Şubat 2013 E.Bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
Şubat 2013
 
 
Özge Güzelçiftçi Çapçı '01'den Ark Anaokulları
2001 Psikoloji mezunumuz Özge Güzelçiftçi Çapçı ile açtığı anaokullarını, kariyeri ve iş yaşamını konuştuk.

Kısaca kendini anlatır mısın? Koç'tan mezun olduktan sonra neler yaptın? Anaokulu açma fikri nasıl gelişti?Koç Üniversitesi Psikoloji bölümünden mezun olduktan sonra, Londra'da University of Westminster'da Business Psychology üzerine yüksek lisans eğitimi aldım. İngiltere'den döndükten sonra, bir süre profesyonel çalıştım. Eşim Güneş Çapçı ile çocuk üzerine beraber bir iş yapmak istiyorduk. 2005'te Türkiye'nin en eski okul öncesi kurumlarından Adil Çocuk Evi'ni devralarak başladık. Şu anki, ortaklarımdan Ethel Adıvar Koç Üniversitesi'nden arkadaşım. 2006'da Ethel Adıvar, 2007'de
Norma Özlevi aramıza katıldı. Okulları Ark adı altında birleştirdik. Şu anda iki okulumuz var, Ark Kemerburgaz ve Ark Tarabya.

Ülkemizde eğitimle ilgili olan gelişmeleri yakından takip ediyorsundur. Okul öncesi eğitimin önemi ve bu konudaki politikalar hakkında ne düşünüyorsun?
4+4+4 ile beraber, okul öncesi eğitimin ne kadar önemli olduğu bir kere daha gündeme geldi. Çocuk okul öncesi eğitim almadıysa, klasik akademik eğitim için hazır olamıyor. Çocukların 60 aylık okula başlamasıyla birlikte, davranış problemleri, okula uyum sağlayamama gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor. İyi bir okul öncesi kuruma giden çocuk, ilköğretime başladığında daha az uyum sorunu yaşar, motor becerisi ve konsantrasyonu, -ki ikisinin de akademik başarı için çok önemli olduğunu düşünüyorum- yuvaya gitmeyen bir çocuğa göre çok ileridedir.
Okul öncesi eğitimin zorunlu ve ulaşılabilir hale gelmesi en ideali.


Koç’tan aldığın Psikoloji eğitiminin iş yaşantına ne gibi katkıları oldu?
Her zaman, hangi branş olursa olsun, Koç Üniversitesi’nde okumanın farklı bir bakış açısı kazandırdığını düşünüyorum. Ayrıca, Psikoloji okumam hem iş hem özel yaşantımda bana hep yardımcı oldu. Okulda, ebeveynlere bazı yönlendirmelerim oluyor.

Sektördeki diğer mezunlarla temasın ve işbirliğin var mı?
Evet. Her zaman oldu. Psikolog arkadaşlarımla anne-baba eğitimi için okulda seminerler düzenliyoruz. Zaten ortaklarımdan Ethel Adıvar da bir Koç Üniversitesi mezunu!

Yuvanda Koç Üniversitesi mezunu birinin çocuğu var mı? Koç mezunları sana ulaşabilir mi?
Evet. Ark Anaokulları’nda Koç Üniversitesi mezunlarının çocukları var. Bana her zaman telefon ve e-mail ile ulaşabilirler. Koç Üniversitesi öğretim üyeleri ve mezunlarına özel indirim olanakları da sunabiliriz.

