Haziran 2011 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
HAZİRAN 2011
 
 
Ünlü finansçı, akademisyen,  diplomat ve işinsanları Koç Üniversitesi'nde buluştu.
Fordham Üniversitesi'nde MBA yapmakta olan mezunumuz M. Ali Arat, Koç Üniversitesi'nde gerçekleştirilen konferansı ve Amerika'da MBA yapmak hakkındaki görüşlerini bizimle paylaştı.
ABD'nin ünlü Fordham Üniversitesi tarafından her yıl dünyanın farklı kentlerinde düzenlenen "Jeopolitiğin İş Dünyası Üzerindeki Etkileri" başlıklı uluslararası konferansa bu yıl 8-9 Nisan tarihlerinde Koç Üniversitesi ev sahipliği yaptı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler hakkında bilgi verdiği konferansa, 10 farklı ülkeden, farklı dil, din ve kültürlerden gelen siyasetçi, bilim insanı, işadamı, diplomat ve akademisyenler katıldı.

Koç Üniversitesi'nin Rumelifeneri Kampusu'nda 9 Nisan 2011 Cumartesi günü gerçekleştirilen konferansta Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katılımcılara dünya ve Türkiye ekonomisindeki son gelişmeler hakkında bilgi aktardı.

Koç Üniversitesi Rumelifeneri Kampusu'ndaki konferansın katılımcıları ise şu isimlerden oluştu:

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ,

Koç Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İrşadi Aksun ,

Koç Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Barış Tan

Hindistan Times Grubu Yönetim Kurulu Üyesi ve Hindistan'ın en büyük FM radyo istasyonu "Radio Mirchi"nin eski Yönetim Kurulu Başkanı Preetham Parigi,

Şili eski Maliye ve Enerji Bakanı Dr. Jorge Rodriguez,

Pekin Üniversitesi Dekanı Dr. John Yang,

Norton and Symantec'in eski  CEO'su ve Ashton-Tate Yönetim Kurulu Üyesi   Ron Posner ,

Fordham Üniversitesi  Rektör Yardımcısı Dr. Stephen Freedman ,

Brezilya Sao Paulo kentinin tanıtımdan sorumlu Vali Yardımcısı Milton Longobardi,

Güney Afrika Cumhuriyeti  İspanya  Büyükelçisi Fikile Magubane

Belçika Anwerp Yöneticilk Okulu Dekanı Philippe Naert ,

Hindistan Parlamentosu Danışmanı Oopali Operajita ,

Pretoria Üniversitesi Rektor Yardımcısı Sibusiso Vil-N'Komo,

Ogilvy Public Relations COO'su William Chess,

Pune'de FLAME Üniversitesi Rektörü Indira Parikh .

Merhaba Ali Bey, bize kendinizi kısaca tanıtır mısınız? Koç Üniversitesi'nden ne zaman, hangi bolümden mezun oldunuz? Şu an neler yapıyorsunuz?

Merhaba ben Ali Arat, Koç Üniversitesi 05' Makine Mühendisliği mezunuyum. Şu anda New York'ta Fordham Üniversitesi'nde MBA yapmaktayım. Konsantrasyonum finans alanı üzerine. Ağustos ayında yüksek lisanstan mezun oluyorum.

Geçtiğimiz günlerde düzenlenen bu etkinliği bize kısaca anlatabilir misiniz? Sizin bu etkinlikteki rolünüz neydi?

Geçtiğimiz günlerde Fordham Üniversitesi konsorsiyumu İstanbul'u ziyaret etti. Konsorsiyum bünyesinde akademisyenler, farklı ülkelerden iş dünyası profesyonelleri, diplomatlar ve gazeteciler bulunmaktaydı. Toplantılar Koç Üniversitesi bünyesinde gerçekleşti. Fordham Üniversitesi Konsorsiyumunun amacı hem Türkiye'yi tanımak, hem de Koç Üniversitesi ile ortak çalışmaya başlama isteğiydi. Benim bu etkinlikte hem Koç hem de Fordham Üniversitesi öğrencisi olarak programa destek amaçlı görevlerim oldu.

Bu etkinlik çerçevesinde Koç'a/kampusa dönmek sizin için nasıl bir duyguydu?

Mezuniyet sonrası kampusa dönmek çok heyecanlıydı. Ders almış olduğum profesörlerimi görmek, tekrar sınıflara girip çıkmak çok heyecan vericiydi.

Koç Üniversitesi'nin uluslararası çalışmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Koç Üniversitesi uluslararası alanda çok aktif. Özellikle okulun uluslararası ilişkilerini kuran ekip çok basarili. Ayşe İnan hanım ve Banu Paksoy hanım bu konuda çok yetenekliler ve işlerinde çok başarılılar. Ayrıca Koç Üniversitesi'nin son zamanlarda kazandığı akreditasyonlar ve yeni başlayan CFA programı Koç Üniversitesi'nin hem Avrupa'da hem de Amerika'da var olan prestijini arttırmasını sağladı.

Siz mezuniyetinizin hemen ardından MBA eğitimi almak üzere Amerika'ya gittiniz. Mezuniyetin hemen ardından MBA'e başlamayı nasıl değerlendiriyorsunuz? MBA öncesi iş yaşamına başlayıp deneyim kazanmak ile doğrudan başlamak arasında sizce nasıl farklar var? Sizin bu konuda mezunlarımıza tavsiyeniz ne olur?

Mezuniyet sonrası benim durumum çoğu yeni mezun gibiydi. Hayatta okul sonrası ne yapmak istediğimle ilgili hiçbir fikrim yoktu. Çeşitli iş teklifleri almıştım ama bu firmalarda kariyerime başlamanın ne kadar doğru olup olmadığını bilmiyordum. Hayatta hangi sektörde çalışmanın beni mutlu edeceğini bilmiyordum. Bu düşüncelerle boğuşurken Milli sutopçu olmam vesilesiyle Fordham bana hem akademik hem de spor bursu teklif etti. New York'ta MBA yapmamın yasadığım belirsizliğin çaresi olduğunu düşündüm ve de Amerika'ya geldim. Benim yeni mezunlara tavsiyem Business School öncesi 1 ya da 2 sene tecrübe kazanmaktan yana. Böylece MBA'den kazanımlarınız çok daha fazla oluyor. Fakat benim gibi mezuniyet sonrası kararsızlık yaşayan yeni mezunlar için tavsiyem Master programlarından yana olur.

Amerika'da almakta olduğunuz MBA eğitimi sırasında Koç Üniversitesi'nde aldığınız eğitimin faydalarını görüyor musunuz?

Koç Üniversitesi'nde Makine Mühendisliği eğitiminde kazandığım analitik düşünme becerisinden hayatımın her noktasında faydalanıyorum.

Amerika'da yüksek lisans eğitimi almak konusunda görüşleriniz nelerdir?

Amerika'da yüksek lisans çok pahalı bir yatırım. Çok ciddi düşünülüp karar verilmesi gerekiyor. Ben burslu olduğum için şanslı azınlıktayım. Amerikan ekonomisi 2008 finansal krizi sonrası maalesef yeni işler yaratamıyor. Bu yüzden uluslararası öğrenciler Amerika'da iş bulmada çok ciddi sıkıntı çekiyor. Bu yüzden bence Avrupa'da ya Koç Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmak Amerika'da okumaya kıyasla eş derecede çekici.

Kariyer hedeflerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Kariyer hedefim kısa dönemde Kurumsal bankacılıkta başarılı olmak, ilerideki hayalim ise bir gün kendi bankamın olması...

 
   
Bilgi Güncelle messagemarketer