Subat 2011 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
MAYIS 2011
 
 
Deloitte'ta çalışan mezunlarımız bir araya geldi, kariyer öyküleri bizimle paylaştı.

13 mezunumuzun çalıştığı Deloitte'ta Kurumsal Mezun Temsilcimiz olan Duygu Güdükkurt'03 mezunlarımızı bir araya getirdi.

2003 Ekonomi mezunu Duygu Güdükkurt, 2006 İşletme mezunu Erdem Sözvar, 2007 Endüstri Mühendisliği mezunu Pınar Sağır, 2009 MBA mezunları Emir Ardıç ve Arda Ecevit ile 2010 MBA mezunları Mine Yılmaz ve Mert Özsöz koç üniversitesindeki eğitim hayatlarını, kariyer öykülerini, deloitta koc'lu olmayı ve kariyer hedeflerini anlattılar

DUYGU GÜDÜKKURT

Duygu bize kendini tanıtır mısın?

Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümünden 2003 yılında mezun oldum, aynı sene Danone Tikveşli Satış departmanında Ticari Pazarlama Müdür Yardımcısı olarak iş hayatıma başladım. 2005 yılında Ulusal Zincir Mağazalar Satış Bölge Yöneticisi görevine getirildim. 2006 yılında Müşteri Tedarik Hizmetleri Yöneticisi olarak Tedarik Zinciri Departmanında görevime devam ettim. Eylül 2007 yılında Deloitte Danışmanlık bünyesindeki Strateji ve Operasyonlar bölümünde Kıdemli Danışman olarak başladığım Deloitte kariyerime 2010 Temmuz ayından itibaren Müdür olarak devam etmekteyim.

Koç Üniversitesi yılların nasıl geçti, aldığın eğitim sana neler kattı?

İstinye'deki eski kibrit fabrikası binasındaki kampüste başlayan Koç Üniversitesi serüvenime Rumeli Feneri kampüsünde devam ettim. Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümünde okumanın yanı sıra, Koç Üniversitesi Dans Kulübünün temellerini atan ve aktif rol alan bir öğrenci olmanın da mutluluğunu yaşıyorum. Yeni kurulan bu kulübün "1.Geleneksel Dans Festivali"nin organizasyonunda yer aldım ve birçok yeni dans türünün kulüp bünyesine dahil edilmesine öncülük ettim, bu anlamda hem sosyal hem kültürel anlamda Koç Üniversitesi'nin kişisel gelişimime çok büyük katkıları olduğunu belirtmeden geçemem. Okuduğum süre boyunca kazandığım dostlukların da ömür boyu sürecek kalitede olduğunu düşünmekteyim.

Mezuniyetinin ardından iş yaşamın nasıl ilerledi?

Koç Üniversitesi'nden sonra direkt iş hayatına başladım ve kendimi Danone Ticari Pazarlama'da buldum. Danone'da yaşamış olduğum 4 senelik bir satış pazarlama deneyiminin ardından burada kazanmış olduğum sektör tecrübemi danışmanlık sektöründe farklı müşterilere farklı alanlarda hizmet vererek kullanmayı ve deneyimimi artırmayı hedefleyerek Deloitte Danışmanlık'ta işe başladım.

Deloitte'taki kariyerime başladığım günden bu güne tüketici ürünleri ve üretim sektörü başta olmak üzere birçok sektörde faaliyet gösteren müşterilerimize satış, pazarlama, perakende yönetimi ve lojistik alanlarında strateji geliştirme, operasyonel mükemmellik, süreç tasarımı, kurumsal karne geliştirilmesini içeren hizmetler sunuyorum. Ayrıca, Deloitte Danışmanlık Türkiye ofisi için İnsan Kaynakları Yönetimi alanlarındaki servis alanımızın geliştirilmesi ve müşteri portföyümüzün zenginleşmesi kapsamında da organizasyonel dönüşüm ve performans yönetimi, yetenek yönetimi, kariyer planlama, ücretlendirme modelinin geliştirilmesi gibi insan kaynakları uygulamaların içeren projelere de liderlik etmekteyim.

Koç Üniversitesi'nde aldığın eğitimin iş yaşamına yansımaları nasıl oldu?

