Haziran 2011 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
HAZİRAN 2011
 
 
 
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu, En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve En İyi Dekor Ödülleri Koç Oyuncuları'nın
Koç Oyuncuları  2010-2011 sezonunda Sefa Zengin yönetiminde sahneye koydukları " Kaos Teorileri " adlı oyunla 9. Üniversitelerarası İstanbul Tiyatro Festivali'ne yarışmacı olarak katıldılar. Festival boyunca sergilenen 42 oyun arasında 12 dalda ödül dağıtılan yarışmada, içlerinde  En iyi Oyun  ve  En İyi Yönetmen  dalları da bulunan toplam 5 dalda aday gösterilen Koç Oyuncuları,  En İyi Dekor ,  En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu   ve  En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dallarında ödüller aldılar.

Ödüller:

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Berfe Gündüz
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu - Şevket Bedir
En iyi Dekor- Makbule Mercan


En iyi yardımcı kadın ve erkek oyuncu ödüllerini kazanan öğrencilerimiz Berfe Gündüz ve Şevket Bedir ve Yönetmen Sefa Zengin ile görüştük:


Merhaba Berfe, tebrikler. Koç Oyuncuları'nın ve senin başarılarınla gururlandık. Bize kendini kısaca tanıtır mısın? Hangi bolümde kaçıncı sınıftasın?

4. sınıf Psikoloji bölümü öğrencisiyim. Üç yıldır Koç Oyuncuları'nda aktif olarak yer alıyorum.

Daha önce hangi oyunlarda oynadın?

Koç Oyuncuları'na üniversite hayatımın ilk senesinde Roberto Zucco oyunu ile başladım. Ardından ikinci senemde Romeolar ve Julietler oyununda yer aldım. 2010 yılında ara verip son senemde de en son sahnelediğimiz oyun olan Kaos Teorileri'nde Evsiz Kadın rolünü canlandırdım.

Koç Oyuncuları öncesi bir tiyatro deneyimin olmuş muydu, tiyatro eğitimi almış mıydın?

İlkokul birinci sınıftan beri okullarımın tiyatro kulüplerinde ve oyunlarında yer aldım. Bunun dışında haftasonları konservatuar okullarının yarı zamanlı kurslarına katıldım.

Bu yılki oyununuzdan ve festivalden biraz bahseder misin?

Oyunumuz modern hayattaki kişilerin kaotik ve anlaşılmaz gibi görünen hayatlarına dışarıdan bakan seyircinin ne kadar da birbirlerine ve kendilerine yabancılaştıklarını ama aslında karakterlerin en insani yönleri ile birbirlerine bağlı olduklarını görmesini sağlıyor. Onuncusu düzenlenmiş olan Tiyatro

Festivalimize bu seneki ilgi oldukça büyüktü. Hem Tiyatro Kulübü Komitesi'nin organizasyondaki başarısı hem de birçok üniversitenin kaliteli oyunları festivale renk kattı.

Aldığın ödülü bekliyor muydun, ödül alınca neler hissettin?

Oyunumuzda başrol ya da yardımcı role sahip herhangi bir karakter yoktu bence. Herkesin eşit olarak sahnede kaldığı bir oyunda jürinin beni bu kategoriye koyabileceğini düşünmemiştim. Bu nedenle beklemiyordum. Ama ödülü aldığımda fark ettim ki eğer bir rolü inanarak canlandırıyorsanız, yani rol yapmaktan çıkıp gerçek anlamıyla oynadığınız karakter oluyorsanız, rolünüzün ne kadar küçük ya da büyük olduğu hiç önemli değil. İnsanlar sizi fark ediyor. Ödülü aldığımda bunu düşünerek inanılmaz duygulandım.

Koç Üniversitesi'ndeki sosyal ve kültürel ortam hakkında ne düşünüyorsun, memnun musun?

Koç Üniversitesi sosyal ve kültürel aktiviteler konusunda öğrencinin önünü açan ve her anlamda destek veren öncü üniversitelerden birisi bence. Sanatın birçok dalında düzenlediği festivaller ve etkinlikler hem çoğu öğrencinin beklentisini karşılıyor hem de öğrencilere farkındalık yaratıyor.

Bundan sonrası için planların nelerdir, tiyatroya devam etmeyi ve profesyonel olmayı düşünüyor musun?

Tiyatro öyle bir tutku ki bir kez bulaştınız mı ne olursa olsun kopamıyorsunuz. Ben tiyatroyu bırakmayı denesem bile ya tiyatro beni buldu ya da ben ona geri döndüm. Bu nedenle gelecek planlarımın içerisinde tiyatronun olmaması gibi bir ihtimal yok. Profesyonel anlamda tiyatroya devam etmeye cesaret edemiyorum maalesef. Fakat bölümüm olan psikoloji ile sanatı birleştirerek gelecekte bir şeyler yapmak öncelikli planlarımdan biri.

