Subat 2011 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
MAYIS 2011
 
 
 
5. Farkındalık Hareketi - Şanlıurfa Yazlıca Köyü Çocukları Artık Bilgiye Daha Kolay Ulaşıyor.
Bahar tatilinde boş durmayan Koç Üniversitesi Gönüllüleri Farkındalık Grubu, Şanlıurfa'nın Yazlıca Köyü İlköğretim Okulu'ndaki 650 minik öğrenci için 4076 kitaptan oluşan bir Kütüphane ile 15 bilgisayarın bulunduğu Bilgisayar Laboratuvarı kurdu.

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ne bağlı Yazlıca Köyü İlköğretim Okulu'nun 650 öğrencisi için artık kitaba ve bilgiye ulaşmak çok daha kolay. Koç Üniversitesi Gönüllüleri Farkındalık Grubu, 5. Farkındalık Hareketi kapsamında, Yazlıca İlköğretim Okulu'ndaki 650 öğrenci için 4.076 kitaptan oluşan bir Kütüphane ile 15 bilgisayara sahip bir "Bilgisayar Laboratuvarı" kurdu.

Sınıfların ihtiyaçlarına göre program belirleyen Koç Üniversitesi Gönüllüleri Farkındalık Grubu üyeleri, kütüphane ve bilgisayar laboratuvarı kurmanın dışında, diş fırçalamadan resim ve ritm eğitimine kadar çeşitli bilgileri iki gün boyunca minik öğrencilerle paylaştı. Her yıl, Türkiye'nin farklı bölgelerinde kütüphanesi olmayan bir ilköğretim okuluna kütüphane kurarak, geleceğin umudu olan çocukları daha fazla bilgiyle buluşturmayı amaçlayan Koç Üniversitesi (KÜ) Gönüllüleri Farkındalık Grubu, 04-05 Nisan 2011 tarihleri arasında Şanlıurfa Yazlıca İlköğretim Okulu'ndaydı.

Koç Üniversitesi'nde eğitim gören 23 öğrenciden oluşan KÜ Gönüllüleri Farkındalık Grubu, herkesin çevresindeki olaylara karşı duyarlı olmasını ve bu konudaki hassasiyeti farkındalık yaratarak diğer insanlara aktarmayı hedefliyor.

Her yıl Türkiye'nin farklı bölgelerinde kütüphanesi olmayan bir okula kütüphane kurarak, yarının umudu olan çocukları daha fazla bilgiye ulaştırmak, geleceğe dair umut ve ışık götürmek için çalışıyor.

Bu amaçla, bu yıl Şanlıurfa'nın Yazlıca Köyü İlköğretim Okulu'na ulaşan Farkındalık Grubu Gönüllüleri, bir sınıfı kütüphane, diğerini bilgisayar laboratuvarı yapmak üzere çalışmaya başladı. Önce, sınıflar temizlendi. Ardından kütüphane ile Koç Üniversitesi CIT bölümünün katkısıyla sağlanan 15 bilgisayarın kurulumu gerçekleştirildi. Hikaye, roman ve ders kitaplarından oluşan 4076 kitabı da kütüphaneye yerleştiren KÜ Gönüllüleri Farkındalık Grubu, bu çalışmaları tamamladıktan sonra da her sınıfın gereksinimlerine göre hazırladığı programları minik öğrencilerle paylaştı.

Diş Dostu Derneği ile ortaklaşa çalışan KÜ Gönüllüleri Farkındalık Grubu, "Dişler Yolunda Projesi" kapsamında anasınıfı, 1. ve 2. sınıflarda okuyan öğrencilere diş sağlığı ve diş fırçalama konusunda eğitimler verdi. 3. sınıf öğrencileriyle 4 kişilik gruplar halinde tek resim yapmasını isteyen Gönüllüler, minik öğrencilere grup çalışmasının yararlarını anlattı. Ayrıca, 4. ve 5.sınıf öğrencilerine TEMA'nın kuruluşu, amacı ve eğitimleri hakkında bilgiler verilirken, 6. sınıf öğrencilerine fotoğraf makinesinin kullanımı, ışık ayarları ve pozlama değerleri üzerine, 7. sınıf öğrencilerine ise müzikle ilgili temel bilgiler aktarıldı. 8. sınıf öğrencilerine verilen drama eğitimi ile öğrencilerin sosyal gelişimlerine katkıda bulunmaya çalışan KÜ Gönüllüleri Farkındalık Grubu, bunların dışında liselere girişlerinde etkili olan SBS (Seviye Belirleme Sınavi) hakkında da bilgi verdi.

