2008 Kimya-Biyoloji Mühendisliği mezunlarımızdan Pelin Anlı Bedirhanoğlu, dört yıllık yatırım bankacılığı deneyiminin ardından bir internet girişimi ile kariyerine yeni bir yön verdi.
Pelin, Doktorburada.com ile hastaların ücretsiz doktor randevu hizmeti alabildiği, tüm dünyada yaygın olan bir sistemin ülkemizdeki öncülerinden oldu. Şirketin kurucu ortakları arasında ise gene Koç mezunları var. Pelin, şirketin genel müdür yardımcılığını üstlenirken; Doğukan Dudaroğlu Doktorburada.com’un genel müdürlüğü üstlenmiş durumda ve kendisi bir Koç Lisesi mezunu. 2008 mezunlarımızdan Alper Afşin Özdemir ve Altuğ Başaran da Doktorburada.com’un kurucularından.

Pelin’le bir araya gelerek kariyerindeki değişimi ve yeni girişimini konuştuk.

Merhaba Pelin, kendini kısaca mezunlarımıza tanıtır mısın? Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın?
Merhaba, tabii ki. 2004 senesinde İzmir Amerikan Lisesi’nden mezun olduktan sonra Koç Üniversitesi’nde Kimya Biyoloji Mühendisliği’ni bitirdim. Aslında bu bölümü seçmemin en önemli sebeplerinden biri sağlık sektörüne olan ilgimdi.

Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 2008 senesinde Londra’da Imperial College Business School’da MSc Management programına kabulüm geldi. Londra’da geçirdiğim bir sene boyunca mühendislik eğitimimi takiben global iş dünyasıyla ilgili bilgi edinme şansım oldu ve o sene tüm dünyada finansal krizin başladığı sene olması farklı bir deneyimdi bizler için. Çok yararlı bir sene geçirmemi takiben 2009 senesinde Türkiye’ye dönerek Garanti Yatırım Özel Sermaye (Private Equity)’de çalışmaya başladım. Yaklaşık dört sene kadar, Amerikalı iki farklı ortakla iki tane fonun kurulması ve bu fonlardan farklı şirketlere sermaye yatırımlarının yapılması konularında çalıştım. 2012’nin sonunda ise Garanti Yatırım’da birlikte çalıştığım arkadaşım Doğukan Dudaroğlu ile birlikte ayrılarak Doktorburada.com’un kurucuları olduk. Mart 2013’te şirketimizi ciddi bir sermaye ve yatırımcı ağı ile kurduk ve Temmuz başında sitemizi açtık. Hali hazırda Türkiye’nin önde gelen sağlık kuruluşlarıyla anlaşmış durumdayız ve 2000’den fazla özel doktora artık Doktorburada.com üzerinden randevu almak imkanı sağlıyoruz.

Henüz hayatımda Doktorburada.com yokken, Haziran 2012’de evlendim, henüz yeni evliyim diyebilirim:)

Kimya-Biyoloji Mühendisliği okuduktan sonra Yatırım Bankacılığı’na nasıl yönlendin?
Üniversite senelerimde yazları yapmış olduğum stajların ve sonrasındaki Imperial College deneyimimin etkisinin olduğunu söylemek mümkün.

Zaten biliyorsunuz Londra dünyanın finans başkentlerinden biri. Orada aldığım eğitimin katkısı çok fazla. Üniversite senelerimde ise yazları çok farklı sektörlerde staj yaptım. Bunların arasında, ilaç, gıda sanayi, medya, finans gibi farklı sektörler ve iş alanları mevcuttu. Ve fark ettim ki en çok sevdiğim iki sektör, sağlık ve finans. Çünkü aslında hem mühendislik eğitimi boyunca almış olduğum eğitimi kullanabiliyorum; hem de bu mühendisliği seçme sebebim olan sağlık sektöründen uzak kalmadan, şirket ve sektör bazında inceleme şansım oluyor. Yatırım bankacılığı yaptığım süre boyunca da yatırım yapma amacıyla sağlık sektöründe aktif olan şirketleri inceleme şansı buldum. Şimdi ise, Doktorburada.com’da, hastaların doktor randevularını en kolay şekilde alabilmeleri için çalışıyoruz.

Bankacılık’ı bırakıp kariyerini değiştirme kararını nasıl verdin? Doktorburada.com’u kurma fikri nasıl oluştu?
Küçüklüğümden beri hep kendi işimi yapma isteğiyle büyüdüm. Ve her ne kadar finansı çok sevsem de artık girişimci olmak istediğimi biliyordum.

Doktorburada.com fikri de aslında bu noktada oluştu. Doğukan’la birlikte uzun seneler açık ofiste çalıştık ve bu süre zarfında benim bir dönem uzun süreli bir tedavi görmem gerekti. Her iki haftada bir doktora gitmem gerekiyordu. Ancak finans dünyası malum, çok uzun saatler çalışıyorsunuz ve açık ofistesiniz. Genelde gün içerisinde yoğunluk sebebiyle doktordan randevu almayı unutuyorsunuz çünkü doktora telefon edecek zamanınız bile olmuyor. Unutmasanız, telefon etseniz, doktor asistanlarıyla, randevu saatinde mutabık kalabilmek adına 2-3 kere telefonda görüşmeniz gerekiyor. Özellikle de ziyaret sebebinizi söylemeniz gerektiğinde açık ofis ortamında, yerinizden kalkıp toplantı odasına gitmeniz gerekiyor ki ofisteki sessiz ortamda çok duyulmasın.

