Ekim 2011 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
Ekim 2011
 
 
 
 
 
Üniversitemize akademisyen olarak dönen ilk mezunumuz Elvan Ceyhan'97 Doçentlik derecesini aldı.

1993 yılında üniversitemizin ilk öğrencilerinden olan Elvan Ceyhan 2005 yılında Matematik bölümümüze akademisyen olarak geri dönmüştü. Geçtiğimiz günlerde Doçent ünvanını alan Elvan Ceyhan'la mezunlarımız için görüştük.

Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

Koç Üniversitesi'nden 1997 yılında Matematik Bölümünden mezun oldum.

Mezuniyet sonrası neler yaptınız? Ne zamandır Koç'ta akademisyen olacak çalışıyorsunuz?

Mezuniyet sonrasında bir yıl Oklahoma State Üniversitesi'nde Matematik doktora programına devam ettim, oradan 1998'de yine aynı üniversitenin istatistik bölümüne geçip mastır yaptım.  Mastırı 2000 yılında bitirdim. Sonra Johns Hopkins Üniversitesi'nde 2000-2002 yılları arasında matematiksel bilimler alanında mastır yaptım ve yine aynı üniversitede uygulamalı matematik ve istatistik alanlarında doktoramı 2005 yılında tamamladım. Aslında 2004'te doktora tezim bitmiş olduğundan 2004-2005 arası dekanlık özel izniyle aynı üniversitede Center for Imaging Science'ta görüntüleme alanında bir yıl post-doktora çalışması yaptım.  Eylül 2005'ten itibaren de Koç Üniversitesinde akademisyen olarak çalışıyorum.

Çalışma alanlarınız nelerdir, bize kısaca anlatır mısınız?

Çalışma alanlarım üç ana konu üzerinde yoğunlaşmaktadır. İlki disiplinler-arası bir alan olan rassal geometrik çizgeler (graflar) ki bunların uygulamaları otomatik mayın ve yüz tespitinde bulunmaktadır.  İkincisi uzaysal desen analizi (epidemiyolojide hastalık vakalarının kümelenmelerinin analizinde, ekolojide türler arası etkileşimin test edilmesinde ve mikrobiyolojide hücreler arası etkileşimin test edilmesinde uygulamaları bulunmaktadır). Üçüncü alan ise tıpta görüntüleme veri analizidir ki burada genellikle beyin dokularının çeşitli hastalıklara göre uğradığı şekil değişiklikleri incelenmektedir.

Siz hem Koç Üniversitesi'nin ilk mezunlarındansınız hem de akademisyen olarak Koç'a dönen ilk mezunsunuz. Bizimle bu yöndeki duygularınızı paylaşır mısınız?

İnsanın mezun olduğu ve bir zamanlar öğrenci olarak bulunduğu kuruma hoca olarak dönmesi heyecan verici bir durum bence. Eskiden dersini aldığım bazı hocalarımla şu anda meslektaş konumundayım ve onlarla beraber çalışmak bana büyük bir mutluluk veriyor.

Koç'a başladığınız ilk günlerden bugüne kadar olan gelişimini nasıl yorumluyorsunuz?

Ben takip ettiğim kadarıyla (sadece 1997-2005 arası yurtdışında olduğum için dışarıdan takip etmiştim) üniversitemizin gelişiminin gerçekten çok etkileyici olduğunu söyleyebilirim.  Bu kadar kısa sürede böylesi bir akademik kadroya sahip olması, lisans ve lisansüstü öğrencileri için yüksek bir kalite tutturması ve sürekli çıtayı yükseltme hedefini gütmesi gerçekten alkışlanacak ve kıvanç duyulacak bir durum. Tabi daha gidecek çok yol, alınacak çok mesafe var ve okulumuz emin ve hızlı adımlarla bu amaca doğru ilerlemekte.

Bundan sonrası için planlarınız nelerdir? Çalışmalarınız ne yönde ilerleyecek?

Ben mevcut araştırma konularımda derinleşmeyi ve yakın zamanda ilgi duyduğum bir iki konuda da kendimi geliştirmeyi planlıyorum. Bunlar veri analizinde özyükleme (bootstrap) metotları ve insan ve hayvan toplumlarında bulaşıcı hastalıkların matematiksel modellenmesidir.