Eklemek istediklerin?

Hayali bir arkadaşı ve duygusal gelgitleri olan hem şizofren hem de evsiz bir kadını oynamak çok zevkli ama bir o kadar da zor bir deneyimdi. Tüm dönem boyunca rolümün çıkmasını kolaylaştıran ve bana yol gösteren yönetmenimiz Sefa Zengin'e, beni hiçbir zaman yalnız bırakmayan sahnedeki partnerim Harry'e ve diğer oyuncu arkadaşlarıma, bana nasıl rol yapılmaz'ı öğreten, içimdeki potansiyeli ve hayalgücünü keşfetmemi sağlayan Ömer Akgüllü'ye, bizi destekleyen Koç Üniversitesi'ne ve bende gördükleri ışığa ve tiyatroya duyduğum arzuya her zaman saygı duyan aileme çok teşekkür etmek istiyorum. Son olarak, tiyatroyu yalnız bırakmayın.

Tekrar tebrikler, finallerinde başarılar dileriz.


   
   
Merhaba Şevket, tebrikler. Koç Oyuncuları'nın ve senin başarıların ile gururlandık. Bize kendini kısaca tanıtır mısın? Hangi bolümde kaçıncı sınıftasın?

Ben Şevket Bedir. Bu sene Koç Üniversitesindeki ilk senem. Bu sene hazırlık okudum önümüzdeki sene umarım birinci sınıfa olacağım. Bölümüm İşletme.

Bu senenin basından beri Koç Oyuncuları'ndayım. Daha önce sahnede tek başıma monologlar yapıyordum. Oynadığım bu monologlar haricinde profesyonel bir oyun oynamamıştım, Koç Oyuncuları'na girene kadar.

Koç Oyuncuları öncesi bir tiyatro deneyimin olmuş muydu, tiyatro eğitimi almış mıydın?

Hayır. Koç oyuncularından önce herhangi bir tiyatro eğitimi almamıştım. İlk eğitimime geçen dönemin başında Sefa Zengin'le başladım.

Bu yılki oyununuzdan ve festivalden biraz bahseder misin?

Kaos Teorileri oyunu çok zor bir oyundu. Oyun hazırlanırken bile oyuncular olarak oyun hakkında tereddütler yaşadık. Yirmi kişilik kadrosu olan bir oyun. Altı kişilik bir oyunu dahi çıkarmak zorken biz neler yaşadık siz tahmin edin. Bu kadar zor bir oyunu sergilememizi sağladığı için Sefa Zengin hocamıza çok teşekkür ederim.

Festivalimiz çok güzeldi. Festivalli bu denli güzel organize ettikleri için tiyatro komitesine çok teşekkür ederim.

Aldığın ödülü bekliyor muydun, ödül alınca neler hissettin?

Aldığım ödülü beklemiyordum. İçten içe bir ümidim vardı açıkçası ama kesinlikle beklemiyordum. Ödül törenine derslerimden dolayı katılamadım. Ödül aldığımı ilk telefondan öğrendim. Öğrendiğimde önce çok şaşırdım daha sonra sevinçten uzun bir süre yere basmadım sanırım.

Bundan sonrası için planların nelerdin, tiyatroya devam etmeyi ve profesyonel olmayı düşünüyor musun?

Üniversite hayatım boyunca Koç Oyuncuları'nın her zaman bir üyesi olarak kalmak ve oyunlarında yer almak istiyorum. Profesyonel olmayı önüme çıkan fırsatların belirleyeceğini düşünüyorum. Profesyonelliği zaman gösterecek.

Eklemek istediklerin?

Aldığım ödül benim adıma olabilir ama aslında o bütün Koç Oyuncuları'nın ödülüdür. Bu oyunu hep beraber hazırladık ve bütün rollerde herkesin fikirleri ve emeği var. Oyunumuzun bir başrollü olmaması ve bütün oyuncuların yardımcı oyuncu vasfında olması bunun kesin kanıtıdır bence. Bize bu kadar emek harcadığı ve özveri gösterdiği için Sefa Zengin hocamıza çok teşekkür ederim. Oyunun hazırlanışı esnasında birçok kulüp görevini başarıyla yerine getirdiği için kulüp başkanımız Murat Berker Özbek'e ve bütün Koç Oyuncuları'na çok teşekkür ederim.

Tekrar tebrikler Şevket, finallerinde başarılar dileriz.

