EKİM 2010
 
 
 
Üstün yeteneklilerin eğitiminde yeni dönem...
Dünya nüfusunun ortalama yüzde ikisi üstün yeteneklilerden oluşuyor. Bu oran dikkate alındığında, Türkiye'de yaklaşık 500 bin üstün yetenekli yaşıyor. Üstün yetenekli gençlerin keşfedilmesi ve eğitimi, ülkemizin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve Koç Üniversitesi'nin birlikte düzenlediği "1. Uluslararası Üstün Yetenekliler Eğitimi Sempozyumu", üstün yetenekli gençlerin eğitiminde yeni bir başlangıç olarak değerlendirildi. Beş farklı ülkeden katılımcıların tecrübelerini paylaştığı sempozyumun sonuçları, bu alanda Türkiye'de gerçekleştirilecek yasal düzenlemelere ışık tutacak.
   
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Prof. Dr. Taisir Subhi Yamin Ömer Koç (TEV YKB), Semahat Arsel Vehbi Koç Vakfı Başkanı , Nimet Çubukçu (Milli Eğitim Bakanı), Prof.Dr. Umran İnan (Koç Üniversitesi Rektörü), Dr. Ruhi Kılıç (Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürü)
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'nun destekleriyle, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Türk Eğitim Vakfı (TEV) ve Koç Üniversitesi tarafından 23-24 Eylül'de gerçekleştirilen "1. Uluslararası Üstün Yetenekliler Sempozyumu"nda, ülkemizde üstün yetenekli gençlerin tespit edilerek eğitilmesi konusunda izlenecek yol haritası tartışıldı. Koç Üniversitesi'nde "Üstün Çocukların Eğitimi" sloganıyla düzenlenen sempozyumun açılış törenine; Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, TEV Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç ve Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan konuşmacı olarak katıldı.
Geçen yılki verilerle kıyaslandığında bu sayılar ciddi bir artış gösteriyor (Tablo 1). Bu yıl yeni açılan Tıp Fakültemiz ilk 100, 200, 500 ve 1000'den sırasıyla 5, 9, 14 ve 20 öğrenci aldı. Yeni açılan bölümlerimizden bir diğeri olan Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü'nü tam burslu kazanan 5 öğrenci ilk 300 arasında yer aldı. Bu yıl eğitim hayatına başlatacak olan yeni bölümlerimiz için bu sıralamaları büyük bir başarı ifade ediyor.

Geçen yılın sonuçları ile kıyaslandığında Mühendislik Fakültesi bölümlerimizin tamamının taban puanlarında önemli bir yükseliş kaydedildi (Grafik 1). Yukarıdaki grafikte geçmiş yılların sıralama verilerinin, 2010 yılı sonuçlarının eski sisteme göre uyarlanmış hali ile karşılaştırmasını görebilirsiniz.
Dünyadan başarı öyküleri

Güney Kore'den Prof. Dr. Meesook Kim, ABD'den Prof. Dr. Joseph Renzulli, Prof. Dr. Sally Reis ve Prof. Dr. June Maker, İngiltere'den Prof. Dr. Deborah Eyre, Fransa'dan Prof. Dr. Taisir Subhi-Yamin ile Almanya'dan Prof. Dr. Heidrun Stoeger ve Prof. Dr. Albert Ziegler; ülkelerinin, üstün yetenekli çocukların eğitimi konusunda yaşadıkları tecrübeleri katılımcılarla paylaştı. Konuk bilim insanları, ülkemizdeki uygulamaları Türk meslektaşlarıyla birlikte değerlendirdi.
Geleceğe ışık tutacak

Sponsorluğunu Vodafone, Kariyer.Net, Garanti Bankası ve Türk Hava Yolları'nın (THY) yaptığı sempozyuma katılan yerli ve yabancı bilim adamlarının çalışmalarının, kalıcı bir kaynak olarak kullanılabilmesi için kitap olarak yayımlanması planlanıyor. Sempozyumun sonuçlarının; Milli Eğitim Bakanlığı için üstün yeteneklilerin eğitimi ile ilgili strateji eylem planı oluşturmada kaynak teşkil edeceği, bu konuda ülkemizde yürütülen çalışmalarda önemli bir kilometre taşı olacağı vurgulanıyor.