Ark Anaokulu'nu diğer anaokullarından farklı kılan nedir?
Eğitim anlayışımız, çok farklı. Ark Okul Öncesi Kurumlarında, çocukların kendine güvenen bireyler olarak yetişmesini sağlıyoruz. Her şeyden önce çocukların yeteneklerini açığa çıkartacak, kişisel özelliklerini tanımalarını sağlayacak bir ortam hazırlıyoruz. Kendini iyi ifade etmesi için, karakter eğitimi veriyoruz. İyi bir insan olmanın temeli biliyoruz ki küçük yaşta atılır. Her çocuğun farklı olduğu, dolayısıyla farklı öğrendiği bilinciyle, birçok eğitim modelinden harmanladığımız bir eğitim sistemi uyguluyoruz. Bazı çocuklar, duyarak, bazı çocuklar dokunarak, bazı çocuklar görerek daha iyi öğreniyor. Deneyimli eğitim kadromuz bunun bilinci ile program ve aktiviteler hazırlıyor. Her sınıfta, tüm gün, ana dili İngilizce olan bir öğretmenimiz, bir de Türk öğretmenimiz var. Fransızca sınıfımızda, Fransız bir öğretmenimiz bulunmakta. Çocukların, yabancı dili, ders olarak saatli değil, doğal yolla, duyarak, deneyimleyerek öğrenmelerini sağlıyoruz. Çocuklar aksansız, anadilleri gibi yabancı dil öğreniyorlar, ilerisi için yabancı dilde iyi bir alt yapıları oluyor.
Okullarımızı kurup,  geri çekilmedik. Sadece yatırımcı mantığı ile hareket etmedik. Açıldığı günden beri, her iki okulla birebir, biz kurucuları ilgileniyoruz. Butik anlayışın da bunu gerektirdiğini düşünüyoruz. Okullarımızda, çok profesyonel bir eğitim kadrosu ile çalışıyoruz, ama ebeveynler aynı zamanda bizimle de hep iletişim halindeler.
Okulların fiziksel şartları diğer okullardan çok farklı. Okullarımızı, Kemerburgaz'da dört dönüm, Tarabya'da iki dönüm bahçe içinde kurduk.  Çocuklar, doğa içindeler. Bahçemizde, Golden Retriever köpekler, kazlar, ördekler, tavşanlar, sülünler var. Çocuklarda hayvan sevgisi çok önemli, sorumluluk bilincinin gelişmesinde de çok yardımı oluyor.

Anaokulunuzda çocukların bir günü nasıl geçiyor?
Yarım gün ve tam gün programlarımız var. Gün içinde, çocuklar, eğitsel oyunlar oynuyorlar, şarkılar öğreniyorlar, sanat etkinleri, Orff tekniği ile müzik, jimnastik, drama dersleri gibi farklı etkinlikler yapıyorlar. Bu aktiviteler, çocukların beş duyularını kullanmalarını sağlayarak yaptırılıyor. Çocuklar, bahçeden nane toplayıp, yemek pişirme (cooking) dersinde yaptıkları salatalarına ekliyor veya termometreleri alıp ormanda, farklı ısı ölçümleri yapabiliyorlar. Doğa yürüyüşünden sonra, sınıfta, doğa sesleri kayıtları dinliyorlar. En önem verdiğimiz zamanlardan biri sınıfta Değerler (Values) saatleri. Çocuk, teşekkür etmeyi, lütfen demeyi bilmiyorsa, arkadaşlarıyla paylaşmıyorsa, karşısındakilere saygı göstermiyorsa, çok iyi İngilizce konuşsa da, derslerinde akademik olarak iyi olsa da, bu bizim için başarı değil. Değerler saatimizde empati kurmayı, kibar olmayı, başkalarına saygı duymayı, insan olmayı öğretiyoruz. Her ay tiyatroya, müzeye gidiyoruz. Geçen ay Bienal’e gittik.  Okulumuzda en küçük yaş grupları da dâhil aktiviteleri, klasik müzik eşliğinde yaparlar. Klasik müziğin, beyin gelişimine katkısını biliyoruz. Kulakları Bach'a, Mendelssohn'a alışsın istiyoruz.

Ebeveynler anaokulu tercihlerinde öncelikle nelere dikkat etmeliler?
Ebeveynler, güvenebileceği, çocuğunun mutlu olabileceğini hissettiği bir okulu seçmeliler. Bunun yanında akademik eğitimi, doğru yaşa, doğru şekilde, verecek bir okul olmasına dikkat etmeliler. Okul öncesi dönemde, ilköğretime hazırlık çok önemli. Motor becerileri, konsantrasyon süresi gelişmemiş bir çocuğun, ilkokulda başarılı olması çok zor. Okul öncesi dönem, bu yüzden çok önemli. Bunların hepsini, oyundan uzaklaşmadan yapabilmek gerekli. Çocuğun sosyal gelişimi, zihinsel, fiziksel, psikolojik gelişimi çok yakından takip edilmelidir. Okulun, aileyi de bu sürecin içine katması, öğrenme sürecinde, okul-çocuk-aile üçgeninin sağlanması gerekir. Biz, bu yüzden ebeveynleri, zaman zaman okula davet edip, aktivite yaptırmaya özen gösteririz. Velinin, çocuğunu sınıf içinde gözlemleme şansı olur, hem de çocuk ebeveynini görmekten her zaman mutlu olur.

