Aralık 2012 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
Aralık 2012
 
 
Ülkem için engel tanımıyorum: Zihinsel Engelliler Sempozyumu 2012 Koç Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.
Koç Holding, "Ülkem İçin Projesi'nin" 2012 – 2013 yılı uygulamasını Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Alternatif Yaşam Derneği (AYDER) işbirliğiyle, "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" başlığı altında sürdürüyor. İstanbul Zihinsel Engelliler için Eğitim ve Dayanışma Vakfı( İZEV), Türk Psikologlar Derneği(TPD) ve Koç Üniversitesi iş birliği ile zihinsel engelli çocukların aileleri ve eğitmenlerine yönelik düzenlenen "Zihinsel Engelliler 2012 Sempozyumu" Koç Üniversitesi'nde gerçekleştirildi.

24 Kasım 2012'de Rumeli Feneri Kampüsümüzde gerçekleştirilen sempozyumda konuşan rektörümüz Prof. Dr. Umran İnan, "Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan engelli vatandaşlarımızın tek engeli, bu alandaki toplumsal bilinç düzeyinin eksikliğidir" dedi. Sempozyuma katılan İZEV Başkanı Berti Erbeş de Koç Üniversitesi'ne böyle bir sempozyuma ev sahipliği yaptığı için çok teşekkür ederek, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın bu konudaki çalışmalarla epey yol kat edildiğini belirtti. Ancak zihinsel engelli bireylerin istihdamı ve eğitimi konusundaki sorunlar için daha yapılacak çok iş olduğunu vurgulayarak, herkese uğraşları için teşekkür etti.



Hem tıp kökenli hem de özel eğitim alanında çalışanların ve uzmanların katıldığı sempozyumda, Türkiye'de ve dünyada özel eğitime ihtiyaç duyan zihinsel engelli çocukların eğitiminde karşılaşılan sorunlar ve bu alandaki gelişmeler ele alındı. Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, Koç Holding'in UNDP ve AYDER'in işbirliğiyle hayata geçirdiği "Ülkem İçin Projesi'nin" toplumda birlik, dayanışma, paylaşma ve farkındalığı artırması nedeniyle büyük önem taşıdığını söyledi. Projenin 2012 yılında, "Ülkem İçin Engel Tanımıyorum" adıyla engellilere yönelik çalışmaları içerecek şekilde devam ettiğini hatırlatan Prof. Dr. Umran İnan, Koç Üniversitesi olarak bu projede yer almaktan büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Toplumsal yaşamın, engelli engelsiz ayrımı yapılmaksızın tüm vatandaşlara uygun şekilde düzenlenmesinin devletin temel görevleri arasında olduğuna dikkat çeken Prof Dr. İnan, "Kuşkusuz, diğer tüm kurum ve kuruluşlarla bireylere de büyük görevler düşüyor. Bu görevleri yerine getirebilmek için öncelikle zihinlerdeki engelleri kaldırmamız gerekiyor" dedi.


Prof Dr. İnan sözlerini şöyle sürdürdü: "Tüm bireylerin eşit haklara sahip olduğu bilinciyle çağın gereklerine uygun yaşamalarını sağlamak hepimizin idealidir. Türkiye nüfusunun yüzde 12'sini oluşturan engelli vatandaşlarımızın tek engeli, bu alandaki toplumsal bilinç düzeyinin eksikliğidir. Engel grupları içinde zihinsel engellilerin bakımı, rehabilitasyonu ve topluma entegrasyonu ayrıca bir emek gerektirir. Bu nedenle dünyada bu alandaki bilimsel çalışmaların yakından takip edilmesi ve hayata geçirilmesi çok büyük önem taşımaktadır. Üniversiteler, özel eğitim kurumları, STK'lar, ilgili Bakanlıklar el ele vererek bu alanda güncel politikalar üretmelidirler" dedi.

Sempozyumda, Türkiye'de özel eğitim ve kaynaştırma eğitiminin önemi, engelli ailesinde yaşanan süreçler-toplumla bütünleşme gibi konular ele alınırken İZEV Başkanı Berti Erbeş konuklara zihinsel engelli çocukların eğitiminde karşılaşılan sorunlar ve bu alandaki gelişmeler hakkında bilgiler aktardı. Berti Erbeş; "Türkiye geçmiş yıllara göre zihinsel engellilik konusunda epey yol aldı ise de halen gelinen nokta olunması gereken noktadan çok uzak. Bu nedenle yapılan çalışmalar çok önemli, bu sempozyuma gerek konuşmaları ile gerekse sponsorluklarıyla katkıda bulunan herkese ve Avusturya Institut für Interkulturelle Pädagogik Volkshochschule OÖ (Avusturya Pedagoji Enstitüsü) den gelerek Sempozyumda bilgi ve deneyimlerini aktaran uzmanlara da teşekkür ederim" dedi. Berti Erbeş konuşmasında son olarak, 2013 yılında da bu çalışmaların artarak süreceğini böylelikle engellilerin istihdamının artırılması ve eğitimde yaşanan sorunların aşılmasında sağlanacak gelişmelere katkıda bulunmayı ümit ettiklerini belirtti.


Engelliler konusunda toplumsal bilincin ve duyarlılığının oluşmasını sağlamak amacıyla projeye adım attıklarını ifade eden Koç Holding Kurumsal İletişim Müdürü Şeniz Akan ise şöyle söyledi; ''Engelli Dostu İşyeri' uygulamalarının Koç Topluluğu şirketleri ve bayileri arasında yaygınlaştırılması için çalışıyoruz. Engellilerin iş hayatı ve sosyal hayatta yaşam kalitelerinin iyileştirilmesine destek olacak uygulamalarda rol model olmak ve Türkiye'de de diğer şirketlere öncülük ederek bu konudaki bilinci yerleştiren uygulamalara ilham vermeyi hedefliyoruz. Engellilerin eğitim hayatına katılmasının desteklenmesi için çeşitli illerde okulların "Engelli Dostu Okul" haline getirilmesi konusunda kurumlarla işbirliği içinde olmayı arzu ediyoruz' dedi.

Havaş'ın Ulaşım, Ford Otosan'ın Yemek ve Sentrodil'in Simultane sponsoru olduğu sempozyumda İZEV öğrencilerinden oluşan koro 'Üsküdar'a Giderken", "Memleketim", "Arkadaşım Eşek" ve "10. Yıl Marşı"'nı seslendirerek katılımcılara kısa bir konser verdiler.