   
Merhaba Sefa Bey, Koç Oyuncuları'nın gösterdiği başarı biz mezunları çok gururlandırdı, size çok teşekkür ederiz. Bize kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

1968 Malatya doğumluyum. İ.Ü.D.K Tiyatro Bölümü'nü bitirdikten sonra sırasıyla Dormen Tiyatrosu, Tiyatro İstanbul, Oyuncular Tiyatro Grubu ve Volkan Severcan Yapımla pek çok tiyatro oyununda rol aldım. İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde 4 yıl Tiyatro Candela'nın yönetmenliğini yaptım. Yaklaşık 20 yıldır çeşitli sinema filmleri, tv dizilerinde oyunculuk ve seslendirme sanatçılığı yapıyorum. Halen Koç Üniversitesi'nde Koç Oyuncuları'nın eğitmenliği ve yönetmenliğini sürdürmekteyim.

Ne zamandır Koç Oyuncuları'nı çalıştırıyorsunuz? Daha önce birlikte hangi oyunları sahneye koydunuz?

Koç oyuncuları ile bu ilk senem ve ilk oyunumuz.

Bu yılki oyunu ve çalışma sürecinizi bize biraz anlatabilir misiniz?

Ekim 2010'da çalışmalarımız oyuncu adaylarının ilk elemeleriyle başladı ve kalan hevesli
öğrenciler ile çeşitli oyunculuk teknikleri ve temel oyunculuk çalışmaları yaptık. Yaklaşık 4 aylık bu sürecin sonunda oyuncu adaylarının aldıkları eğitimi yansıtacak Oda tiyatrosu faaliyetini tiyatro komitesinin çok değerli katkılarıyla gerçekleştirdik. Ardından kalan 20 hevesli ve istekli aynı zamanda yetenekli oyuncularımla oynayacağımız oyunun seçimini yaptım ve Kaos Teorileri oyununda karar kıldım. Bu oyunun seçilme nedeni hem içeriği hem de oyuncularıma çok uygun bir cast yapısı olmasıydı. Her zaman kazan kazan felsefesiyle hareket etmeyi ilke edindim, bu sebeple istekli ve yetenekli hiçbir oyuncumun bu sürecin dışında kalmasına müsaade etmedim. Kaos Teorileri hem bana hem de oyuncularıma yaratıcı olmaları konusunda eşsiz olanaklar sundu ve biz de bunu en iyi şekilde değerlendirdik. Örneğin oyunumuzun broşürü tamamen oyuncularımın özgün tasarımıdır ve bir ilktir. Oyunumuz kapitalist dünyanın büyülü ortamında aslında hiçbir şeyin sanıldığı kadar büyülü olmadığını, aksine ödenen ve ödetilen bedelleriyle o büyüden oldukça uzak ve yalnız olduğumuz anlatıyor.

Koç Oyuncuları ile çalışmak nasıl, öğrencilerinizden memnun musunuz?

Oyuncularımın her biri son derece kabiliyetli ve içtenlikli kişiliği olan bireyler. Tiyatronun olmazsa olmazlarından olan, amatör ruha sahip olmalarını ve özveri ile çalışmalarını benim açımdan en önemli şans sayıyorum. Tüm sezonu sabırla ve aynı istekle sürdürüp bu oyunun çıkmasına vesile oldukları için hepsine teker teker şükran ve teşekkür borçluyum.

Bu yılki oyununuzla elde ettiğiniz adaylıkları ve ödüller hakkında neler düşünüyorsunuz? Ödüller kazanmayı bekliyor muydunuz, neler hissettiniz?

Bütün bir yılın emeğinin ödülle taçlandırılması şüphesiz, öncelikle oyuncularımı, sonrasında beni çok mutlu etti. Disiplinle ve inançla yaratılmış her eser zaten ödülü hak etmiştir ve asıl ödül, o eserin keyifle, heyecanla paylaşılmasıdır. Koç Üniversitesi tarihinde bir ilki gerçekleştirip ödül almak ayrıca gurur verici ve bizlere daha fazla sorumluluk yükleyen bir sonuç. Titiz ve istekli bir çalışma yaptık bunun fark ettirilmesi asıl değerli olan.

Koç Oyuncuları'nın bundan sonraki hedefleri nelerdir?

Koç Oyuncuları'nın hedefi, her zaman amatör ruhla profesyonel çalışmalar yapmak ve bunu tüm yaşamına uyarlayabilmektir. Biz ödülleri kovalamayacağız, her zaman işimizi doğru yapmanın peşinde olacağız.

Eklemek istedikleriniz?

Sanat, varlığını ancak Özgür ortamlarda en iyi şekilde gösterir. Koç Üniversitesi'nin bizlere bu özgür ortamı sınır tanımadan sunması en büyük şansımız ve dilerim bu şansı hiç kaybetmeyiz. Kaos Teorilerinin yaşam bulmasında emeği geçen herkese, en başta oyuncularıma bir kez daha teşekkür eder, tüm Koç ailesine şükranlarımı sunarım.

 
   
Bilgi Güncelle messagemarketer