Kasım 2012 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
Kasım 2012
 
 
Koç Üniversitesi Mezunlar Derneği İstanbul Kültür –Sanat Turları 2012-2013 sezonu Borusan Contemporary Brigitte Kowanz: Uzun Sözün Kısası Sergisi ile başladı!
Sergiyle ilgili notlarını 2004 Sosyoloji bölümü mezunumuz ve Mezunlar Derneğimizin başkanı Seçil Kınay bizlerle paylaştı.

Ofiste Müze – Müzede Ofis...

Bilmem biliyor musunuz, Borusan Contemporary sadece haftasonu ziyerete açık bir müze, çünkü hafta içi bütün sanat eserlerinin keyfini Borusan Holding çalışanları çıkarıyor! Türkiye'de bir ilk olan bu ofis-müze konsepti başlı başına enteresan, zira çalışanlar mekanı hafta sonu her haliyle sanat seven kişilere bırakıyorlar.

Ofis-Müze'nin yer aldığı binayı muhakkak görmüşsünüzdür, Rumeli Hisarında FSM köprüsünün altında, tuğla kaplı Sindrella Kuleleriyle hemen dikkatini çekiyor insanın.

1910'lu yıllarda yapımına başlanan bina, o dönemde Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa'nın Başyaveri olarak görev yapan Yusuf Ziya Paşa'ya aitmiş. Ancak 1914 yılında Birinci Dünya Savaşı'nın patlaması ve Osmanlı İmparatorluğu'nun da savaşa girmesi nedeniyle inşaatı yapan ustalar askere alınınca çalışmalar tamamlanamamış. Yusuf Ziya Paşa ailesi bu köşkte oturmasına rağmen yarım kalan inşaat ve boş kalan katlardan gelen uğultular sebebiyle bina çevrede "Perili Köşk" diye anılmaya başlanmış. 1995- 2000 yılları arasında yapının rölöve, restitüsyon, restorasyon ve uygulama projeleri, mimar Hakan Kıran tarafından gerçekleştirilmiş.

Borusan Holding tarafından 2007'de-2030 yılı sonuna kadar kiralanarak- ana merkez olarak kullanılmaya başlanmış.

Bizden biri eşliğinde Sergi Gezisi...

Küratörlüğünü Kathleen Forde'nin yaptığı, Avusturyalı sanatçı Brigitte Kowanz'ın Uzun Sözün Kısası sergisinde, Borusan Contemporary 2. ve 4. kattaki sergi mekanları, sonsuzluğun manzarasına dönüştürülüyor, dendi. Gittik, baktık; hakikaten neon ışıklar, aynalar, küpler ve koridorlarla sonsuz bir his oluşturulmuş...


Sergilenen eser sayısı bizi kesmedi, Borusan Koleksiyonundan seçkilerin yerleştirildiği tüm katları da gezdik. Rengarenk ve çağdaş sanatın gelişimine referans olan bir çok eseri görme fırsatı yakaladık. Tabi Yönetim Kurulu Başkanı, Genel Müdür, Direktörler, Cubical'lar herkesin odalarında ve çalışma ortamlarında gezinmek hissi enteresandı. Sanki illegal birşey yapıyormuş hissi verdi.

Borusan Contemporary'de «Uzun Sözün Kısası» adlı sergiyi Borusan Art Center Yöneticisi mezunumuz İpek Yeğinsu eşliğinde gezdik. İpek hem lisansını (Uluslararası İlişkiler '04), hem de yüksek lisansını (MA ACHM '07) Koç Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra 2007 yılından bu yana Borusan Art Center'ın yöneticiliğini yapıyor, her iki senede bir değişen 10 kişilik bir sanatçı kadrosuna Art Center'da ev sahipliği yapıyor ve bu genç sanatçıların sanatsal üretimlerini destekleyici sergi, gallery talks, atölye çalışmaları gibi faaliyetleri yürütüyor. Merak ederseniz Art Center'ı da gidip ziyaret edebilirsiniz: http://www.borusansanat.com/__ArtCenterISTANBUL/Artcenter_ISTANBUL.aspx


Boğaz'a nazır Keyif Kahvaltısı...

Sonrasında Perili Köşk'ün cafesinde, bize özel iki kocaman masa etrafında sohbet muhabbet eşliğinde Boğaz'a karşı harika bir Pazar kahvaltısı yaptık. Bir masa 2007 mezunları ağırlıklı organize olarak gelen bir grup mezunumuzdan oluşuyordu, diğer masa ise daha karışık birbirini tanımayan mezunlardan oluşuyordu. Ama her iki masa kaynaşıp keyifli sohbetler ve ortak noktalar buldu.


Eğer hiç katılmadıysanız bir sonraki KUMED Kültür Gezisinde yerinizi alın derim,ortak geçmişi paylaştığınız kişilerle tanışmak, bir günü geçirmek ve İstanbul'da turist olmak çok keyifli oluyor.