Mart 2012 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
Mart 2012
 
 
 
Dağcılık Kulübü öğrencilerimiz, Batı Toroslar'da 2165 metrelik Kırtaş Zirvesi'ne kış tırmanışı gerçekleştiren ilk Türk ekibi oldu.
 
Dağcılık Kulübümüzden gelen bu gurur verici haber üzerine kulübün başkanı Egemen Yavaş ile bir röportaj yaptık. Egemen, zirve tırmanışını ve kulübün etkinliklerini mezunlarımız için anlattı.

Kendini tanıtır mısın?

Adım Egemen Yavaş. Ekonomi Bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Bu sene itibariyle Dağcılık Kulübü başkanlığını yürütüyorum.

Koç Dağcılık Kulübü ile tanışman nasıl oldu?


Dağlar benim için küçük yaşlardan beri bir tutkudur. Koç Üniversitesi'ne ilk geldiğimde oryantasyon stantlarında dağcılık kulübünü görünce hemen kayıt oldum.

Ne zamandır Dağcılık Kulübü'ndesin?

2008 yılında okula ilk kayıt olduğum dönemden bu yana dağcılık kulübündeyim.

Dağcılık Kulübü bu yıl hangi dağcılık etkinliklerini organize etti?

Dağcılık Kulübü olarak bu sene epey aktif olduk. Ilgaz ve Uludağ tırmanışları yanında kaya tırmanışı antrenmanı olarak bir kaç kez Gebze - Ballıkayalar'a gittik. Bunun dışında yine tırmanış antrenmanı yapmak ve yenileri bu işe ısındırmak adına Türk - Değişim Öğrencisi karışık 46 kişilik bir grubu yılbaşında Olimpos'a götürdük.


Dağcılık Kulübü'nün kaç üyesi var, Koç öğrencilerinin dağcılık sporuna yaklaşımı nasıl?

Her ortamda olduğu gibi "dağda ne işiniz var" diyenler olduğu gibi, dağlardaki özgürlüğü hissedip vazgeçemeyenler de var. Dağcılık kendinizi tanımaktır, geldiğimiz yer olan doğaya ziyarete gitmek, çevreci olmaktır. Bu hisleri taşıyan insanlar üniversitemizde hiç az değil. Dağcılık Kulübü'nün şu anda 180 civarında üyesi var ancak 20-25 kişi düzenli olarak faaliyetlere katılıyor. Dağcılığın ülkemizde son dönemde popüler bir spor olduğunu göz önünde bulundurursak katılımın iyi olduğunu düşünüyorum. Başarılarımız duyuldukça bu sayının artacağından da eminim.


Kırtaş Zirvesi'ne tırmanan ilk Türk ekibi oldunuz. Bu etkinliğe nasıl karar verdiniz?
Kırtaş Zirvesi, Sultan Dağları silsilesinin zirvelerinden bir tanesi. Faaliyetimiz iki gün sürdü. İlk gün hava şartları epey kötüydü ancak zirvelerin bulunduğu bölgeye olabildiğince yakınlaşabilmek ve ikinci gün zirve şansımızı arttırabilmek adına mümkün olan en yakın yere kamp kurduk. İkinci gün hava çok daha güzeldi ve zirveyi gerçekleştirdik. Sultan Dağları irtifadan ziyade zirve için kat edilecek yolun uzunluğu nedeniyle zorluk içeriyor.


Etkinlik öncesi ekibiniz nasıl hazırlandı?

Etkinlik öncesi grup liderimiz Sönmez Erkaya rotamızı hazırladı ve Sultan Dağları konusunda karar kıldık. Bunun haricinde bireysel hazırlıklar da saatler alıyor. Doğru kıyafet ve ekipman seçimi, yiyecek seçimi gibi hazırlıkları dağcılar bireysel olarak yaptı.

Kaç kişilik bir ekip bu etkinliği gerçekleştirdi? Ekibinizi tanıtır mısın?


13 kişiydik ve liderimiz Sönmez Erkaya'ydı.

Murat Aydemir (Elektrik-Elektronik Müh., Hazırlık)
Burcu Bacanak (Tarih, Yüksek Lisans)
Duygu Can (Fizik Doktora)
Özgün Civelekoğlu (Elektrik-Elektronik Müh., Hazırlık)
Emin Gündoğdu (Makina Müh., 4)
Neslihan Oflaz (Fizik Doktora)
Cihan Oklap (Ekonomi, Hazırlık)
Egemen Yavaş (Ekonomi, 3)
Beytullah Yılmaz (Elektrik-Elektronik Müh., 4)
Barış İlgar (Dışardan katılım)
Serdar Oğuz Şen (Dışardan katılım)
Can Onur Yavaş (Dışardan katılım)


Zirve tırmanışını biraz anlatır mısın? Nasıl geçti, neler yasadınız?Şimdi duygularınız neler?

Sabah çok erken saatlerde Sultan Dağları'nın eteklerindeki Sultandağı ilçesinde olduk. Sultandağı'nın bir köyünden yürüyüşe başladık. İlk gün hava çok kötüydü ancak epey yol kat ettik. En ilginç anımız ise domuz sürüsüyle karşılaşmamız oldu. Domuz sürüsü bir ağacın altında bekliyormuş. Biz 2-3 metre kadar yaklaşınca tam 39 tane domuz kaçarak uzaklaşmaya başladı. Hatta domuzlar sayesinde yerel basına haber olduk. Hava kararırken çadırlarımızı kurduk. Gece çok kar yağdı ve bazı arkadaşlarımızın üstüne çadır devrilmiş. Anlık panik yaşamışlar ancak kısa sürede sorunlarını çözmüşler.

İkinci gün kalktığımızda hava oldukça güzeldi. Biz de eşyalarımızın büyük kısmını çadırlarda bırakarak zirve tırmanışımıza başladık. Bu sefer arazi çok daha eğimliydi ancak öğlen saatlerinde zirveye ulaştık. Dönüş yolculuğunda geceye yakalandık. Akşam saatlerinde faaliyeti sonlandırdık.


Bundan sonrası için planlarınız ve hedefleriniz nelerdir?


Bu sene içinde tüm Türk dağcılarının başlıca hedefi olan ülkenin en büyük zirvesi Ağrı Dağı'na çıkmak istiyoruz. Bildiğim kadarıyla 12 yıllık tarihe sahip Koç Üniversitesi Dağcılık Kulübü Ağrı'ya henüz çıkmadı. Bunu gerçekleştirmek istiyoruz. Uzun vadede ise yurt dışı tırmanış hedeflerimiz var.

Öğrencilerimizi gösterdikleri bu başarıdan dolayı tekrar tebrik ediyor ve başarılarının devamını diliyoruz.