Mart 2012 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
Mart 2012
 
 
KULE: Anayasa, Bilim ve Özgürlükler
KULE'nin 33. Kış sayısı Anayasa, Bilim ve Özgürlükler dosya konusu ile çıktı. Bu sayıda "Bir toplumsal sözleşme olarak anayasada bilim ve özgürlüğün yeri nedir?" sorusu çeşitli yönleriyle ele alındı.

ANAYASA Bilim ve Özgürlükler: Ülkemizde yeni bir anayasa yapılmasının tartışıldığı bu günlerde, anayasa-üniversite ilişkisinin nasıl kurulması gerektiğini sorguladık...

Rektörümüz Prof. Umran İnan açılış yazısında "Çağdaş demokrasilerde anayasa değişikliklerinin geniş bir toplumsal mutabakata dayanması fevkalade önemlidir. Biz de üniversite olarak ülkemizdeki yeni anayasa tartışmalarına katkıda bulunmak amacıyla geleceğe yönelik beklentileri farklı bakış açılarıyla sorguladık. Dergimizde yer alan bilim ve sanat özgürlüğü, ifade özgürlüğü, bireysel özgürlükler, bilim ve teknoloji politikaları, eğitim politikaları, Türkiye'de üniversitenin ve bilimsel kuruluşların konumlanması konularındaki makalelerin ufuk açıcı olduğuna inanıyorum." dedi.

Hukuk Fakültesi Dekanımız Prof. Bertil Emrah Oder Anayasa-Üniversite ilişkisini anlattı, akademik özgürlüklerin temeli olan bilim ve sanat özgürlüğü, akademik ve profesyonel nitelikli düşüncenin dışavurumu olduğunu belirtti.

Hukuk Fakültesi'nden Yrd. Doç Dr. R. Murat Önok Türkiye'nin demokratikleşme yolunda ifade özgürlüğü (ile) mücadelesini anlattı.

Rektör Yardımcımız Prof. İrşadi Aksun Türkiye'de devlet, sanayi ve üniversite üçgenini inceledi. Bilim ve teknoloji politikaları tartışmasında kilit rol oynayan devlet, sanayi ve üniversite üçlüsünün ideal çalışma dinamiğini anlamanın önemini vurguladı.

Gelişmenin temel lokomotifi eğitimdir diyen Prof. Çiğdem Kağıtçıbaşı, eğitim politikaları ve kadın erkek eşitliği açısından yeni anayasa sürecini değerlendirdi.

Tıp Fakültesi'nden Prof. Mehmet Demirhan anayasal güvenceyi tıp penceresinden değerlendirdi.

Hukuk Fakültesi öğrencisi Hazal Başarık çağdaş toplum yolunda anayasa başlığı altında "Anayasanın bilim ve özgürlükler karşısındaki tutumu, çağdaş toplum imgesinde anayasanın rolü"nü değerlendirdi.

Dergiden diğer haber başlıkları:

LYS 2011'de Koç Üniversitesi: Koç Üniversitesi 2011yılına, LYS sıralamasında ilk 100'den 21, ilk 500'den 86, ilk 1.000'den 136 öğrenciyle başladı. Yeni Koç Üniversiteliler içinde her üç öğrenciden ikisi ilk 40 binde yer alıyor.

Tıp Fakültesi'nde ilk yılın ardından:
Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi geçtiğimiz yıl ilk öğrencilerini almıştı. Birinci yılında önemli başarılara imza atan Tıp Fakültesi yeni hedeflere odaklandı.

Tıpta yaz: Türkiye'de bilimsel kapasiteyi artırmak amacıyla düzenlenen Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi ikinci yaz okulu programının ardından katılımcılara, duygu ve düşüncelerini sorduk.

Eve dönüş: Yıllar sonra Koç Üniversitesi'ne yeniden dönen Yrd. Doç. Dr. Fuat Balcı ve Yrd. Doç. Dr. Lemi Baruh'la geçmişten bugüne Koç Üniversiteli olmanın hayatlarındaki yeri üzerine konuştuk.

Oy Pusulası seçmenin yönünü belirledi: Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Çarkoğlu, proje liderliğini yürüttüğü Oy Pusulası araştırmasına ilişkin sorularımızı yanıtladı.

Avrupa'da sağ görüş: Tehlikeli yükseliş!: Aşırı sağcı milliyetçilik, daha çok küreselleşme, artan bölgesel entegrasyon ve diğer ülkelerden artan göçe bir reaksiyon olarak Avrupa'da yükselişine devam ediyor.

MiReKoc'tan ilk kültürlerarası buluşma: Küreselleşen dünyada bilimsel göç çalışmalarının önemi hızla artıyor. MiReKoc uluslararası düzeyde göç araştırmalarını ve öğretim programlarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.

Microsoft Türkiye ve Koç Üniversitesi işbirliği: Türkiye'nin yazılım güvenilirliği alanında faaliyet gösteren ilk Ar-Ge merkezi açıldı.

Avrupa Bilim ve Eğlence Günü: 4 bini aşkın öğrenci Koç'ta buluştu: Avrupa Bilim ve Eğlence Günü, İstanbul 2011 projesi 23 Eylül 2011'de tüm bilim meraklılarını Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü'nde buluşturdu.

Orta Avrasya liderleri Koç'ta: 2002'den bu yana yaz akademilerini Koç Üniversitesi'nde gerçekleştiren CELA (Central Eurasia Leadership Academy), Temmuz 2011'de de kampüsün konuğu oldu...

CELA ve Koç birbirini tamamlıyor: Afganistan'ın Kabil şehrindeki Oruj Learning Center'ın yönetici müdürü olan ve Afganistan'da kadınların eğitiminde önemli roller üstlenen Sadiga Basiri Saleem, CELA hakkındaki düşüncelerini Kule okurlarıyla paylaştı.

Yitirilecek Cennet Garipçe: Garipçe, hemen yanı başımızda yok olma tehdidiyle karşı karşıya...

RAMP[A]'da yüksek Performans: İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi bünyesinde, Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü'nün bir etkinliği olarak düzenlenen RAMP[A] sergisini Laleper Aytek anlattı.

Kampüsten Notlar:

*Financial Times listesinde ilk 100'deki tek Türk üniversitesi
*Enerji tasarrufu burs oldu
*Öğrencilerimizin gözüyle İstanbul
*Sarıyerli çocuklar yaz atölyesinde
*Dünyanın liderleri Koç Üniversitesi'nde

KULE'nin yeni sayısı için tıklayınız.