EKİM 2010
 
 
ALIS: Hayatın İçinden Hayata Dair Bir Program
Academic and Life Skills (ALIS), 2010-Güz döneminden başlayarak Koç Üniversitesi'nde öğrenime başlayan tüm öğrencilere verilecek olan bir dersin adı. Prof. Dr. Zeynep Aycan'ın "Yalnızca uzmanlık alanlarında değil, hayatla ilişkilerinde de basarı sağlayacak bireyler yetiştirmek istiyoruz!" diyerek ön ayak olduğu, dahil olan herkesin inandığı ve destek verdiği bu program için akademik başarı ve hayat becerilerinin anahtarını sunuyor diyebiliriz. ALIS'in, öğrencilerimizin hedeflerini belirlemeleri, o doğrultuda zamanlarını yönetmeleri, bu süreçte gerekli kişilerarası ve topluluk önü iletişim becerilerini kazanmaları ve karşılaşacakları stresi yönetebileceklerini deneyimleyebilmeleri için kurgulanmış bir yapısı var. Hem anlatarak, hem tartışarak, hem de oyunlar oynayarak yürütülen derslerde en önemli amaç eğitmenin yönlendirici olması ve öğrencinin aktif rol alması.

2010-Bahar döneminde pilot uygulaması yapılan dersi alan öğrencilerin geri bildirimleri bizler için yol gösterici ve motive ediciydi. İşte bunlardan birkaç tanesi:

"ALIS farklı bir ders ve insanlara anlatabileceğim farklı deneyimler yaşadım. Derste eğlendirirken de öğretilebileceğini gördüm."

"Bu çalışmadan (zaman yönetimi) önce geleceğe yönelik bu kadar düşünmemiştim. Bu dersten sonra aslında planlı yaşamadığımı anladım."

"En başta ne olduğunu bilmediğim dersin sadece sosyalleşme amacı taşıdığını sanırken şimdi bakıyorum ki aklımda birçok soru uyandırdı ve beni daha çok öğrenmeye, kendimi geliştirmeye teşvik etti."

Gerçekten de ALIS'in en önemli katkılarından birisi soru işaretleri uyandırmak, öğrencilerimizin kendileri ile ilgili farkındalıklarını arttırmak ve hayat boyu geliştirebilecekleri bazı becerileri kazanmaları yolunda ilk tohumları atmak olacaktır. Önümüzdeki yıllarda zenginleştirilerek yıllara yayılması planlanan programı en iyi şöyle tanımlayabiliriz sanıyoruz:
"Hayatın içinden, hayata dair."
 
   
Bilgi Güncelle messagemarketer