2011 Ekonomi Bölümü mezunu Aslı Yantra, Koç Üniversitesi Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi (EÇADEM) Müdürü Güler Başaran ile kurumun faaliyetleri hakkında bir sohbet gerçekleştirdi. EÇADEM hakkında farkındalık yaratan sohbetin detaylarını ve mezunlarımızın EÇADEM’e nasıl destek olabileceğinize dair bilgileri röportajımızda bulabilirsiniz.

Güler Hanım merhaba. Öncelikle sizinle birlikte uzun yıllardır  güzel projeler yapan bir Koç Mezunu olarak bu röportajı yapmaktan büyük bir mutluluk duyduğumu belirtmek isterim. Mezun arkadaşlarımın da sizi tanıması için kendinizden ve yöneticiliğini yürüttüğünüz Koç Üniversitesi Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi (EÇADEM)’inden biraz bahseder misiniz?

Sevgili Aslıcığım, başından beri EÇADEM’e karşı duyarlılığın ve verdiğin destekler için çok teşekkür ediyorum.

EÇADEM ; Hemşirelik Fakültesi öğretim üyelerince geliştirilen ve İstanbul Kalkınma ajansının finansal desteğiyle hayata geçirilen bir projenin ürünü. Aileye bütüncül bir yaklaşımla hizmet veren Merkezimiz, sadece engelli çocuk değil, çocukların annelerine, kardeşlerine ve hatta tüm aileye hizmet sunmaya devam ediyor.

1 Aralık 2014 den beri ilk başta İstinye’ de sonra da halen hazırda Yeniköy’ deki binasında faaliyet gösteren EÇADEM, engelli çocukların bakım yükünü haftanın belirli günleri annelerinin üzerinden alan,  annelerin güvenle çocuklarını bıraktıkları bir merkez.

Anneler çocuklarını merkezimize gönderdikleri süre zarfında kendilerine zaman ayırabilme, biraz nefes alabilme imkanına sahip oluyorlar. Alışverişe gitmek, doktora-hastaneye gidebilmek, diğer çocuklarına zaman ayırabilmek, hobileriyle meşgul olabilmek,  arkadaşlarıyla görüşebilmek, hatta part- time iş bulup çalışabilmek gibi günlük hayatlarında çok kolay yapamadıkları işleri yapabiliyorlar.

EÇADEM’ de her çocuğun 2 tam gün merkezden yararlanma hakkı var ve sabahtan akşama kadar verilen bakım hizmeti  tamamen ücretsiz.

Koç Üniversitesiyle birlikte Sarıyer Belediyesi de EÇADEM  projesinin ortağı.

İlk yıldan sonra merkezin sürdürülebilirliği Sarıyer Belediyesi ve Koç Üniversitesi tarafından sağlanıyor.

EÇADEM’de şu anda kaç genç destek alıyor? Öğrencilere ve ailelerine hangi alanlarda destek veriliyor?  

Şu an da 65  çocuk ve genç merkezimize devam ediyor. Öğrencilerimiz   15-30 yaş aralığında. Ortalama yaşları 23; kız- erkek sayıları bir birine yakın. Ağır, orta , hafif zihinsel engelli olanların yanı sıra  otizm, cp, william sendromu teşhise sahip çocuklar da var.

EÇADEM’e kabul edilebilmenin şartı öğrencinin zihinsel bir engele sahip olması, bu engelinin yanı sıra  yürüme, görme engelli olanlar da var.

EÇADEM ‘de çocukların günlük bakım ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra, onları sosyalleşme, özgüven duygusunu geliştirme, özbakım becerileri kazanma, günlük hayatlarında gerekli olacak işleri öğrenme konularında destekliyoruz. Ayrıca spor, drama, el sanatları, halk oyunları, yoga, dans, ritim, müzik dersleri de veriyoruz.

Merkezimizde bir klinik psikoloğumuz var ve tüm aile bireylerine psikolojik destek ve  danışmanlık hizmetini ihtiyaç hissettikleri veya ihtiyaç olduğunu gözlemlediğimiz her an veriyoruz.

Ailelerin eğitimini önemsiyoruz. Anneler için sağlık, stres yönetimi, cinsellik, beslenme, ilk yardım, hijyen vbg.  konularda eğitimler gerçekleştirdik. Genellikle bu eğitimler Koç Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi öğretim üyeleri tarafından verildi. Ayrıca aileler için grup terapileri de düzenliyoruz.

