Subat 2011 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
NİSAN 2011
 
 
 
 
Koç Münazara Belgrad Turnuvası’nda Finale Çıktı.
25-27 Şubat 2011 tarihinde   Belgrade Open Uluslararası Münazara Turnuvası 'nda Koç Üniversitesi Münazara Kulübü üyelerinden   Berkay Özlüdil   turnuvada finale ulaştı. 56 takımın yarıştığı turnuvanın finali   Sırbistan Parlamentosu' nda gerçekleşirken   Koç Üniversitesi Münazara Kulübü   Avrupa'nın sayılı kulüplerinden biri olduğunu bir kez daha kanıtladı.

Berkay Özüdil sorularımızı yanıtladı, turnuva deneyimini bizimle paylaştı.

Beykay, gösterdiğin başarıdan dolayı seni tebrik ediyoruz. Kaçıncı sınıf, hangi bölüm öğrencisisin? Teşekkür ederim, 3.Sınıf, Hukuk ve Ekonomi çift anadal öğrencisiyim.

Daha önceki münazara deneyimlerin nelerdir? Koç Münazara'da ne zamandır yer alıyorsun? Koç Münazara'da 2009 yılından beri yer alıyorum. Geçtiğimiz 1,5 yıl içinde toplam 7 ayrı turnuvada final oynadım. Bunların içinde Türkçe ve İngilizce turnuvalar var. Ancak en önemli başarım Ocak ayında Botswana'da gerçekleşen Dünya Münazara Şampiyonası'nda çeyrek finale çıkmış olmam.

Bize Turnuvayı biraz anlatır mısın? Turnuva benim için çok özel bir deneyim oldu, aslında bu turnuvadan önce de uluslararası çapta turnuvalarda durumumun iyi olduğunu biliyordum çünkü 3 ay önce Dünya Şampiyonası'nda iyi bir turnuva geçirmiştim. Turnuva beklediğim gibi gerçekleşti ve finale kadar zorlanmadan ilerledik.

Turnuvadaki süreç nasıldı? Belgrad Turnuvası'nda 5 sıralama turu vardı. Alınabilecek 15 puan üzerinden 12 puan alarak sıralama turlarında 3. sırayı aldık. Bunun üzerine yarı finale yükseldik, yarı finalde Romanya, İrlanda ve Almanya takımlarının bulunduğu salondan iyi bir performans ile finale yükseldik. Final Sırbistan Parlamentosu'nda gerçekleşti ve Sırbistan'ın düşünce önderlerinin önünde münazara yaptık.

Finale giden süreçte hangi sorular/konular üzerinde münazara yaptınız? Yarı finale kadar, "ailesinde üniversite mezunu olmayan öğrencilere üniversiteye girerken öncelik verilmesi", "üçüncü kez ağır bir suç işleyen kişilere müebbet hapis cezası verilmesi" gibi konuları sıralama turlarında tartıştık. Ardından yarı finalde, "suçu öven şarkıların yasaklanması" konusu hakkında münazara yaptık. Final ise "Çatışma bölgelerinde kurulan yeniden yapılanma amacı güden hükümetlere çatışmanın tüm tarafları dahil edilmelidir" konusu hakkındaydı.

Turnuvada hangi ülkeler vardı, kimler daha önplandaydı? Turnuvada ağırlıklı olarak Balkan ülkelerinden takımlar vardı ancak İrlanda, Avusturya gibi ülkelerden de takımlar mevcuttu. Bizimle beraber Türkiye'nin diğer Münazara kulüplerinden de 6 takım vardı ancak bir tek biz yarı finale ilerledik. Slovenyalı Avrupa Şampiyonu olan Ljubljana Üniversitesi, Avrupa Yarı Finalistinin bulunduğu bir diğer Hırvat/Sloven takımı, köklü geleneğe sahip (Avrupa ve Dünya Şampiyonları yetiştirmiş) Babes-Bolyai Üniversitesi ön plandaydı.

Final maçı nasıl geçti? Final maçında iyi bir performans sergiledik ancak final konusunun Yugoslavya ile sıkı bağları olması sebebiyle bir ex-Yugoslav takımı kadar sürece hakim değildik. Bu da elimizi zayıflattı.

Eklemek istediklerin? Öncelikle münazaraya başladığımdan beri üzerimde titreyen münazara dostlarım Arda Gitmez, Can Talaz, Cem Hot, Faruk Aktay ve Ozan Mert Öndeş'e bana duydukları güven ve harcadıkları emek için sonsuz teşekkür ediyorum. Aynı zamanda, turnuvada benimle yarışan Galatasaray Üniversitesi'nden Engin Arıkan'a çok teşekkür ediyorum.