Ekim 2011 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
Ekim 2011
 
 
 
 
Avrupa Bilim ve Eğlence Günü'ne İstanbul'daki 60 okuldan yaklaşık 2500 öğrenci katıldı.
Koç Üniversitesi, Avrupa Komisyonu’nun "Yedinci Çerçeve Programı" tarafından desteklenen ''Avrupa Bilim ve Eğlence Günü" projesi kapsamında,  23 Eylül 2011, Cuma günü 11:00-02:00 saatleri arasında Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü’nde tüm bilim meraklılarının katılabileceği ''Avrupa Bilim ve Eğlence Günü, İstanbul 2011'' gerçekleştirildi.
2005 yılından bu yana Avrupa'da her yıl çeşitli şehirlerde Eylül ayının son cuması gerçekleştirilen etkinlik, bu yıl, ''Avrupa Bilim ve Eğlence Günü, İstanbul 2011'' adı altında Koç Üniversitesi’nde yapıldı. 23 Eylül 2011’de Avrupa’nın 32 ülkesinde, 320 şehirde aynı anda toplam 800 etkinlik gerçekleştirildi. Etkinlik; toplumun bilime olan ilgisini artırmayı, çocukları ve gençleri bilim alanında kariyer yapmaya özendirmeyi ve toplumda ''bilim kültürü'' yaratmayı amaçlıyor. Çocukları ve gençleri bilime yönlendirmeyi hedefleyen etkinlik, ilköğretim, lise ve üniversite öğrencilerini kapsıyor. Bu şenlik kapsamında öğrenciler, programda bulunan birçok deneye, sergi, konferans, gösteri ve atölye çalışmalarına katılma imkânı buldular.

Genç nesiller arasında, bilim ve araştırmaya yönelik ilginin azalmasının, gelecekte büyük bir sıkıntı kaynağı olacağı düşünülüyor. Bu ilgi azalması Einstein tarafından "Her bir küçük merak tohumu toplumun kendisi tarafından eziliyor" sözcükleri ile vurgulanmış. Genç dimağlarda bilim ve araştırmanın yerini ezbercilik ve hazıra konma gibi eğilimler alıyor.
Bilime olan ilgiyi arttırmaya katkıda bulunmak amacı ile Koç Üniversitesi Araştırma ve Proje Geliştirme Direktörlüğü; Avrupa Komisyonu’nun yürüttüğü 7. Çerçeve Programı desteği ile "Avrupa Bilim ve Eğlence Günü, İstanbul 2011" etkinliğini düzenlendi, etkinliğe İstanbul’daki 60 okuldan yaklaşık 2500 öğrenci katıldı.       Ayrıca Avrupa Bilim ve Eğlence Günü İstanbul 2011 etkinliğine, Kayseri Bilim Merkezi’nden 30, Gebze’de bulunan TEV- İnanç Türkeş Özel Lisesi’nden  (TEVİTÖL)  50 öğrenci katıldı. Etkinliğin ana faaliyetleri, çeşitli forumlar, yuvarlak masa toplantıları, bilimsel deneyler, sergiler, bilim odaklı oyunlar, dans gösterileri ve konserden oluştu.
Etkinliğimizde FORD-OTOSAN, TÜPRAŞ, UNİLEVER, AYGAZ gibi büyük firmalar sponsor olarak destek verdi. Bunun yanı sıra; Koç Üniversitesi; TÜBİTAK, TÜBİTAK-BİLGEM, İTÜ Bilim Merkezi, Zihni Sinir Tasarım Atölyesi, Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı, Rahmi Koç Müzesi, İstanbul Teknik Üniversitesi Alternatif Enerji Kulübü, İstanbul Üniversitesi - Çocuk Üniversitesi, Avrupa Bakanlığı, İstanbul Bilim Sanat Merkezi, İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu, Bilimania, Turmepa Deniz Temiz Derneği, Çelikel Vakfı ve Nesin Vakfı ile işbirliği yaptı. Ayrıca, etkinlik süresince, Koç Üniversitesi değerli araştırmacıları ve Bilim Kulübü öğrencileri de organizasyonda kilit rol aldılar. 
Etkinlik boyunca çocuklar ve gençler için toplam 25 atölye düzenlendi. Zihni Sinir Proje Tasarım Atölyesi tarafından düzenlenen atölye çalışmasında çocuklar, Uçları mıknatıslandırılmış çeşitli elektronik malzemeler ve elle vidalama imkanlı konstrüksiyon malzemeleriyle ışığa doğru giden robot yaptı, bu robotlar çocuklara armağan edildi.
Koç Üniversitesi Bilim Kulübü önderliğinde kurulan Fizik Çadırında, Koç Üniversitesi araştırmacıları ve bilim kulübü öğrencileri, birçok deney yaptı, bu deneylerde özellikle güneş enerjisi kullanımı ve Lazer’in keşfinin 51. yıl dönümüne vurgu yapıldı.

Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Araştırmacıları "Meyvelerden DNA ayrıştırılması", "Limondan pil üretme", "Bilgisayar bilimi teknolojileri" ve "Işıkla aydınlanalım" gibi birbirinden ilginç deneyler ile gün boyu çocukları eğlendirdiler. Işık ile ilgili atölye çalışmasında "Işık Nedir? Yansıma nasıl olur? Gökkuşağı nasıl olur" gibi her gün karşılaştığımız ilginç optik olaylar yakından incelendi.
İstanbul Teknik Üniversitesi Bilim Merkezi tarafından çocukların oldukça ilgisini çeken birçok deney, atölye çalışması ve gösteri yapıldı. İstanbul Teknik Üniversitesi 2008’de Ayazağa Kampüsü’nde aynı etkinliğe ev sahipliği yapmıştı. Buna ek olarak İstanbul Teknik Üniversitesi - Alternatif Enerji Kulübü tarafından yapılan elektrik ile çalışan bisiklet, uçan tabak girdaplar gibi gösteriler çocukların oldukça ilgisini çekti.
Ana sponsor olan FORD- OTOSAN; Ford Tasarım Model Atölyesi düzenledi bu atölyede çocukların ve gençlerin otomobil tasarım yeteneklerini bilgisayar destekli program ile çamurdan imal ettiler.
Türkiye Bilim Merkezleri Vakfı etkinliğimize "Dinozor ve fosil", "Bilim ve drama", "Nano teknoloji" ve "Denizlerde yaşam" atölye çalışmaları ile katıldı.

Avrupa Bilim ve Eğlence Günü İstanbul 2011 etkinliğinde düzenlenen "Yuvarlak Masa Toplantıları"na katılan Koç Üniversitesi araştırmacıları, çocuklar ile ilgili oldukları bilim dalları üzerine sohbet ettiler. Bu toplantılarda kadın araştırmacılar, özellikle bilimde cinsiyet eşitliği üzerinde durdular.
Günün sonunda, Öğrenci Meydanı’nda düzenlenen dans gösterisine ve konsere katılımcılar keyifle eşlik ettiler.