Kardeşleri ise, derslerine yardımcı olmak ve onlara rol model olabilmek için üniversiteli gençlerle bir araya getirdik. Hafta sonları istikrarlı bir şekilde süren bu çalışmalar sonucu kardeşlerin okul başarıları arttı.

Son 2 yıldır üniversite ve liseye giden kardeşlere eğitim bursu vermeye başladık. Oldukça başarılı, gelecek vaat eden kardeşlerimiz var. Onları desteklemeyi çok önemsiyoruz.

Ekonomik sıkıntı yaşayan ailelerimize gönüllülerimiz sayesinde maddi ve ayni yardımlarda bulunuyoruz. Özellikle pandemi döneminde bu yardımları sıkça sağlamaya çaba gösteriyoruz. Çünkü maddi olarak çok zor durumda olan ailelerimizin oranı neredeyse %60.

Ayrıca, Sarıyer Belediyesi, yazın, ailelerimiz için , Kilyos tesislerinde 1 haftalık kamp olanağı sunuyor. Kampta ailece geçirdikleri süre velilerimizi de, çocuklarımızı da çok mutlu ediyor, rahatlayıp, sosyalleşebiliyorlar.

Bu arada, Yeni Yıl , Anneler Günü, Kadınlar Günü,   gibi özel günlerde de mutlaka kutlamalar yapıyoruz. Ayrıca Merkezimizde annelere resim, el sanatları, drama kursları da açtık.

Öğrencilerin gelişimlerini gözlemleyebiliyor musunuz? Merkezin çalışmalarının somut örneklerinden bir iki öğrencinin nasıl değişim gösterdiklerini bizimle kısaca paylaşabilir misiniz? Mezunlarımız merkezi tanımaları için çok güzel olur.  

Çocukların temelde, özbakım becerilerini, sosyalleşmelerini, özgüven duygularının gelişmesini, kendini ifade edebilmelerini geliştirmek için çalışıyoruz.

H.Ç adlı hafif zihinsel engelli kız öğrencimiz aramıza ilk katıldığı zaman 13 yaşında, utangaç, içine kapanık, asosyal bir çocuktu. Konuşmaz, sorulara doğru dürüst cevap vermez, sınıfın en geri kısmında yalnız oturur ve onu gruba kolay kolay dahil edemezdik. Ancak zaman içinde çok değişti. Kendine güven kazandı, ritim, el sanatları gibi derslere katılıp çok başarılı çalışmalar yaptı. Öyle oldu ki arkadaşlarına liderlik yapar duruma geldi. Gösteriler de sahneye çıktı, kalabalık dinleyici gruplarına   arp, ritim aleti çalarak performans sergiledi. Bu arada biraz büyüyünce  bir pastanede çalışmaya bile başladı. Şu an da sosyal medyayı etkin biçimde kullanabilen, kendini çok iyi ifade eden, annesine yardımcı bir genç kız haline geldi.

H.Ç.‘nin  kendine güven kazanmasını ve sosyalleşme konusundaki başarısını mutlulukla izliyoruz.

İkinci örnek, A.Z isimli orta mental retardasyon teşhisli erkek öğrenci; Eçadem’ e ilk geldiğinde 13 yaşında, toplumsal kuralları hiç bilmeyen, beklemeye tahammülü olmayan, arkadaşlık kurup sürdürmeyi becermeyen ve dikkat süresi en fazla 5 dakikayı geçemeyen bir çocuktu. Ev ortamında kendisine hizmet edilmesine alışmış çocuğumuz , artık yatağını toplar, giysilerini kaldırır duruma geldi. Dikkat  süresi  oldukça arttı. Özbakım becerileri  de gelişti. Ayrıca takıntıları da  azaldı.

Çocukların üzerindeki olumlu etkimizi memnuniyetle görüyoruz ancak pandemi nedeniyle aylardır evlerde kalan çocuklarımızın çok bunaldıklarını, kaygı içinde olduklarını,  bazılarının evlerden çıkmaya bile ürktüklerini , bazılarının ise  ekstra takıntılar geliştirdiklerini üzülerek gözlemliyoruz.

Koç Üniversitesi Mezunları EÇADEM’e nasıl katkılar sağlayabilirler? Anadolu Bursiyerleri Programı öğrencileri ile dans atölyesi yapmıştık. Hatırlıyorum, çok mutlu olmuşlardı. Mezunlar bu tür atölyeler yapabilirler mi? Ne tür gönüllü atölyelere ihtiyaç duyuyorsunuz?  Bağış desteği alıyor musunuz?

