Kasım 2011 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
Kasım 2011
 
 
 
 
 
İsimsiz (Mezunlar Derneği Kültür Turları) Ekim 2011

İsimsiz (İstanbul Bienali), 2011
30 Ekim Pazar günü Koç Üniversitesi Mezunlar Derneği organizasyonunda rehberler eşliğinde gezdik. İstanbul'u, "iki yılda bir" dünya sanat çevrelerinin de ilgiyle izlediği bir sanat platformuna dönüştüren 12. İstanbul Bienali, beş karma sergi ve elliden fazla kişisel sunumdan oluşuyor ve tüm bu sergiler bir mekanın iki farklı binası Antrepo 3 ve Antrepo 5'te yer alıyor.

Bu sene ilk defa bienal sergi mekanları Nichizawa isimli ünlü bir müze mimarı tarafından düzenlendi. Yani sergilenen ortam da aslında büyük bir sanat eseri diyebiliriz! Grup sergileri gri boyalı odalarda, solo sergiler ise beyaz boyalı odalarda sergileniyor.

Grup sergilerinin her birinde 12-20 kadar sanatçının Felix Gonzales-Torres'in aynı adlı eserlerine atıfta bulunan eserleri yer almakta. Grup işlerinin isimleri ve konumları şöyle:

› 'İsimsiz(Pasaport)', Antrepo 5, giriş katı
› 'İsimsiz(Ross)', Antrepo 5, üst kat
› 'İsimsiz (Soyutlama)', Antrepo 5, üst kat
› 'İsimsiz (Ateşli Silahla Ölüm)', Antrepo 3,
› 'İsimsiz (Tarih)', Antrepo 3
› İki grup halinde iki ayrı rehberle gezdiğimiz Bienal'in tadı damağımızda kaldı diyebiliriz...
 
13 Kasım'a kadar açık kalacak olan 12. İstanbul Bienali'ni gezmeyi düşünüyorsanız, mutlaka rehber eşliğinde gezmenizi tavsiye ediyoruz. Koç Holding sporsorluğundaki Rehberli Turlar her gün 11.00, 13.30, 15.00, 16.30'de . Bilgi ve rezervasyon için: guidedtours@iksv.org

Otuz iki mezunumuzun katılımıyla gerçekleştirdiğimiz Bienal Gezisi'nin bir diğer özelliği ise, 30 Ekim tarihli Bienal bilet gelirinin tamamının Kızılay aracılığıyla Van depremzedelerine gönderilmesiydi. Bu amaca katkıda bulunduğumuz için ayrıca mutlu olduk.
 

 
Bienal Gezisi öncesi Karaköy çevresindeki kahvaltı adreslerini Mezunlarımızla paylaştık

Sanat karın doyurur mu? Polemiğine girmemek için Bienal Gezisi öncesinde katılımcılara Karaköy'deki kahvaltı alternatiflerini gönderdik, sizinle de paylaşmak isteriz:

Lokanta Maya: 2000 Psikoloji mezunumuz Didem Şenol'un Karaköy'deki lokantasında taze ve mevsimsel malzemelerle, keyifli ve samimi bir kahvaltı.

Rezervasyon için: 0212 2526884 http://www.lokantamaya.com/

Namlı Şarküteri: İstanbul'un eski ve en zengin şarküterilerinden. Sonsuz kahvaltı seçeneği. http://www.namligida.com.tr/

İstanbul Modern Cafe : İstanbul Modern içinde. Nefis bir manzara ile kahvaltı imkanı.Tel: 0212 2922612

Starbucks : Fındıklı veya Karaköy Starbucks.
 

 
Çağdaş Sanatı biraz anlaşılmaz, biraz saçma, biraz da kolay mı buluyorsunuz?
 
Çağdaş Sanat, dönem sanatçısının üretme isteğini yansıtma şeklidir. Klasik, barok, modernist, kübist, sürrealist... Sanatçı, hangi akımda yer alırsa alsın, kendi dünyasında ve çevresinde olup biten kültürel, sosyal, politik ve ekonomik olayları, kendisine hissettirdiklerini, düşündürdüklerini plastik sanatlarla ve onun haricinde birçok farklı şekilde ifade edebilir.

İçinde yaşadığımız bu yüzyılda da sanat farklı araçları kullanır; video, yerleştirme, bulunmuş materyaller bunlardan birkaçıdır. Sanat eserinin nasıl ve ne şekilde oluşturulduğu eserin bütünlüğünün bir parçasıdır.
 
"Çağdaş sanata nasıl bakmalıyız?" diye sorarsanız, bence bunun cevabı "hissetmek için bakmalısınız!" olur! Çünkü sanat eseri izleyicisiyle birleştiği zaman anlamını tamamlar.

Dolayısıyla, size eserin ne hissettirdiği ve ne düşündürttüğü, sanatçının o eseri ne için yaptığından daha önemlidir... O yüzden, bienal'e veya başka bir sergiye gittiğiniz zaman bir eserin önüne geldiğinizde kendinize şunu sorun: " Ne hissediyorum ? "
 
 

,