Subat 2011 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
TEMMUZ 2011
 
 
KULE dergisinin 32. sayısı “Üniversite Ne İçin?” sorusu ile çıktı.
Bu sayıda “Üniversiteler yetiştirdikleri öğrencilere kendi yaşamlarının efendisi olmayı, hayatın belirsizliklerine hazırlanmayı, hayal kurmayı, toplumu daha yükseğe ulaştırmayı nasıl öğretecekler? sorusunu dekanlarımıza, enstitü direktörlerimize, akademisyenlerimize, çalışanlarımıza, mezunlarımıza ve öğrencilerimize yönelttik. Zamanımızın en kritik sorularının yanıtını ortak akılla aradık.

Rektörümüz Umran İnan “Kule’nin yaz sayısında, hızla değişen dünyada üniversite ne için var sorusuna hep birlikte yanıt aradık. Gençlerin gelişimlerinin en iyi şekilde yönlendirileceği bir ortam olan üniversiteler çağlar boyunca gelişerek bugünlere ulaştı. Üniversite bir toplumun olgunluk çağına gelmiş en genç dimağlarıyla, en seçkin bilim ve öğretim insanları arasında bir randevudur. Bu çok önemli randevu iyi değerlendirilebilirse hem bireyler hem de toplum büyük kazanımlar elde edebilir.” diyor ve ekliyor: “Koç Üniversitesi’nde hepimiz, hep birlikte gece gündüz çalışırken Türkiye’de ve bölgemizde bir fark yarattığımıza ve bu farkın bütün ülkemizdeki akademik yelpazeyi daha iyi olmak doğrultusunda tetikleyebileceğine inanıyoruz.”


Yaşamın içinde yaşama dair bir ders: ALIS’i (Academic and Life Skills - Akademik ve Hayat Becerileri) ALIS ekibi üyeleri Uzm. Psk. Esra Tuncer, Uzm. Psk. Itır Karataylıoğlu ve Dr. Bülent Kılıç anlatıyorlar: Üniversite’nin bir parçası olmak için değerlerini bilmek çok önemli; önce bunu konuşuyoruz. Birbirimizi tanımamız gerektiğini düşünüyoruz, çünkü beraber bir yolculuğa çıkıyoruz. Öğrencilerimizin, iş yükünü yönetmenin sorumluluğunu üstlenmeye başladıkları bu noktada hedefler koymalarına ve buna uygun planlama yapmalarına eşlik ediyoruz. Yeni bir sosyal ortamda iletişimi konuşuyoruz. Bütün bunlarla birlikte, öğrencilerimizin hayatında başlayan bu sürecin stres kaynağı değil heyecan verici bir macera olduğunu keşfetme fırsatı yakalıyoruz.

Yapay öğrenmenin incelikleri: Bilgisayarlar, yapay zeka ve akıllı robotlar bilimkurgu dünyasının en çok işlenen konularının başında geliyor. Hayal dünyasını zorlayan uygulamalarla yakında karşılaşabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Yapay zekanın bir alanı olan yapay öğrenme konusunda çalışmalar yürüten Yrd. Doç. Dr. Deniz Yüret, ufuk açan çalışmalarını ve yakın geleceğe yönelik beklentilerini anlattı.

Japonya’nın yanındayız: Japon değişim öğrencilerinden Ken Morimoto’nun önerisiyle Japonya’ya maddi ve çok daha önemlisi manevi destek sağlamanın gururunu yaşadık.

Güneş yeterince masum mu? sorusunu Amerikan Hastanesi Dermatoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yasemin Oram yanıtlıyor, “Güneş sadece yaz mevsiminde değil, bize yüzünü göstermediği durumlarda da cildimizi etkiliyor…” diyor.

Koç Üniversitesi İşletme Müdürü Efekan Benlier, atık yönetimi alanındaki uygulamaları, yürütülen projeleri anlattı ve kurumun çevre konusundaki yaklaşımına ilişkin sorularımızı yanıtladı: Kontrollü atıklar, temiz çevre

Avrupa’nın en işlek “Hava Otoyolu”: Dünya üzerinde ilkbahar göçünü izlemek ve her gün binlerce yırtıcı ve leylek görmek için Koç Üniversitesi kampusundan daha iyi bir yer yok. İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu (İKGT) üyelerinden Cemil Gezgin ve Akdoğan Özkan bir bahar günü üniversitemize gelerek hem sorularımızı yanıtladılar hem de kulemizden yırtıcıların bahar göçünü izlediler.

Sürdürülebilir gelişimi sağlamak adına yürütülen yerel projelerde, üniversite desteği olmazsa olmaz bir nitelik taşıyor: Koç Üniversitesi Sarıyer’in gönüllüsü

Bağımlı olma ÖZGÜR OL!: Bağımlılık üzerine yaptığı çalışmalarıyla dünya genelinde tanınan Dr. Gerard Moore, deneyimlerini paylaştı.

Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Öğretim Üyesi, “Hatice Turhan Sultan: Osmanlı İmparatorluğu’nda Kadın Baniler” başlıklı kitabın yazarı Doç. Dr. Lucienne Thys-Şenocak ile keyifli bir sohbet: Hareme yakından bakış

Sporda yükselen Koçlular: 2010 - 2011 eğitim öğretim yılında başarılarıyla Koç’un gurur kaynağı olan sporcular, üniversitenin dinamik yüzü olmaya devam ediyor…

Koç’ta Festival Zamanı: Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Tiyatro Günleri , Geleneksel Dans Festivali ve Bahar Şenliği birbirinden renkli anlarıyla herkese unutulmaz anlar yaşattı.

Kampüsten Notlar:
• KOÇ-KAM’dan Kadın ve Politika paneli
• Tıp Fakültesi’nin ilk öğrencileri beyaz önlüklerini giydi
• Dünya Bankası Türkiye Direktörü Ulrich Zachau Koç’ta
• FORDHAM KONFERANSI İstanbul’da Koç Üniversitesi’nde
• Sağlık alanında Koç Üniversitesi devrimi
• KU GÖNÜLLÜLERİ Yazlıca Köyü’nde
• KUAIS’ten iPhone ve iPad uygulaması
• Orhan Gencebay Koç Üniversitesi’ndeydi
• “Üst Düzey Kadın Yöneticilerden Paylaşımlar 2011”



KULE'nin yeni sayısı için tıklayınız.