1997 MBA mezunlarından Ayşe Tekbaş Eylül ayında kurduğu şirketi ile bu ay içerisinde hizmet vermeye başlıyor. Şirket portföyünde Human Design Sistemi ile kişisel gelişim, kariyer analizleri ve şirket yapılandırması konusunda ürünler olacak. Ayşe ile kariyer yolcuğunu ve Human Design sistemini konuştuk.

Kendini mezunlarımıza tanıtır mısın? Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın?

Merhaba, Koç Üniversitesi MBA’den 1997 senesinde mezun olduktan sonra uluslararası şirketlerde çeşitli görevlerde yer aldım. Bu sene yaz aylarında hayatıma yeni bir yön vermek için yönetici olarak çalıştığım şirketten ayrıldım. Geçen aylarda da Toğrul Konrul Danışmanlık ve Koçluk Hizmetleri isimli şirketimi kurdum. Toğrul Konrul, Türk Mitolojisinde Zümrüdüanka Kuşu karşılığı olan kuşlar. Zümrüdü-anka Kuşunun dönüşümü bana her zaman çok ilginç geldiğinden ve 2012 yılından itibaren yaşadıkla-rımla özdeşleştirdiğimden şirketimin ismi olarak seçmeye karar verdim.

Çalışma ortamında son sekiz senede çok stresli bir dönemden geçtim ve bu dönemin olumsuz etkilerini gittikçe daha fazla hayatımda gözlemlemeye başladım. Çok çabuk sinirleniyor, olur olmaz çevremdekilere patlıyordum, agresif ve depresif bir halde günlük yaşamımda oradan oraya koşturup bir şeyler yapmaya çalışmak daha da yıpratıcı etkiler bırakmaya başlamıştı. Kendimi yeniden bulma yolculuğumda Human Design ile tanıştım.

Human Design sistemi çok yeni bir sistem. Sen bu sistemle ne zaman, nasıl tanıştın? Bu alanda nasıl bir eğitim aldın?

Bu sistem aslında çok yeni, 1992’den beri insanlarla paylaşılmaya başlanmış ve o zamandan bu yana çeşitli uygulamalarıyla gelişmekte. Sistem aslında kendini anlama aracı. Bugün dünyada var olan diğer herşeyden esas itibariyle farklılık gösteren, bireyin özüne yönelik bilgiler içeren yeni bir sistem. Herhangi bir inanç, itikat üzerine inşa edilmiş değil, ancak sizin için faydalı olup olamayacağını bulabileceğiniz, mekanik yapısı ile size deney yapma fırsatı sunan, mantıksal ve tecrübe temelli bir sistem. Doğum bilgilerinizi kullanarak size somut bir harita veriyor, bu haritayı kullanarak nasıl kendiniz olabileceğiniz ve hayatınızdan direnci nasıl ortadan kaldırabileceğiniz konusunda yardımcı olabilecek basit araçlar sunuyor. Aşağıda örnek bir vücut haritası mevcut.

Bu haritanın ve sistemin sunduğu araçların en önemlisi Stratejiniz ve Otoriteniz. Size sunulan araçları kullanarak deneyimlemelerinizle hayatta kendiniz olarak nasıl yol alabileceğinizi öğrenirken koşullan-dırmaların yükünü de üstünüzden atmaya başlayabiliyorsunuz. Human Design hayatınızın pek çok ala-nına da uygulanabilir. İlişkilerinize, ebeveyn çocuk ilişkilerine, aile yaşamınıza. Ayrıca sağlık, psikoloji ve iş konularına.

Yaklaşık bir buçuk sene evvel sistemle tanıştığımda, ilk çalışmama katılırken “paramı her halde çöpe atıyorum” diye düşündüğümü hatırlıyorum. Sistemi pek bilmiyordum ve sadece deneyimlemek iste-miştim. Arayış içindeydim diye de özetleyebiliriz sanırım durumu. Şimdi ise o güne bakıyorum ve gülü-yorum. “Hayatımda yaptığım en iyi yatırım” diyorum. International Human Design School – IHDS’ten temel eğitimleri tamamladıktan sonra Dizaynı Yaşama Rehberi ve BG5 Küçük Ölçekli Şirket ve Kariyer Analizi sertifikamı aldım. Hali hazırda yaklaşık 3,5 yıl süren Analistlik eğitimime devam ediyorum. Human Design’ın her alanda sunduğu inanılmaz derinlikteki bilgilere inancım sebebiyle ayrıca Çocuk Gelişme Analistliği, Farklılaştırma ve Holistik Analistlik, OC16 Büyük Şirket Analistliği, Rave Sosyoloji, Rave Kozmoloji konularında da eğitimlerime devam ediyorum.