Anadolu bursiyerlerinin katkıları ve duyarlılıkları  için çok teşekkür ediyorum, Tekrar atölye çalışmaları yapmalarını, çocuklarımızla bir araya gelebilmelerini çok isteriz. Pandemi döneminde de sosyal medya hesaplarımız için video çekerek bize destek oldular.

Mezunlarımızdan ricamız, eğer mümkünse  şu an da sosyal medya hesaplarımız için içerik oluşturma konusunda bize destek olabilmeleri. Spor, müzik, dans, resim,  mutfak vs. gibi konularda videolar çekebilirler. Çünkü sosyal medya hesaplarımızın takibi oldukça arttı, daha zengin içerik oluşturmamız gerekiyor. Bu anlamda desteğe ihtiyacımız var.

Kardeşlerimize verdiğimiz eğitim bursuna katkı sağlamak isteyen mezunlarımız olursa ki,  bu rakam aylık 300 TL.dir ve gelebilecek her tür katkı bizi çok mutlu eder. Burs sağladığımız bu  kardeşlerin  yetersiz ev koşullarında, maddi imkansızlıklar içinde, başarılı bir şekilde eğitimlerini sürdürmeye çalışan öğrenciler olduğunu gözönüne almak gerekir.

EÇADEM’in uygulamada bir  gelir kaynağı yok, dolayısıyla, eğitim, temizlik gibi ihtiyaçların bağışlarla çözülmesi gerekiyor. Bize kırtasiye malzemeleri, temizlik ürünleri konusunda bağış yapmayı düşünen mezunlarımız olursa çok memnun oluruz. Ayrıca, üniversitenin bizim için açtığı bağış hesabına  para bağışı da  yapılabilir.

(EÇADEM Bağış Hesabı
Yapı Kredi Bankası -Koç Üniversitesi EÇADEM Bağış Hesabı
IBAN: TR 33000 67010 0000 0042 389 765)

Zor durumda olup, pandemide iyice maddi manevi çöküntü yaşayan ailelerimize gıda, giysi (2.el olmayan),market kartı, nakit para katkısında bulunmayı düşünen gönüllü mezunlar olursa da aileler ile kontak sağlayarak bağışların kendilerine iletilmesine memnuniyetle aracılık ederiz.

Destek vermek isteyen mezunlarımız sizinle hangi iletişim bilgileri üzerinden irtibata geçebilirler?

Destek vermek isteyen mezunlar; bizimle telefon ve mail yoluyla iletişime geçebilirler.

EÇADEM Mail adresi: ecadem@ku.edu.tr –Telefon: 02122292939

Güler Başaran

gulerbasaran@edu.tr 05497963640 – Kurum Müdürü

Duygu Aytar

daytar@ku.edu.tr 05497963641- İdari Asistan

Verdiğiniz tüm bilgiler için teşekkür ederiz. Son bir soru daha sormak istiyorum. EÇADEM ile ilgili bilgilerin devamına ulaşabileceğimiz internet sitesi ya da sosyal medya hesaplarınız var mı? Bu kanallara destek olmak için mezunlarımızın yapabilecekleri çalışmalar olur mu?

İnternet Sitesi:     www.ecadem@ku.edu.tr

İnstagram Adresi :  ecadem_ku

Facebook Sayfası : EÇADEM Koç Üniversitesi Engelli Çocuk ve Ailelerine Destek Merkezi

Eğer sosyal medya hesaplarımıza  içerik desteği sağlayabilecek mezunlarımız olursa çok seviniriz. Bizlerle iletişim kurmalarını bekliyoruz. Kendi beceri ve ilgi alanlarına yönelik videolar çekip bize gönderebilirlerse çok mutlu olacağız. Dans, müzik, el sanatları, görsel sanatlar, mutfak etkinliği gibi konularda çekecekleri videoları bekliyoruz.

EÇADEM’i yeniden sizden dinlemek çok güzeldi. Hem engelli gençlere hem de ailelerine dokunuyorsunuz, böylece topluma dokunan bir iş yapıyorsunuz. Hepimiz sizlere çok teşekkür ederiz. Sizi ve ekibinizi kutlar, EÇADEM’in başarılarının devamını dilerim.

Bizi burada mezunlarımızla buluşturduğunuz, onlara EÇADEM’i tanıtma fırsatı yarattığınız için  bizler çok teşekkür ederiz. İlgilenen mezunlarımız olursa, pandemi sonrası,  kendilerini EÇADEM de ağırlama, çocuklarımızla tanışmalarını sağlama, ve yapılanları daha detaylı anlatabilmeyi çok isteriz.