bir bağ kurmuş oldular; hem uygulama geliştirme hakkında bilgi aldılar hem de bağış yapma şansı buldular.

Bu atölyelerdeki asıl amaç programlama bilgisini Türkiye’de biraz daha yaygın hale getirmek; yani atölyenin ana fikri eğitim ve bilgi paylaşımı. Ben de bu doğrultuda bir bağış kurumu bulmak istedim ve Anadolu Bursiyerleri Programı iyi bir seçim oldu. Bu programdaki amaç da öğrencilere en iyi eğitimi sunmak ve dolaylı olarak eğitimi Türkiye’nin dört bir yanına yaymak.

Workshopa katılanlardan veya çevrenden nasıl tepkiler aldın?

Atölye oldukça olumlu geçti; mobil uygulama geliştirme ile ilgili ana fikri verebildiğime inanıyorum. Bunun dışında katılımcılar birçok geri dönüşte bulundular; daha uzun birkaç bölümlü atölye veya programlamanın temellerinin gösterildiği ayrı bir atölye gibi istekleri oldu. Bunları gelecek atölyeler için değerlendireceğim.

Genel olarak düşündüğümden çok daha yoğun bir talep oldu. Kapasite sınırlı olduğu için maalesef birçok kişi katılma şansı bulamadı. Önümüzdeki atölyelerde kapasiteyi arttırmam gerektiğini öğrenmiş oldum.

Mezunlar Bağış Kampanyası’na destek olmak isteyen mezunlarımıza nasıl bir çağrıda bulunursun?

Eğitimsizliğin, bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmanın en iyi örneklerinin gözlenebildiği bugünlerde, bu ve benzeri bağış programlarının değeri daha da artıyor. Ülkemizdeki eğitim seviyesini, bilime olan ilgiyi arttırmak için elimizden gelen her şeyi yapmamız gereken bir dönemdeyiz. Koç Üniversitesi mezunları olarak da bu programa destek olmak veya en azından program hakkında bilgi almak iyi bir başlangıç olabilir.

Anadolu Bursiyerleri Programı hakkında daha fazla bilgi almak için lütfen tıklayın.

Anadolu Bursiyerleri Programı Mezun Bağış Fonu’na bağış yapmak için lütfen tıklayın.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.