Subat 2011 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
TEMMUZ 2011
 
 
Sorumluluk Şimdi: İş, ekonomi, sanat, sivil toplum ve akademi dünyasının profesyonelleri, Koç Üniversitesi-Yeşil Bilgi Platformu’nun ortaklaşa düzenlediği “Sorumluluk Şimdi” konferansında buluştu.

Çevre alanındaki kurumsal sosyal sorumluluk ağı Yeşil Bilgi Platformu ile Koç Üniversitesi, Dünya Çevre Günü ve Çevre Koruma Haftası gündemine paralel olarak, 08 Haziran 2011 tarihinde “Kaynaklar Tükenmeden Sorumluluk Şimdi” konulu bir çevre konferansı düzenledi.

İş ve ekonomi dünyasının liderleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşları, sanatçılar ve gazetecilerin katıldığı konferansta, ekonomik, akademik ve sosyal olmak üzere üç ayrı oturum gerçekleşti. Oturumlar sonucu görüş birliğine varılan çözüm önerileri, bir deklarasyon ile kamuoyuna iletildi. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Y. Koç’un da katılımıyla ve özel sektör, sivil toplum kuruluşları, bireyler ve üniversite birlikteliğinde doğal kaynakların korunması konusunun uzman bakış açısı ile değerlendirildiği konferansta, çevre sorunları hakkında toplumun her kesiminden ilgililerin alması gereken çözüm önerileri ve önlemler tartışıldı.

Konferansın açılış konuşmacılarından Koç Bilgi Grubu Genel Müdürü Mehmet Nalbantoğlu, dünya nüfusunun artışına karşılık, doğal kaynakların sınırlı olduğu ve bu döngünün, sağlıklı yaşam kalitesini tehdit ettiğini belirtti ve şunları söyledi: “Bildiğiniz gibi, son çeyrek asırda dünya ekonomisi olağandışı bir büyüme kaydetti. Küresel ekonomi büyürken, yaklaşık 7 milyarı bulan dünya nüfusunun yarısından fazlası, yoksulluk sınırında yaşıyor ve sağlıksız yaşam koşullarıyla mücadele ediyor. Sınırlı doğal kaynaklarla, dünya ekosistemleri bu nüfusu nasıl besleyecek; dünyayı nasıl bir gelecek bekliyor; insanlık temel ihtiyaçlarına ulaşmaya devam edebilecek mi gibi sorular, dünya liderleri arasında yanıt bekleyen sorular arasında yerini aldı.”

Koç Üniversitesi Rektörü Umran İnan ise yaptığı açılış konuşmasında Koç Üniversitesi hakkında bilgi verdi ve çevre konusunda farkındalık yaratmanın önemine değindi. Her bireyin, yaşam kalitesini bozmadan çevreci olabileceğine ve günlük yaşamında yapacağı ufak tefek davranış değişiklikleri ile büyük etkiler yaratacağına inandığını söyleyen Umran İnan konuşmasını şöyle sürdürdü: “Teknolojinin rolü önemli. Buluşlar olmalı. Üniversitelerin bu konuda çok önemli bir rolü var. Çevreye hizmet eden buluşlar çevre için en önemli bulgular olacaktır. Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de en önemli kaynak insan. Genç insanlarımızın önünü açmalı ve inovatif çalışmalar yapabilmeleri için tüm imkanları tanıyarak onları özgür bırakmalıyız.”

 
Konferans “Ekonomi Yerküreyi Nasıl İyileştirecek? İş Dünyası Geleceğe Nasıl Hazırlanıyor?” başlıklı oturumla başladı. Moderatörörlüğünü gazeteci- yazar Yavuz Semerci’nin üstlendiği oturuma; İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Genel Sekreteri Engin Güvenç, Arçelik A.Ş. Genel Müdürü ve Koç Holding Dayanıklı Tüketim Grubu Başkanı Levent çakıroğlu, Ford Otosan Genel Müdürü Nuri Otay ve TUBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Gürsoy panelist olarak katıldı.

Yaşanabilir Çevre için Eski Köye Yeni Adet!” başlıklı akademik panelin moderatörü Koç Holding Teknoloji ve çevre Koordinatörü Doç. Dr. Orhan Alankuş oldu. Bu oturuma panelist olarak katılan uzmanlar; Koç üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Barış Tan, Koç üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Can Erkey; Koç üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Türkay ve özyeğin üniversitesi Enerji, çevre ve Ekonomi Merkezi Direktörü Prof. Dr. Pınar Mengüç oldu.

