Subat 2011 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
Ağustos 2011
 
 
Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden Hocamız Reşat Bayer'e IACM'den (International Association for Conflict Management) Ödül
3-6 Temmuz 2011 tarihleri arasında İstanbul'da 24'üncüsü gerçekleştirilen IACM (International Association for Conflict Management) Konferansı'nda Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim üyemiz Yrd. Doç Reşat Bayer "Revenge and Peaceful Change" adlı çalışmasıyla ile En İyi Ampirik Konferans Sunumu ödülünü kazandı. Sevgili Hocamız Reşat Bayer ile konferans ve çalışmaları ile ilgili olarak, mezunlarımız için görüştük.

Merhaba Reşat Bey,
Öncelikli olarak aldığınız ödülden dolayı sizi tebrik ederiz. Bize kendinizden ve yaptığınız çalışmalardan bahseder misiniz?

Uluslararası İlişkiler Bölümünde Yardımcı Doçentim. Doktoramı Pensilvanya Eyalet Üniversitesi'nden 2004 yılında aldım. ABD'nin Ohio eyaletinde bulunan College of Wooster Üniversitesinde 2004-2005 arasında konuk Yardımcı Doçent olarak çalıştım.

Harvard Üniversitesi Weatherhead Merkezi'nde ziyaretçi akademisyen olarak çalışmalar yapmıştım (2009). Uluslararası işbirliği ve ihtilaf temel araştırma alanlarımdır. Özel olarak ise, ülke içi ve ülkeler arası barış, barışçıl ilişkilerin ortaya çıkışı ile barışa ulaşılmasında müzakere ve arabuluculuk da dahil olmak üzere çatışma yönetimi gibi konularla ilgilenmekteyim. Ayrıca, iç savaşların ticaret üzerine etkileri, ihtilaf çalışmalarında demokrasinin etkilerinin belirlenmesi ve ticari ilişkilerin demokrasilerdeki rolü gibi konularda da çalıştım. "The Correlates of War" (Savaş Korelasyonları) projesi çerçevesinde "Diplomatic Exchange" (Diplomatik Değişim) veritabanını oluşturdum. Çatışmanın genişlemesi, savaşın sonuçları, Türk dış politikası, diplomasi, Orta Doğu'da güçler dengesinin değişmesi, bağımsızlık ve iç savaşlar ile Türkiye'nin iç ve dış güvenliği şimdiki projelerim arasındadır. Yakın zamanda, "Conflict Management and Peace Science" ve Journal of Peace Research" dergilerindeki makalelerinin yanı sıra, Çatışmadan Uzlaşmaya: Kuramlar, Süreçler ve Uygulamalar başlıklı derleme çalışmasında da bir yazım yayımlanmıştır.

International Association for Conflict Management'ı tanıtır mısınız? Bu kurumun amaçları, hedefleri nelerdir?

IACM, akademisyenler ile uygulayıcıları, aile içi, örgütsel, toplumsal ve uluslararası ortamlardaki çatışma yönteminin daha iyi anlaşılması ve geliştirmesine yönelik olarak, teori, araştırma ve deneyimlerini geliştirmek ve/veya yaymak konusunda teşvik etmek amacıyla kurulmuştur. Bu oluşumun özellikle güçlü yanlarından biri, değişik alanlardan kişileri bir araya getirmesidir. Bu çerçevede IACM'in mevcut Başkanı Dan Druckman'ın genellikle çatışmaların çözümü, uluslararası müzakereler ve siyasal psikoloji alanından çalışmış olmasına karşı, toplantıya sunulan kâğıtların büyük bir kısmı iş idaresi ve örgütlenmeye ilişkin oldu. Bu disiplinler arası özellik, katılımcıların başka alanlardaki bulguları dinlemesi ve kendi alanlarına uygulamaları açısından büyük değer taşımaktadır.

İstanbul'da Temmuz ayında gerçekleştirilen konferanstan bahseder misiniz? Bu konferansa kimler katıldı? Konferansta öne çıkan başlıklar nelerdi? Konferansın çıktıları neler oldu?

Örgütün faaliyetlerinden biri de yıllık konferanslar düzenlemektir. Bu yılki 24'üncü yıllık konferanstı ve İstanbul'da yapıldı. Geçen yılki konferans Boston'daydı (ABD), gelecek yıl ise Stellenbosch'da (Güney Afrika) düzenlenecek. Koç Üniversitesi, diğer bazı Türk ve uluslararası üniversitelerle birlikte, bu yıl konferansın sponsorları arasında yer aldı. Michael Mousseau, Belgin Şan Akca ve ben, Center for Conflict Studies bünyesinde oluşturulan yerel düzenleme komitesinde çalıştık. Konferansın etkinliklerinden biri Rumelifeneri yerleşkesinde düzenlendi ve bu çerçevede Akademik İşlerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Selçuk Karabatı ile Uluslararası Programlar Direktörü Ayşe İnan, Üniversite hakkında sunumda bulundular. Dünyanın, ABD, Çin, Avustralya, Güney Kore, İsrail, Japonya, Kanada, Nijerya, Singapur, Tayvan, Yeni Zelanda, Yunanistan gibi tüm bölgelerden, Batı ve Kuzey Avrupa'dan gelen katılımcılar, bu çerçevede ilk kez Koç Üniversitesi'ni ziyaret ettiler.

Sonuç olarak,bu konferans çerçevesinde kişiler, gruplar, örgütler ve ülkeler hakkında, önümüzdeki yıllarda hem bilimsel hem pratik alanda etki yaratacağını düşündüğüm yeni çalışmalar sunuldu. İlgilenenler konferansın programına aşağıdaki siteden ulaşabilirler: http://www.bus.umich.edu/ConferenceFiles/IACM-Conference-2011-Istanbul/IACM%202011%20Full%20Conference%20Program_FINAL.pdf

Ödül alan çalışmanız hakkında bizi bilgilendirir misiniz?

Bu çalışma ülkeler arasındaki ilişiklilerde intikam olgusunu inceliyor. İntikam konusu çoğunlukla savaş bağlamında tartışılmaktadır, ancak barışın kalitesini ne demli etkilediği açık değildir. Bu kağıt, çeşitli barış seviyelerini içeren bir çerçeveye dayanarak, intikam olgusunun etkilerini analiz edebilmekte ve ilişkilerin geliştirmesi bağlamında bilgi sağlamaktadır. İntikam olgusu dört etken çerçevesinde incelenmektedir: son savaşın siyasi sonucu, son savaşın yol açtığı kayıplar, savaşın neden olduğu toprak değişimi ve savaşa bağlı olarak yönetimin görevden uzaklaştırılması. Bu etkenlerin barışın değişik seviyelerinde farklı etkilerde bulunması beklenilmelidir. Çalışma, istatistiksel analiz yöntemiyle, 1816'dan bu yana geçen dönemde, evvelce savaşmış tarafların daha yukarı barış seviyelerine ulaşmaları olgusunu incelemektedir. Çalışmanın sonuçları, intikamın savaş ertesinde belirli bir rol oynadığına, ancak yukarda sıralanan dört faktörün etkilerinin barışın seviyelerine bağlı olarak değiştiğine işaret etmektedir.

İlginiz için teşekkür ederiz.
 
   
Bilgi Güncelle messagemarketer