Human Design sistemini bize özetlesen ne derdin?

Human Design’ı tek cümle ile özetler misin dediklerinde hiç düşünmeden “Doğarken yanımıza vermeyi unuttukları Kullanım Kılavuzumuz” diyorum.

Bu sistem kimlere yönelik, sistemden kimler faydalanabilir?

Sistemin hayata uygulanmasıyla nasıl değişiklikler elde edilebileceğini kendimde ve yakın çevremde gözlemlediğimden, herkese yönelik olduğunu söyleyebilirim. Hani yediden yetmişe derler ya, Human Design doğumdan ölüme hayatımızda etkisi olan, bu sebeple de her yaşa ve döneme hitap eden bir sistem. Çocukları doğar doğmaz sistemi hayatlarında sokmaya başlayan ebeveynler olduğu gibi 60-70’lerinde sistemle tanışan ve “buna gerçekten ihtiyacım var” diyen bireyler de mevcut. Eğitim yolcu-luğumda sürekli olarak bu kişilerle tanışıyor ve deneyimsel çalışmalarda paylaşılan tecrübelerde hayatlarımızda gözlemlediğimiz değişimler karşısında sistemin insanların hayatına getirebileceklerine olan inancım güçleniyor.

Human Design’ın manevi getirilerinden bir kaçı kişisel gelişim, dönüşüm, huzur, rahatlama, kendini anlama ve tanıma, denge, mutluluk… Liste epey uzun ve herkese getirebileceği şey farklı. Sonuçta her bir birey benzersiz, eşi benzeri yok. Hayatımızdaki gerçek etkilerini de kalıplara sokmak bu yüzden çok doğru bulduğum birşey değil.

Dünyevi yönüne bakarsak, kariyer ve iş ortamı yönünden ilginç getirileri mevcut. Kariyer analizleri, bireyin dizaynından gelen güçlü noktalarının neler olduğu, hangi tip şirketler ve ortamların onlarda ne türden yetenekleri ortaya çıkardığı, dizaynlarından gelen gölgelerin ne olduğu ve bunların hayatlarında doğurabileceği sorunların üstesinden nasıl gelebilecekleri gibi konularda bireylere yardımcı oluyor.

Alfa Bir eğitimi ile yöneticinin elemanları ile nasıl daha verimli çalışabilecekleri analiz ediliyor, elemanlarının hangi yönlerinin güçlü hangi yönlerinin zayıf olduğu, zayıf yönlerini nasıl destek-leyebilecekleri, güçlü yönlerinin şirket dinamiklerindeki etkileri gibi konular analiz ediliyor. Bu eğitim yöneticinin gerçek hayatta beraber çalıştığı grubu için yapıldığından ve gerçek dinamikleri incelediğinden tamamen onlara has dizayn ediliyor.

BG5 Mühendisliği ile şirketin genel yapısı ve elemanların bütüne getirdikleri incelenip, eksiklik varsa bunun nasıl giderilebileceği üzerine çalışmalar gerçekleştiriliyor. Tüm bu çalışmalar şirket ortamında iyileşme, başarı seviyesinde artış olarak kendini gösterebiliyor.

Şirketiniz ne gibi hizmetler veriyor?

Bireylerin ve organizasyonların hayatlarına getirebileceği değişimlere gerçekten inandığım bu sistem, şirket faaliyetlerimin de temellerini oluşturuyor. Dizaynınıza giriş, Dizaynı yaşamayı öğrenme, Kariyer analizleri, AlfaBir analizleri, BG5 Mühendisliği gibi faaliyetler şu an sunduğum hizmetler arasında.

Mezunlarımız size nasıl ulaşabilir, hizmetlerden nasıl yararlanabilirler?

Şirketimin web adresi http://togrulkonrul.com, eposta adresim ayse@togrulkonrul.com. Human De-sign ile ilgili daha detaylı sorusu olanlar bana bu kanallardan ulaşabilir.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.