Mezunlarımız Can Erenberk’07 ve Melih Herman’05 Türkiye’de bir ilk olan, gayrimenkul almak ya da satmak isteyen kişilerin yaşadığı sorunlara teknolojik ve müşteri memnuniyeti odaklı çözümler getiren Yuvako ile girişimcilik hikayelerini bizimle paylaştılar. Can ve Melih ile Yuvako hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Gayrimenkul almak ya da satmak isteyen mezunlarımızın oldukça ilgisini çekeceğini düşünüyoruz.

Kendinizi mezunlarımıza tanıtır mısınız? Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptınız?

Can Erenberk : 1983 yılında İstanbul’da doğdum, Saint Benoit Fransız Lisesi’nden sonra 2002 yılında Koç Üniversitesi İşletme bölümüne girdim ve 2007’de mezun oldum. İş hayatıma PwC’de finansal denetimde başladıktan sonra pazarlama alanına geçip Studio Moderna, Kimberly Clark ve DocPlanner (DoktorTakvimi.com) gibi uluslararası firmalarda marka yönetimi, satış ve dijital pazarlama üzerine çalıştım. Daha sonra arkadaşlarım Melih Herman, Altay Tınar ve Selen Erdem ile birlikte teknoloji girişimimiz Yuvako.com’u hayata geçirdik.

Melih Herman: 1981 İstanbul doğumluyum. Saint-Joseph Lisesi ve Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra dört yıl kadar ulusal bir şirkette saha satışında çalıştım. Akabinde yurt dışında okumaya devam etmeye karar verip IESE ve London Business School’da MBA yaptım. MBA sonrası Luxemburg’da Amazon.com ve İsviçre’de Medtronic gibi uluslararası firmaların pazarlama bölümlerinde çalıştım. Beş yılın sonunda Türkiye’ye geri dönüp Bebedor firmasında Türkiye Satış Müdürü pozisyonuna geldim. Yaklaşık yetmiş kişilik bir satış takımına liderlik yaptıktan sonra Bebedor’daki görevimden Eylül 2016’da ayrılıp Can ve diğer ortaklarımız ile beraber Yuvako’yu kurduk.

Yuvako.com’un kuruluş fikri nasıl doğdu?

Hayattaki en önemli ticari kararlarımızdan biri olan gayrimenkul yatırımı kararının, Türkiye’de hala alışılagelmiş “emlakçı” modeli çerçevesinde sınırlı bir müşteri memnuniyeti ve düşük bir verim ile ilerlemesi, bizim gibi internet ve pazarlama teknolojilerine hakim bir ekipte çok daha iyisinin yapılabilir olduğu fikrini uyandırdı.

Bu sayede gayrimenkul almak ya da satmak isteyen kişilerin yaşadığı sorunlara teknolojik ve müşteri memnuniyeti odaklı çözümler getirerek onların daha hızlı, kolay ve kârlı anlaşmalar yapmalarını sağlayan Yuvako ortaya çıktı.

Yuvako.com’u mezunlarımıza biraz tanıtır mısınız? Ne gibi hizmetleriniz var?

Yuvako ev arayan ya da evini satmak/kiralamak isteyen kişilerin tüm ihtiyaçlarını, aramaya başladığı ilk günden son anlaşmayı yapana kadar takip edip her aşamada modern teknoloji ile çözüm üreten bir internet girişimi.

Ev arayan kişiler bize başvurduğunda ihtiyaçlarına göre hem kendi portföyümüzü hem de tüm piyasayı özel algoritmamız ile inceleyerek, onların normalde kendileri yapmaya alıştığı zor ev bulma işini onların yerine hızlı ve etkili şekilde yapıyoruz. Önce ihtiyaçlarına uygun birçok evi oturdukları yerden sanki oradaymış gibi, odalarda dolaşarak kolayca 3D geziyor; sonrasında da sadece gerçekten beğenecekleri evleri Yuvako.com danışmanları eşliğinde yerinde görüyorlar. Böylece insanların beğenmeyeceği evlere giderek vakit kaybetmelerinin de önüne geçiliyor. Alım kararı vermeleri halinde de tüm alım satım işlemlerini yürüterek piyasadaki emlakçılara göre daha ekonomik komisyon tutarları ile evlerine kavuşmalarını sağlıyoruz.

Evini satmak isteyenler için 3D ev gezme imkânı, aynı anda yüzlerce kişinin o evi gezmesi anlamına geliyor. Klasik yöntemlerle evi gezmesi aylar sürecek kadar çok sayıda alıcı adayının kısa sürede o evi görmesi satışı hızlandırıyor. Aynı zamanda özellikle sattığı mülkte halen oturan ya da kiracısı olan ev sahipleri, bu yöntemi ev sakinlerini daha az rahatsız ettiği için avantajlı bulmakta. Evin ve çevrenin özel video klibi, profesyonel fotoğraf çekimi, evin emlak portallarına (Sahibinden, Hürriyetemlak, Zingat vs.) konarak öne çıkarılması ve sosyal medya aktiviteleri de ayrıca kurgulanıyor. Yuvako, tüm bu satış ve pazarlama aktivitelerini ev sahipleri için ücretsiz gerçekleştirmekte.

Özetle doğru insanın doğru evi gezmesini sağlayarak süreci daha verimli hale getiren Yuvako, hem ev arayanın ve ev sahibinin yükünü hafifletiyor hem de satış sürecini hızlandırıyor.

Bir evin 3D olarak ne kadar kolay ve hızlı gezilebileceğini görmek için www.yuvako.com adresinde yer alan evlerimize bakabilirsiniz.

Benzer örnekler var mı? Sizi bunlardan ayıran özellikleriniz nelerdir?

Yuvako Türkiye’de bir ilk. Özellikle çalışanların ve kısıtlı zamanı olan kişilerin araştırmakla uğraşmadan kolayca ev gezmesini sağlayan teknolojik altyapımız ayrıştığımız bir nokta. Ayrıca sektörün ana sorunu, bizim de başlıca farklılaştığımız alanlardan biri müşteri memnuniyeti. Yuvako’daki uzmanlar, sanal tur sonrasında beğenilen evlerin yerinde gösterilmesinden ve satış aşamasında tapu işlemleri konusunda danışmanlık vermekten sorumlu. Uzmanların başarısı, doğrudan müşterilerin memnuniyet anketleri ile ölçülüyor ve çalışanlar bu sonuçlara göre ödüllendiriliyor. Tüm komisyon oranları şeffaf şekilde ilanlarda en baştan belirtiliyor hiç bir sürprizle karşılaşma durumu olmuyor.

Bundan sonrası için planlarınız neler?

Yuvako’yu ev sahibi ve ev arayan kişilerin aklına gelecek ilk ve tek end-to-end çözüm ortağı yapacak şekilde büyümeyi planlıyoruz. Alışılagelmiş yöntemleri, kapı kapı ev gezmekle uğraşmayı ortadan kaldırıyor olacağız. Bu hedef doğrultusunda gayrimenkul danışmanlığı alanında her adımı akıllı teknolojiler ile yeniden tasarlayarak sektör standartlarını kökten değiştirmek için çalışıyoruz.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.