Zaten girişimci ruhlu kişiler olarak, Doğukan’la birlikte fark ettik ki özellikle açık ofiste doktor randevusunu telefonda almak çok zor bir iş ve bunu dijitale taşımak artık bir ihtiyaç. Bu ihtiyacı fark ettiğimizde, dünyada benzer modeller olup olmadığını araştırmaya başladık ve fark ettik ki Amerika’da son 3-4 senedir çok başarıyla işleyen bir model. Benzer şekilde Avrupa’da ve Orta Doğu’da da online randevu sistemleri oluşmaya başlamış durumda. Bizler de bu işi layığıyla Türkiye’de nasıl yapabiliriz diye araştırmaya başladık. Sağlık sektöründe deneyimli kişilerle görüşerek fikirlerini aldık. Gerçekten bunun bir ihtiyaç olduğuna inandığımız için, 2012 sonunda Doğukan’la birlikte işten ayrıldık ve üç hafta gibi kısa bir süre içerisinde, sağlık sektöründe deneyimli kişilerden de dahil olmak üzere 2 milyon TL’ye yakın sermaye topladık ve Doktorburada.com’u kurduk.

Doktorburada.com nasıl bir web sitesi, kullanıcılara neler sağlıyor?
Doktorburada.com, 7/24 online doktor randevusu alınabilen tamamen ücretsiz bir platform. www.doktorburada.com özel muayenehanelerde veya kliniklerde telefon trafiği yaşamadan randevu alınabilmesini sağlıyor, hasta yorumları ve doktor özgeçmiş bilgileri sayesinde en uygun uzman doktoru bulma fırsatı sunuyor. Doktorburada.com’da özel hastane doktorlarına da ulaşılabiliyor. Hastanelerin farklı lokasyonlarda sunulan sağlık hizmetleri aynı anda görülebilirken, farklı noktalardan bu hizmetlere erişilebiliyor.

Bu sayede kullanıcılar, çağrı merkezlerinde beklemeden, telefonla görüşmek durumunda kalmadan, diledikleri doktorun özgeçmişini inceleyip, randevuya gittiği doktorlarımız tarafından onaylanan diğer hasta yorumlarını okuyup, kendilerine en uygun olduğunu düşündükleri doktordan tek tıkla randevu alabiliyor.

Dünya’da ve Türkiye’de benzer siteler var mı? Sizi bu sitelerden ayıran özellikleriniz neler?
Dünya’da benzer siteler mevcut. Hali hazırda dünyadaki en büyük platform Amerika’da. Ancak Orta ve Batı Avrupa ülkelerinin yanı sıra Güney Amerika ve Orta Doğu’da da benzer platformlar oluşmaya başlamış durumda.

Bizi bu sitelerden ayıran en önemli özellik, tabii ki Türkiye’nin coğrafi üstünlüğü ve nüfusu. Özellikle Orta Doğu ve Orta Avrupa’daki platformların da var olmak istedikleri bir pazar Türkiye. Ancak ek olarak; bence bizi en çok ayıracak olan konu sağlık turizmi. Biliyorsunuz özellikle son 5 senede Türkiye’de sağlık turizmi, devletin de yapmış olduğu teşvikler ve organizasyonlar sayesinde çok büyüdü. Almanya, Hollanda gibi Avrupa ülkelerinin yanı sıra Orta Doğu ülkelerinden de çok fazla hasta Türkiye’ye tedavi olmaya geliyor. Bizim de amacımız, yakın gelecekte sağlık turizmi çalışmalarımıza başlayarak, Türkiye’deki doktorlarımızı dünyanın farklı yerlerindeki hastalar tarafından erişilebilir hale getirmek olacak.

Şirket bazında bizi ayıran en önemli özellik ne derseniz, bence bizim ekibimiz ve profesyonelliğimiz. Koç ekolüyle yetişmiş bir ekip var şirketin başında. Her birimiz, sağlık sektörünün çok hassas bir sektör olduğunun farkındayız ve son derece kurumsal ve profesyonel bir yapı oluşturmuş durumdayız. Yatırımcı ağımız ve sermaye gücümüz de bize aldığımız her karar da daha da güç veriyor.

Bundan sonrası için planların neler?
Şimdilik hayatım Doktorburada.com diyebilirim. Öncelikle Doktorburada.com’u, Türkiye’nin en büyük sağlık platformu haline getirmek öncelikli amacımız. Bir kişi doktor randevusu almak istediğinde, aklına Doktorburada.com gelsin istiyoruz. Bunu takiben de hastalara internet ortamında ihtiyaç duydukları çeşitli hizmetleri vererek onların sağlık hizmetine ulaşımını hızlandırmayı ve kolaylaştırmayı amaçlıyoruz.

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.