Nisan 2012 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
Nisan 2012
 
 
Türk-ABD İlişkileri: Çalkantılı Bir Bölgede Zorluklar ve Fırsatlar

Koç Üniversitesi Küreselleşme ve Demokratik Yönetim Merkezi (GLODEM) tarafından, ‘Türk-Amerikan İlişkileri: Çalkantılı Bir Bölgede Zorluklar ve Fırsatlar’ konulu konferans,  Türkiye ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, İstanbul ABD Başkonsolosu Scott Kilner, Stratejik İletişim Merkezi (STRATIM) Direktörü ve Eski Ak Parti Milletvekili Suat Kınıklıoğlu’nun katılımı ile gerçekleştirildi. Türkiye ve ABD ilişkilerindeki son gelişmelerin masaya yatırıldığı konferansa farklı dil, din ve kültürlerden gelen siyasetçi, bilim insanı, işadamı, diplomat ve akademisyenler katıldı.

Koç Üniversitesi, Türkiye ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ile dünyanın farklı ülkelerinden gelen akademisyen, üst yönetici, medya mensubu ve diplomatları ağırladı. Koç Üniversitesi Küreselleşme ve Demokratik Yönetim Merkezi (GLODEM) tarafından düzenlenen, ‘Türk-Amerikan İlişkileri: Çalkantılı Bir Bölgede Zorluklar ve Fırsatlar’ başlıklı konferans, 29 Nisan 2012, Perşembe günü Koç Üniversitesi Rumeli Feneri Kampüsü’nde gerçekleştirildi.

 “Çalkantılı Bir Bölgede Zorluklar ve Fırsatlar” başlıklı konferansın açılış konuşmalarını Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, Türkiye ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone,  Stratejik İletişim Merkezi (STRATIM) Direktörü ve Eski Ak Parti Milletvekili Suat Kınıklıoğlu gerçekleştirdi. Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, “Türkiye’nin yükselen ekonomisi ve genç nüfusuyla gerçekten de dünyanın bu önemli bölgesinde, ABD ile işbirliği içinde, ekonomik ve siyasi özgürlüğün başını çekebilir” dedi. İki ülkenin de bu “özlem ortaklığı”ndan ekonomik ve siyasi olarak kazanacakları çok şey olduğunu vurgulayan bir konuşma yaptı. Türkiye ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone ise Türkiye-ABD ilişkileri ve bölgesel gelişmeler hakkında bilgileri aktardığı bir konuşma gerçekleştirdi.

Stratejik İletişim Merkezi (STRATIM) Direktörü ve Eski Ak Parti Milletvekili Suat Kınıklıoğlu ise “Türkiye ve Amerika Birleşik Devletleri: Hiç kimseye ait olmayan bir dünyada ortaklık” başlıklı bir konuşma yaptı. Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampüsü’ndeki konferansın, öğleden sonra gerçekleştirilen, “Türkiye -ABD ve Batı İttifakının Değişen Dinamikleri” başlıklı ikinci bölümünün ilk paneli, Koç Üniversitesi GLODEM direktörü Prof. Dr. Ziya Öniş moderatörlüğünde gerçekleşti.

Konferansın bu bölümüne; İstanbul Politika Merkezi adına Joost Lagendijk, “İran konusunda Türkiye, ABD ve AB: Birlikte duruş mu yoksa ayrı ayrı yıkılış mı?” başlıklı sunumuyla katılırken, Antalya Uluslararası Üniversitesi’nden Doç. Dr. Tarık Oğuzlu, “NATO sürecinde Türkiye ve Amerika arasındaki stratejik ortalığın sınamak: Yakınlaşma mı, uzaklaşma mı?” konulu, Strateji ve Siyaset Enstitüsü IDC Herzliya Tommy Steiner, “Türkiye-ABD ve Batı İttifakı’nın değişen dinamikleri: Bir İsrailli’nin bakışından” konulu, London SOAS’tan Emeritus Prof. Dr. William Hale, “Türkiye ve İsrail ilişkileri ve bunun Türkiye’nin Washington ile ortaklığındaki etkisi” konulu, Okan Üniversitesi’nden Prof. Mustafa Kibaroğlu ise “Füze Kalkanı Projesi’nde Türkiye’nin yeri” konulu sunum yaptı.

Öğleden sonraki panelin, “Arap Baharı kapsamında Türkiye-ABD-Ortadoğu üçgeni” başlıklı ikinci bölümünün moderatörlüğünü ise Koç Üniversitesi’nden Doç. Dr. Şuhnaz Yılmaz üstlendi. Panelin ikinci oturumuna; Bilkent Üniversitesi’nden Dr. Nur Bilge Criss, “ABD-Türkiye-Ortadoğu: Dün ve bugün”, ODTÜ’den Prof. Meliha Altunışık “Arap Ayaklanması ve Bölgesel Güç Paylaşımı: Türkiye ve ABD’ye etkileri”, Harvard Üniversitesi ve Emmanuel College’den Prof. Lenore Nisanin, “Kutuplaşan Ortadoğu’da Türkiye ve ABD”, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Kemal Kirişçi, “Arap Uyanışı ve Türkiye’nin bölgesel entegrasyonunun tamamlanmadı: Engeller ve Fırsatlar”, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sabri Sayarı, “ABD-Türkiye arasında yeni yönler” başlıklı konuşmalarıyla katıldı.