2005 Ekonomi mezunumuz Bige Duyulmuş ve 2006 İşletme mezunumuz Müge Yaşar yurtlarda başlayan dostluklarını yeni kurdukları girişimleri Deux Lapins’e taşıdılar. Bige ve Müge ile bir araya gelerek odağında sadelik ve fonksiyonellik olan markaları hakkında konuştuk.

Merhaba Bige ve Müge, bize biraz kendinizi tanıtır mısınız?

Bige: Koç Üniversitesi’nde yurtta karşılıklı odalarda kalıyorduk. Ben Ekonomi, Müge İşletme bölümünde idik. İnsanın hayatının en önemli dönemlerinden birinde bir araya geldik diyebiliriz. Daha sonra dostluğumuz, farklı kariyer rotaları çizsek de devam etti. İkimiz de yaklaşık aynı zamanlarda evlendik ve kısa bir süre sonra ilk çocuklarımız olan kızlarımız doğdu. Bu dönemde ben ailemle Zürih’e taşındım. Kendimiz sıfırdan bir şeyler yaratsak nasıl olur diye konuşmaya başlamıştık. Müge de kurumsal hayattan vazgeçince, kızlarımızdan ilham alarak, anne kimliğimizi ön planda tuttuk ve ortak olduk. Kurumsal hayatta anne olmanın zorluklarını biliyorduk. Bu yüzden kartvizitlerimizde ya da imzalarımızda hep “Anne, Kurucu Ortak” diye belirtiyoruz.

Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptınız?

Müge: Üniversiteden sonra kurumsal iş hayatına Unilever’de başladım. On yılı aşkın marka yönetimi üzerine farklı markaları tecrübe eden profesyonel bir iş hayatım oldu.

Bige: Ben de üniversite sonrası Efes Bira Grubu’nda marka yönetiminde kurumsal iş hayatına başladım ama sonra farklı alanlar denedim diyebiliriz. Tasarım, kültür ve sanat yönetimi konularıyla ilgilendim. Koç Üniversitesi’nde kültürel miras yönetimi üzerine yüksek lisans yaptım. Eş zamanlı Pera Müzesi ve Koç Holding kurumsal iletişim bölümlerinde çalıştım. Müge’yle Deux Lapins’i kurmadan önce yine Efes Bira Grubu’nda Bomonti Bira Fabrikası’nın tekrar kullanım projesi üzerine çalışıyordum.

Birlikte kurduğunuz Deux Lapins girişiminin hikayesini biraz anlatır mısınız? Bu girişime nasıl karar verdiniz?

Müge: İkimiz de oldukça detaycı ve mükemmeliyetçi kişileriz. Bunun dışında da çok farklıyız diyebiliriz. Bu iki özelliğimiz bizi bir araya getirdi. Hayatlarımız bebek ve çocuk ekseninde dönmeye başlamıştı. Kendi çocuklarımızı büyütürken eksik gördüğümüz şeyleri neden biz yapmayalım diye düşündük. Eminiz bir çok anne düşünmüştür. Farklı ürün çeşitleri üzerinde durduk ama en önemlisi sıfırdan bir marka yaratmaktı bizim için. Sonra yurt dışına odaklandık. Gelişmeleri, trendleri takip ettik. Bige’nin yurt dışında yaşamaya başlaması ve orada çocuklu hayata geçmesi takibimizi kolaylaştırdı ve müslin kumaşını odağımıza aldık. Rahat, doğal, fonksiyonel… Kendi çocuklarımız için tercih edeceğimiz ürünleri tasarlamayı amaçladık.

Deux Lapins nasıl doğdu?

Bige: O da şöyle; hikayemiz iki şehir, iki anne ve iki çocuk ekseninde dönüyor. Bu sebeple mutlaka bu ikili durumu marka ismimizin yansıtması gerektiğine inandık. Sevdiğimiz tasarım öğelerini de göz önünde bulundurduk ve iki kızımızdan esinlenerek markanın ismini iki tavşan anlamına gelen Deux Lapins koyduk. Fransızca iki kelimeden oluşuyor. Kulağa hoş gelen bir tınısı var. Neden Fransızca? Çünkü, sanat, moda, tasarım dünyasında baskın bir kültür Fransız kültürü, ona yakın olmak istedik.

Farklı ülkelerde yaşayan iki ortak olmanın zorluklarını nasıl aşıyorsunuz?

Müge: Elimizden geldiğince iş bölümü yapmaya çalışıyoruz ve sanırım herkesten çok birbirimizle iletişim halindeyiz. Ulaşılabiliriz. Teknolojiden oldukça faydalanıyoruz. Her yer bizim ofisimiz. Zor anlarımız çok ama üstesinden geliyoruz.

Bütün ürünlerinizde müslin kullanıyorsunuz; biraz bu tercihi anlatır mısınız?

Müge: Müslin yüzyıllardır kullanılan, kaynağı Mısır ve Bangladeş gibi farklı coğrafyalara atfedilen, seyrek dokunmuş, %100 pamuklu, yumuşak, doğal ve yıkandıkça güzelleşen bir kumaş cinsi. Aslında bizim kültürümüzde tülbent ile ortak kullanım alanları var. Pamuklu yapısı sebebiyle oldukça sağlıklı ve bebek için kullanılması çok uygun.

Bige: Koleksiyonumuzu hazırlarken hayatlarımızda da yapmaya çalıştığımız gibi odaklı, sade, fonksiyonel bir koleksiyon olmasını hedefledik. Tek bir ana malzemeden oluşan müslin kumaşını farklı formlarda anne-bebek/çocuk ve babanın hayatına adapte eden bir ürün gamıyla çıkış yaptık. Ana amaç anne için kullanışlı ve bir o kadar da göze hitap eden ürünler tasarlamaktı. Müslin kumaşı da bu ana amaca çok iyi servis ediyor diye düşünüyoruz.

Biraz da ürünlerden bahsedelim. Ürün gamınızda neler var?

Müge: Koleksiyon yeni doğandan beş yaşa kadar olan tüm çocukların kullanabileceği şekilde tasarlandı. Ana ürünümüz örtü. Çok amaçlı kullanılan bir ürün. Farklı ölçüleri var 75X75cm, 100X100 cm (ana boy) ve üç yaş üstü çocuklara hitap eden 120X120cm. On bir farklı ürün çeşidimiz var; örtü, uyku tulumu, bebek önlükleri, emzirme önlükleri, omuz bezi, kurulanma örtüsü, yıkama kesesi, oyun halısı, alt değiştirme matı, çanta ve patik.

Bebek bekleyen ve/veya yeni doğum yapmış annelere önerileriniz var mı?

Müge&Bige: Birer anne olarak inandığımız bir şey var o da; annelik öğrenilen ama en çok da hissedilen bir duygu hatta sorumluluk. Herkes kendi yolunu buluyor annelikte. Bir anneye önerebileceğimiz en önemli şey kendine güven. Çok zor olduğu durumlar var ama kendine güven çocuğun da çok hissettiği bir durum ve de konumuza dönersek bir anneye tabii ki de müslin;) öneriyoruz. Olmazsa olmazınız diyebiliriz. Doğal, yumuşak, çok farklı fonksiyonlara uygun, yıkaması, kurutması kolay!! Hele Deux Lapins ise renk ve tasarımları mutluluk kaynağı;)

Mezunlarımız size nasıl ulaşabilir?

Bige: https://www.deuxlapins.com.tr/ web adresimiz; ayrıca info@2lapins.com adresinden her zaman bize ulaşabilirler. Büyümekte olan bir ekibimiz var

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.