Dünya onları yakından tanıyor

Prof. Dr. Taisir Subhi-Yamin: 10 Mart'ta Dünya Üstün Zekalı ve Yetenekli Çocuklar Konseyi Başkanlığı'na seçilen Yamin, Paris Descartes Üniversitesi Psikoloji Enstitüsü'nde misafir profesör olarak görev yapıyor. Üstün yeteneklilerin eğitimi konusunda ülkesi Fransa ve dünyanın yakından tanıdığı isimlerden biri olan Yamin'in şu ana kadar yayınlanmış 10 kitabı ile pek çok makale ve araştırma yazısı bulunmaktadır. Yamin, verimli düşünme becerilerini geliştirmeye yönelik pek çok eğitim modeli de geliştirdi.

Prof. Dr. Joseph Renzulli: Connecticut Üniversitesi'nde eğitim psikolojisi alanında çalışmalarını sürdüren Renzulli, Üstün Yetenekliler Ulusal Araştırma Merkezi Direktörlüğü görevini yürütüyor. Renzulli'nin araştırması, gençlerde yaratıcılık ve yetenekliliğin belirlenmesi ve gelişimi ile birlikte, toplam okul gelişimine katkı sağlayan farklılaşmış öğrenim çevrelerine yönelik organizasyon modellerine yoğunlaşmaktadır.

Prof. Dr. Meesook Kim: Kore Üstün Yetenekliler Ulusal Araştırma Merkezi Direktörü Kim, Kore Eğitim Geliştirme Enstitüsü'nde de görev yapıyor. Kore Eğitim Geliştirme Enstitüsü Eğitim Politikası Dergisi'nin yardımcı editörlüğünü de yürüten Kim ayrıca, Pasifik Bölge Konsorsiyumu Başkanlığı ve Kore Üstün Yetenekliler Topluluğu Başkan Yardımcısı görevlerini sürdürüyor.

Prof. Dr. Deborah Eyre: Üstün yeteneklilerin eğitimi ve okul reformları alanlarındaki çalışmaları ile tanınan Eyre'nin; İngiltere, Ortadoğu ve Uzak Doğu'da yüksek performansa yönelik öğrenim politikaları ve sistem tasarımları konularında çalışmaları bulunuyor. İngiltere Üstün Yetenekliler Ulusal Akademisi'nin eski direktörü olan Eyre, halen Oxford Üniversitesi'nde ziyaretçi uzman araştırma görevlisi olarak çalışıyor. Ayrıca, İngiltere ve çeşitli ülkelerdeki pek çok üniversitede görev alıyor.

Prof. Dr. Heidrun Stoeger: Almanya Regensburg Üniversitesi'nde görev yapan Stoeger'in, okul araştırma, geliştirme ve değerlendirme alanlarında kürsüsü bulunuyor. Stoeger, yetenek geliştirme, eğitim psikolojisi ve eğitim-öğretim alanlarında çok sayıda kitap ve makale kaleme aldı.

Prof. Dr. Albert Ziegler: Almanya Ulm Üniversitesi'nde görev yapan Ziegler, Öğrenim ve Öğretim Enstitüsü Eğitim Psikolojisi Başkanı ve Üstün Yetenekliler Danışmanlık ve Araştırma Merkezi Kurucu Direktörü'dür. Yetenek geliştirme, mükemmeliyet, eğitim psikolojisi ve kavramsal psikoloji alanlarında yaklaşık 300 kitabı yayınlanan Ziegler'in, pek çok makalesi de bulunuyor.

Prof. Dr. C. June Maker: Yüksek lisans ve doktora seviyesindeki üstün yeteneklilerin eğitimi alanında çalışmaları bulunuyor. ABD Ulusal Üstün Yetenekli Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu'ndaki 19 yıllık çalışmaları dahil olmak üzere pek çok organizasyonda aktif rol almaktadır.

Prof. Dr. Sally M. Reis: ABD'nin Connecticut Üniversitesi'nde eğitim psikolojisi alanında çalışmalarını sürdüren Reis, üniversitenin yönetim kurulunda da görev yapıyor. Reis, Ulusal Üstün Yeteneklilik Araştırma Merkezi'nde araştırmacı olarak çalışmakla birlikte; Kanada devlet okulları ile New York devlet okullarının da aralarında bulunduğu 370'in üzerinde okula danışmanlık hizmeti veriyor.

http://www.ustunyeteneklilersempozyumu.org/

 
   
Bilgi Güncelle messagemarketer