Mezunlarımızla paylaşmak üzere KU Gönüllüleri Kulübü'nün başkanı Yusuf Atlamaz'la ( Makina Mühendisliği 2. Sınıf) 5. Farkındalık Hareketi'ni konuştuk.

Merhaba Yusuf,

Bu yıl Farkındalık Grubu'nun düzenlediği etkinliği biraz anlatır mısın? Nereye, hangi okula gittiniz, etkinlik çerçevesinde neler yaptınız?

KU Gönüllüleri Farkındalık Grubu bu sene 5. Farkındalık Hareketi'ni 26 gönüllüsüyle birlikte Şanlıurfa Yazlıca Köyü'nde gerçekleştirdi.

Ekip Şanlıurfa'daki çocuklara diş, tema, fotoğraf, drama, ritm eğitimleri vermenin yanı sıra, okula 4076 kitaplık bir kütüphane ve 15 adet bilgisayar içeren bir laboratuar kurdu. Böylelikle birçok çocuğun daha hayallerinin gerçeğe dönüşmesinde önemli rol oynadı.

Etkinliğin hazırlık aşaması nasıl geçti, neler yaptınız?

Bu etkinliği gerçekleştirmek için okulumuzda rehavet Panayırı adında bir etkinlik düzenledik oradan elde ettiğimiz gelirle kütüphanenin raflarını oluşturduk ve sahafdan kitapları satın aldık. Aynı zamanda okulumuzda kitap toplama kampanyası başlattık ve bir gönüllümüz kendi okuduğu ilkokulda bir kitap toplama kampanyası başlattı. İstanbul'un çeşitli dershanelerinden kitaplar topladık ve başka bir gönüllümüz aracılıyla okullarla irtibata geçip en kötü durumda olan okulu seçtik.

Bu etkinlikte yer alarak ne hissettin, sana neler kattı?

Bu etkinlik bana Türkiye deki yaşamın her yerde eşit koşullarda olmadığını, çok daha farklı hayatların olduğunu gösterdi. Bana kattıklarıysa insanların hayatlarını eşit ortamda yaşamadığını ama bizim ve daha nicelerinin varlığını onlara göstererek yanlarında olmamızın verdiği huzurdu.

Unutamadığın/etkilendiğin bir olay oldu mu?

Urfa'da kütüphane yapımımızın ilk akşamında uğradığımız bir mekanın sahibinin ne için geldiğimizi sorması ve küçük muhabbetimizin ardından kafeden giderken avuçlarımın arasına tespihini koyup "bu sana emanet kıymetini bil" demesi gerçekten hayatım boyunca unutamayacağım bir an oldu.

Daha önce gönüllü projelere katılmış mıydın?

3 senedir Farkındalık Grubu'ndayım ve yaptığı her çeşit aktiviteye katılmış bulunmaktayım, bunun içinde Rehavet Panayırı ve Engelsiz Show bulunmaktadır. Aynı zamanda geçen sene Koç Üniversitesi Eğitim Topluluğu(KET) ile İngilizce derslerine girdim ve Dişler Yolunda Projesi ile diş fırçalama eğitimleri verdim.

Bu etkinliğin geçmişini bize biraz anlatır mısın? Farkındalık yardım etkinlikleri çerçevesinde nerelere gidildi, ne yardımlarda bulunuldu?

Biz bu sene bu etkinliğin beşincisini gerçekleştirdik. Farkındalık Grubu olarak bu etkinlik sırasıyla Adıyaman, Trabzon, Gaziantep, Hatay ve Urfa illerimizde gerçekleştirildi. Bu sene Urfa'ya kütüphane ve bilgisayar odası yaptık ve aynı zamanda giyecek yardımında bulunduk.

5. Farkındalık Hareketinde Yer Alan Gönüllülerimiz:

Ayşe Terzioğlu

Eren Gerez

Ilgın Özoktaş

Begüm Karahisarlı

Esin Çakıroğlu

İrem Kocacan

Burak Çetin

Ezgi Yegek

Nazlı Akın

Canelif Yılmaz

Gökhan Demirhan

Özenç Bardakcı

Cansu Taş

Gözde Nişancı

Pınar Tanyol

Cemre Polat

Haluk Erdem Kafaoğlu

Şahip Top

Eda Cansu Eray

Hasan Can Akça

Yusuf Atlamaz

Enis Enver Cilasun

Hazel Merve Aydın

 

KU Gönüllüleri Farkındalık Grubu, 5. Farkındalık Hareketi Etkinlik Raporu için lütfen tıklayınız .