2011 yılında Hukuk bölümünden mezun olan Alper Akal’ın, spor ve yazma tutkularını bir araya getirmesiyle oluşan kitabı Spor Gezginleri 1-Kaçış Oyunu raflardaki yerini aldı. Alper’le bir araya gelerek çocuk edebiyatına ilgisinden, spor geçmişinden ve bundan sonrası için planlarından söz ettik.

Merhaba Alper, kendini mezunlarımıza tanıtır mısın?

Merhabalar. Ben 2011 Hukuk Fakültesi mezunu Alper Akal. İstanbul’da doğdum. İtalyan Lisesi’nden mezun olduktan sonra 2005 yılında Koç’a geldim.

Yakında bir kitabın çıkacak, tebrik ederim. O konuya gelmeden önce, bugüne kadar neler yaptın onu sorayım.

Okul hayatımdan kısaca bahsedeyim öyleyse. Koç Üniversitesi’ni kazandıktan sonra burada kulüplerin olukça aktif olduğunu birkaç arkadaşımdan duymuştum ve dört yıl süreyle Dans Kulübü’nde Tango ve RnB gruplarında yer aldım. Derslerin yoğunluğundan dolayı sahneye çıkmak hiç nasip olmadı ancak burada birçok güzel dostluk kurdum. Üç sene boyunca Dans Kulübü adı altında Çeşme’ye tatil organizasyonu gerçekleştirdik. Ayrıca, çok sevdiğim ve yeni kurulan Koç Rams Amerikan Futbolu takımında dokuz sene görev aldım. Dört yıl boyunca defans kaptanlığı yaptım ve burada birçok başarı kazandık. Organizasyon ve partiler düzenledik bu dönemde, kısacası çok güzel yıllarım geçti Koç’ta.

Peki ya okul hayatından sonra neler yaptın?

Sonrasında bir sosyal medya ajansı ve bazı e-dergilerde editörlük ve yazarlık görevlerini üstlendim. İki buçuk sene de avukatlık yaptım. Şimdilerde bir dış ticaret firmasında çalışıyorum. Bir yandan da yazmayı sürdürüyorum.

Bir çocuk kitabı yazma fikrin nasıl doğdu? Çocuk edebiyatına ilgin nasıl oluştu?

Aslında bu benim için pek de sürpriz değildi. Çocukluğumdan beri yazmayı çok severdim. Hayatımı adayabileceğim üç şey sayarsam bunlar: spor, yazmak ve seyahat/dil öğrenmek diyebilirim. Benim annem Aytül Akal çocuk edebiyatında önde gelen yazarlardan. Küçüklüğümde ona masal anlat diye tuttururdum. Bugün başarılı bir yazar olduysa belki de benim de ufak bir payım olmuştur. Şimdilerde o da deneyimlerini bana aktarıyor. Daha yolun başındayım ama yazmayı gerçekten çok seviyorum.

Kitabında spor ve edebiyatı birleştiriyorsun; senin hayatında sporun nasıl bir yeri var? Spor Gezginleri 1-Kaçış Oyunu’nu biraz anlatır mısın?

“Spor Gezginleri” fikri aslında bir anda doğdu. Planlı programlı bir kitap değildi yani. Kadir Has Üniversitesi’nde Spor Hukuku ve Spor Yönetimi programlarını bitirmiştim, sonrasında Bilgi Üniversitesi İleri Düzey Editörlük Akademisi’nden mezun oldum. Artık bir kitap yaratmak için hazır olduğum zaman, bir şeyler karalarken böyle bir fikir geldi aklıma. İlkokuldan beri amatör olarak sporla ilgileniyorum. Hem seyirci hem de icra eden olarak. Yazı yazma yeteneğimi de bu konuyla harmanlayınca böyle bir kitap çıktı ortaya.

Kitabın konusuna gelince… Bu kitap aslında bir seri olacak. Tudem Yayın Grubu tarafından basılacak kitap 10-12 yaşa hitap ediyor. Burada birbirinden çok farklı olan dört arkadaşın ekip ruhuyla bir başarı hikayesi kaleme alınıyor. Ağabeyinden doğum günü hediyesi olarak gizemli bir oyun alan on iki yaşında bir çocuk, arkadaşlarıyla beraber kendisini bir spor bilgi oyununda buluyor. Soruları bildikçe eski medeniyetlerde ilerliyorlar ve başarıyla oyunu bitiriyorlar.

Ancak kitabın en önemli özelliği iyi bir araştırma sonucu yazılmış olması. Birçoğumuzun bilmediği bilgiler var içeriğinde. Örneğin bovling sporunun ilk olarak Antik Mısır’da oynanmış olması gibi…

Ek olarak, kitabın sadece öğretici olması onu pek de cezbedici kılmayacağını bildiğim için metinde birçok espri ve komik durumları da kaleme aldım. Örneğin ana karakter Tolga her korktuğunda duruma uygun bir tekerleme söylüyor, bu gibi detayların da kitabı daha cazip kılacağını umuyorum.

Bundan sonrası için planların neler?

Bu seri nereye gider, kaç kitap olur bilemiyorum tabii, ancak yazmaya ve yaratmaya devam etmeyi umuyorum. Sadece hobi olarak kalmasını istemiyorum açıkçası. Bir de birkaç hafta içinde ilginç bir Youtube kanalı açacağız birkaç arkadaşımla, adı da “Dizinin Dibi” olacak. Buradan 10’ar dakikalık videolarla dizileri komik bir dille yorumlayacağız. Dizi sever okuldaşlarımı kanalımıza bekliyoruz.

Peki mezunlarımız “Spor Gezginleri”ne nereden ulaşabilirler?

Kitap, bütün kitapçıların çocuk edebiyatı raflarında bulunabilir. Özellikle çocukları dokuz yaşını geçmiş okuldaşım olan ebeveynlere öneririm bu kitabı.

Eklemek istediklerin?

Tek söyleyebileceğim, hayali yazmak olan herkes bu tutkularının peşinden gitmeli. Boş vakitlerinde bir şeyler karalayarak başlayabilirler bu işe. Belki de keşfedilmemiş yeteneklerini ortaya çıkarırlar. Ve bir de sporu asla bırakmasınlar. Sağlık ve zindelik için çok önemli spor.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.