Ekim 2012 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
Ekim 2012
 
 
2000 Psikoloji mezunumuz Deniz Doğruöz'den yaratıcı etkinlik atölyeleri: DEDİO Aile ve Çocuk Etkinlik Atölyesi
2000 yılında Psikoloji bölümünden mezun olan Deniz Doğruöz, mezuniyetinden sonra yaptıklarını ve yeni kurduğu DEDİO Aile ve Çocuk Etkinlik Atölyesi'ni anlattı.

Merhaba Deniz, bize kendini tanıtır mısın? Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra neler yaptın?

2000 yılında Koç Üniversitesi’nden, milenyumda bilgisayarların rakamlar tarihler üzerinden karışıklıklar yaratacağından korkulan bir döneminde mezun oldum. Eski Kibrit Fabrikası olan İstinye Kampüsü’nde Psikoloji bölümünde eğitim aldım. Yaklaşık 12 yıldır, sivil toplumun farklı alanlarında aile, çocuk, ergen ve yetişkinlerle psikolojik destek, önleyici (preventive) eğitim çalışmaları ve uluslararası barış ve çatışma önleyici gençlik seminerlerinde görev aldım. Temel çalışma alanım aile, genç ve yetişkinlere sosyal destek faaliyetleri olarak düşünülebilir.

Ahşap oyuncağa ilgin nasıl başladı? 

Ahşap oyuncakla ilişkim, Aziz Nesin’in çocuklar için kurduğu alternatif pedagojik yaklaşım sunan, çocukların hayat içerisinde aktif sorumluluklar aldığı bir yaşam köyünde başladı.  Orada 2002-2005 arası, 3 yıla yakın gönüllü olarak psikososyal destek çalışması yaptım. Bu çalışmada, dünyada Makarenko ve Neill isimli meslektaşlarımın deneyimlerinden esinlenerek ahşap oyuncak atölyesi fikrinin hayata geçmesi için aktif rol aldım. 
Yaratıcılık, çalışma sorumluluğu ve el becerilerinin çocuklarda desteklenmesinin özellikle özgüven gelişimi ve diğer gelişim alanlarına olumlu katkıda bulunduğunu gözlemledim. Theo Hasselo (84 yaşında geçen yıl vefat eden) isimli eski bir sosyal hizmet uzmanı, vakıf gönüllüsünden ahşap oyuncak yapımı ve marangozluğu öğrendim. Usta-çırak ilişkisi içerisinde öğrenme sürecinden geçerken ben de çocuklar ve gençlere bildiklerimi aktarmaya başladım.  Bu çalışmalar sırasında, farklı kuşakların severek ürettikleri nesneler üzerinden iletişim kurabileceklerini keşfettim ve aile içi iletişimin buna benzer çalışmalarla desteklenebileceğini düşündüm.

DEDİO Aile ve Çocuk Etkinlik Atölyesi fikri nasıl doğdu? Bu atölyelerde neler yapıyorsunuz, neyi amaçlıyorsunuz?

Şu anda, eşim Didem ile kızımız (10 aylık) Nil bize fırsat verdikçe J beraber kurup, işlettiğimiz DEDİO Aile ve Çocuk Etkinlik Atölyesi’nde ahşap oyuncak, drama, sanat ve hobi atölyeleri ile organizasyon, eğitim ve danışmanlık faaliyetleri düzenliyoruz. Ailelerin ve çocukların başta ahşap malzeme olmak üzere çeşitli malzemelerle kendi oyuncaklarını yapabilmeleri için oyuncak atölyeleri ve aile içi iletişim atölyeleri düzenliyoruz.  Koç mezunlarının, çocukları, yeğenleri ile (henüz olmamıştır ama torunları ile de) birlikte katılabilecekleri atölyelerde birlikte severek oyuncak üretebilir, el becerisi ve yaratıcılıklarını geliştirebilirler.  Şimdiye kadar, atölyelere katılan Koç Üniversitesi mezunları atölyelerimizi çok sevdiler. DEDİO YARATICI ELLER ATÖLYELERİ’ne  Erenköy’deki Merkezi’mizde ve İstanbul Oyuncak Müzesi’nde devam ediyoruz.

Mezunlarımız atölyelere nasıl katılabilirler?

Erenköy’deki atölyelerimizde Koç mezunları çocuklarının doğum günlerinde sevdiklerine oyuncak atölyesi eşliğinde parti yapabilir; çocukları ile %25 indirimle katılabilirler.

Bültenimizin Haziran sayısında Baba Mezunlar haberinde sana ve kızın Nil’e yer vermiştik. Nil nasıl? Dört ayda neler değişti/gelişti?

Koç Üniversitesi mezunlarından baba olanların sayısında artış gözlemlendiğini öğreniyorum. Bu yaz, mezun e-dergisinde yayınlanan KOÇ’lu babalar ve anneler konulu röportajlar sonrasında Koç mezunlarının içeriklerden çok etkilendiği ve çocuk yapma isteklerinin ve faaliyetlerinin arttığı dedikoduları kampüste, kantinde çığ gibi büyüyormuş J Şaka bir yana, röportajımızda kızımız Nil 6 aylıktı şimdi 10 aylık artık emekleyip tüm evi dolaşıyor, biz de peşinden; onun merakını cezbeden her yerde emekleyerek dolaşıyoruz. Kızımla evimize farklı perspektiften bakmayı öğreniyorum. Nil, eşimle bana dünyaya bir çocuğun gözünden tekrar bakabilmeyi öğretiyor.

Eklemek istediğin /mezunlarımıza iletmek istediğin bir notun var mı?

Yeniden KOÇ’lularla buluşmak dileğiyle, sizi DEDİO Aile ve Çocuk Etkinlik Atölyesi’ne Erenköy’deki merkezimize bekliyoruz.

DEDIO AİLE VE ÇOCUK ETKİNLİK ATÖLYELERİ

Erenköy Ethem Efendi Cad. Fırın Sok. 25/B Erenköy/Kadıköy İstanbul
0 533 746 77 14 / 0 216 368 80 51
info@dediococukatolyeleri.com / woodentoymaker@gmail.com

www.dediococukatolyeleri.com

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.