Moderatörlüğünü tiyatro ve sinema sanatçısı Yetkin Dikinciler’in yaptığı “Duyarlı (mı) yız? Farkında (mı) yız?” oturumuna ise: Deniz Temiz Derneği ve TURMEPA (Deniz Temiz Derneği) Genel Müdürü Akşit özkural, WWF Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Bayar, TEMA Vakfı Mütevelliler Heyeti üyesi Prof. Dr. Lütfü Baş, tiyatro ve sinema sanatçısı Memet Ali Alabora ve gazeteci- yazar Günseli özen Ocakoğlu panelist olarak katıldılar.

Konferans, ZER A.Ş. Genel Müdürü Tuğrul Fadıllıoğlu’nun konuşması ile sona erdi. Fadıllıoğlu, çevre sorunlarına karşı duyarlı olma stratejisi ile çalışmalarını yürüttüklerini ve tedarikçileriyle birlikte oluşturdukları değer zinciri ile çevre sorunlarına karşı duyarlı olarak hareket ettiklerini söyledi. Tuğrul Fadıllıoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu konferansta, dünyanın durumunu ortaya koyarken ve kötüye giden grafiği iyi yöne çevirebilecek adımları geç kalmadan atmamız gerektiğini konuşurken, üzerimize düşen görevleri de hatırlama şansı bulduk. Her panel sonrası oluşturulan deklarasyonlarda yer alan maddeler ışığında da gördük ki “dünya alarmda”. Biz bekledikçe, dünya, alarmlarını vermeye daha ne kadar devam edecek? Doğa geri almaya başladıkça “dünyayı kurtaran adam” bizi gerçekten kurtaracak mı? Bugün hep beraber bu sorulara yanıt ararken suya bir taş attık ve bu tarz değerli projelerin önderliğinde küçük bir hareketin ne denli büyük etkiler yarattığının en yakın tanıkları olduk. Bizler “yeşil gelecek, güzel gelecek” dedik ve aslında her birimiz, dünyanın geleceğine şekil veren birer mimar olduk.”

 

ZER Genel Müdürü Fadıllıoğlu konuşmasının sonunda, katkılarından dolayı Koç Üniversitesi Rektörü Umran İnan’a bir plaket verdi.

Yeşil Bilgi Platformu Hakkında:

Yeşil Bilgi Platformu, Koç Bilgi Grubu şirketlerinin öncülüğüyle başlatılan ve Tanı ile Zer’in de dahil olduğu kurumsal sosyal sorumluluk çalışmasıdır. 24 Eylül 2008 tarihinde hayata geçirilen Platform’un amacı, çevre bilgisini toplumun geniş kesimlerine yaymak ve toplum genelinde bilginin bilince dönüşmesi hedefiyle çalışmaktır. Projede, bu amaçla çeşitli uygulamalar ve etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Yeşil Bilgi Platformu, amacı ve içeriği itibariyle, birden çok projeden oluşan ve gerek çok sayıda şirketle, gerekse çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve Platform’a üye diğer iş ortakları ile işbirliğine dayanan yapısı gereği, pek çok farklı proje üretebilen bir “projeler ağı”dır. Platform’a üye şirketler; Callus, KaTron, KoçSistem, Koç.net, Bilkom, Promena, Koç Bilgi ve Savunma Teknolojileri’nden oluşan Koç Bilgi Grubu şirketlerinin yanı sıra, Tanı ve Zer’dir. Yeşil Bilgi Platformu’nun işbirliği yaptığı sivil toplum kuruluşları ise, çevre konusunda Türkiye’nin önde gelen STK’larından olan TEMA, DenizTemiz Derneği/TURMEPA, ÇEVKO, Buğday Derneği, Doğa Derneği, TÜRÇEK, WWF-Türkiye’dir. Fütüristik bakış açılarıyla, çevre konusundaki vizyonları doğrultusunda, çevremizin geleceği ile ilgili olarak Fütüristler Derneği ile de işbirliği yapan Platform’un akademik iş ortağı Koç Üniversitesi; medya (içerik) iş ortakları ise Gazeteport ve EKOIQ Dergisi'dir.