Kasım 2012 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
Kasım 2012
 
 
John Mearsheimer'dan Koç Üniversitesi'nde iki seminer: "Obama İktidarında İsrail Lobisi ve ABD Dış Politikası" ve "Gerçekçilik Kuramı ve Çin'in Yükselişi"
Uluslararası ilişkiler alanında dünyanın en önde gelen akademisyenlerinden Chicago Üniversitesi Öğretim Üyesi ''Yeni Gerçekçilik (Neorealizm)" ekolünün yaşayan en önemli temsilcisi Prof. John Mearsheimer, Koç Üniversitesi Küreselleşme ve Demokratik Yönetim Merkezi (GLODEM), İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü'nün (GSSSH) ev sahipliğinde konuşma yapmak üzere İstanbul'a geldi. Mearsheimer, bir yandan İsrail ve ABD ilişkisine ışık tutarken bir yandan da Gerçeklik Kuramı ve Çin'in yükselişi hakkında bilgiler verdi.

Uluslararası ilişkiler konusunda dünyada en etkili birkaç teorisyen arasında gösterilen Prof. Dr. John Mearsheimer, 1 ve 2 Ekim 2012 tarihlerinde Koç Üniversitesi'nde düzenlenen iki ayrı konuşma gerçekleştirdi. 1 Ekim 2012 saat 14.00'te Sevgi Gönül Kültür Merkezi'nde "Obama iktidarında İsrail Lobisi ve ABD Dış Politikası" konulu bir konuşma gerçekleştiren Mearsheimer, 2 Ekim 2012 saat 14.00'te ise Kurucular Salonu'nda "Gerçekçilik Kuramı ve Çin'in Yükselişi" konularındaki görüşlerini katılımcılarla paylaştı.

Prof. Dr. John Mearsheimer Hakkında:

Stephen M.Walt ile birlikte 2009 yılında kaleme aldığı İsrail Lobisi ve Amerikan Dış Politikası kitabı ile adından söz ettiren Mearsheimer, kitapta İsrail-Filistin çatışması temelinde Amerika'nın Orta-Doğu politikası ve bu politikanın yapım sürecinde Amerikan karar alma mekanizması üzerinde Amerikan Yahudi Toplumu'nun etkisini değerlendiriyor. Mearsheimer 2001 yılında yayınlanan diğer ünlü kitabı The Tragedy of Great Power Politics kitabında da Kenneth N. Waltz'ın kurucusu olduğu neorealist akımın savunmacı yaklaşımının aksine saldırgan gerçekçilik yaklaşımıyla devletlerin güç kazanma hırsının sınırsız olduğunu savunuyor.