Belirli yaş gruplarına göre çocuklara psikolojik danışmanlık yapıyor musunuz?
Evet. Uzmanlık alanımız sebebiyle, ebeveynlerin danıştıkları konular oluyor. Yardımcı oluyoruz, yönlendirmelerimiz oluyor. Okul adaptasyonunu öğretmenler ile beraber sağlıyoruz. Çocuğun gelişimi ile ilgili detaylı raporlar veriliyor.

Ark Anaokulu olarak misyonunuz ve vizyonunuzdan bahseder misiniz?
Misyonumuz, özgün, yaratıcı ve öğrenmeye teşvik edici bir ortamda, öğrencilerimizin var olan yeteneklerinin ortaya çıkmasına ve gelişmesine yardımcı olmak, benlik kavramının gelişmesine katkıda bulunmak ve öğrenmeye ilgi uyandırmak. Öğrencilerimizin, insani değerlere sahip, kendi düşüncelerini özgürce ifade eden bireyler olarak yetişmelerini sağlamak.
Vizyonumuz ise, okul öncesi dönemde edinilebilecek tüm yetkinlik ve becerilerin en etkin şekilde öğrenciye sunulduğu bir okul olmak.

Anaokulunuzda çocuklara ne gibi olanaklar sağlıyorsunuz?
Sınıfların dizaynı çocukların, potansiyellerini en iyi şekilde açığa çıkaracak şekilde düzenlendi. Her ay geziler düzenleyip, en küçük yaş gruplarına bile çok değişik tecrübeler yaşatıyoruz. Birçok öğrencimiz, ilk tiyatro deneyimini, ilk sergi deneyimini, bizimle yaşıyor. Programımızın kendini ispatladığını düşünüyoruz. Çocuklar hızlı ve etkin öğreniyorlar. Müzik ve spor dersleri, drama dersleri gelişimlerine çok şey katıyor. Yaz okulumuzda, at biniyorlar, yüzme derslerine götürüyoruz.

Ark Anaokulu olarak, sosyal sorumluluk anlamında çocuklarla ilgili bir projenin içinde yer alacak mısınız? Bununla ilgili çalışmalarınız var mı?
Her sene Mayıs ayında Fun and Sports Day adı altında düzenlediğimiz panayırdan elde ettiğimiz gelir, çok çeşitli vakıflara, yardım derneklerine gidiyor. İhtiyaç sahibi okullara yardımlarımız oluyor. Bir de, çevreye duyarlı bir okul olarak geri dönüşüm projelerini destekliyoruz.

Çocukların kişisel gelişimleri için ne gibi katkılar sağlıyorsunuz?
Eğitim sistemimiz, birey odaklı, çocuk ona sunduğumuz çeşitli aktiviteler doğrultusunda, kendini geliştiriyor. Müzik, sanat, drama derslerimiz var. Çocukların akademik başarıları yanında bizim için kendine güvenen ve mutlu bireyler olmayı öğrenmeleri çok önemli. Bu sebeple her ay işlenen değerler konularının yanında, yeni uygulamaya başladığımız “Bugün bir kova doldurdun mu?”  projemizle çocukların hem topluma faydalı, hem de mutlu olmayı ve mutlu etmeyi öğrenebilecekleri bir ortam hazırlıyoruz.  Bu sistemde herkesin birer hayali kovası olduğunu ve bu kova ancak dolu olduğunda mutlu hissedebileceklerinden bahsediyoruz.  Burada kova, çocuğun zihinsel ve duygusal kişiliğini temsil etmekte.  Çocuklara kovalarını başkalarını severek, saygı göstererek, yardımlaşarak ve başkalarına arkadaş olarak doldurabileceklerini söylüyoruz.  Kovaları dolu olduğunda daha kendine güvenen, daha sakin, sabırlı, arkadaş canlısı ve tabii ki mutlu oluyorlar.

Ark Anaokulu Kemerburgaz                                                          
Davutpaşa Mevkii, Çiftalan Yolu,
No:28-30 Kemerburgaz
0212 360 26 43
info@arkanaokulu.com

Ark Anaokulu Tarabya
Sevgi Sitesi, Lale Sokak
No:17 Tarabya Üstü
0212 262 38 62
tarabya@arkanaokulu.com

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.