Koç Üniversitesi bir marka olarak ve verdiği eğitim kalitesi ile iş hayatıma başlarken ve ilerlerken bana çok büyük artılar sağlamıştır. Şu anda birçok farklı sektörde güzel pozisyonlarda çalışmakta olan çok sayıda okul arkadaşım bulunuyor; bu durum insana büyük bir network sağlıyor. Bu network ortamını sağlayabilen kalitede eğitim veren, mezunlarına birçok değer katabilen bir üniversitenin mezunu olarak; bu ortamın bana kariyer ve iş geliştirme anlamında yardımcı olduğu görüşündeyim.

Aynı zamanda, Koç Üniversitesi Mezunlar Derneği'nin yeni hayata geçen bir projesinde yer almaktayım. Bu proje kapsamında bir Koç mezunu olarak iki Koç Üniversitesi öğrencisine koçluk yapmaktayım. Beni bu günlere hazırlayan ve geliştiren okulumun genç iki üyesine iş hayatında ve hayatlarında karşılaşabilecekleri zorluklar hakkında kendi deneyimlerimden yola çıkarak fikirler vermek, vizyonlarını geliştirmek aynı zamanda beni de çok heyecanlandırıyor ve mutlu ediyor. Bu programın gelecek dönemde bu programa katılan genç arkadaşlar için çok yararlı olacağını ve bu koçluk programı süresince düzenlenen aktivitelerde tanışma fırsatı bulacakları Koç Üniversitesi mezunları sayesinde çok güçlü bir network sağlayacakları görüşündeyim.

Bundan sonraki hedeflerin nelerdir?

Deloitte bünyesinde çalıştığım süre boyunca geçmiş satış pazarlama, ve insan kaynakları yönetimi konularındaki tecrübelerimden yararlanarak hem Deloitte'un müşteri portföyünü genişletmek, bu müşterilerle karlı ve sürdürülebilir ilişkiler oluşturmak ve tüm bu müşterilerimize katma değer sağlayan hizmetler sunabilmeyi hedefliyorum.

MERT ÖZSÖZ

Mert, mezunlarımıza kendini tanıtır mısın?

1981 yılında İzmir'de doğdum. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimimi İzmir'de tamamladıktan sonra, 1999 yılında Sabancı Üniversitesine ilk giren öğrenciler gurubunda yer aldım. Sabancı Üniversitesi Ekonomi Programından 2004 yılında mezun olduktan sonra, sırasıyla önce TUSİAD Rekabet Forumu'nda Proje Araştırma Asistanı olarak çalıştıktan sonra, paslanmaz çelik mutfak gereçleri üreticisi olan Aksu Metal isimli firmada önce Satın alma ve Planlama Müdürü olarak çalıştıktan sonra Fabrika Müdürü olarak 2009 yılına kadar 3,5 yıl kadar çalıştım. 2009-2010 yılında Koç Universitesi MBA programını tamamladım. 2010 yılı Temmuz itibariyle Deloitte Danışmanlık'ta Stratejiler ve Operasyonlar bölümünde Yönetim Danışmanı olarak çalışmaktayım.

MBA'e başlama kararını nasıl aldın? Koç MBA'i seçtiğine memnun musun?

İki farklı sektörde 5 yıla yakın çalıştıktan sonra, o zamana kadar olan bilgi ve tecrübe birikimimin beni kariyerimde bir üst seviyeye taşımaya hazır olmadığına karar verdim ve MBA derecesi almaya karar verdim. Ülkemizin önde gelen 3 büyük üniversitesi ile görüşmelerimi tamamladıktan sonra Koç Üniversitesi'nin MBA programında katılımcılarına kazandırmayı vaat ettikleri, benim de MBA eğitiminden beklentilerim ile en fazla oranda örtüştüğünü gördüm ve Koç Üniversitesini tercih ettim. Öncelikle MBA programının çok büyük bir bölümünün iş dünyası ile direkt bağlantılı olması ve eğitmenler içerisinde de iş dünyasından çok saygın pozisyonlarda görev almış bir çok eğitimcinin olması Koç Üniversitesi MBA programını tercih etmemde büyük rol oynamıştır. Öngörülen öğrenci profili içersinde iş tecrübesine de ayrı bir özen gösteriliyor olması, 5 yıllık iş tecrübemi kullanabileceğim, paylaşabileceğim, tartışabileceğim ve sorgulayıp değerlendirebileceğim bir ortam ile karşılaşmanın yanı sıra kariyerimde bana yeni kapıları açacak önemli adımları atmam konusunda da fırsatlar sunmuştur. Alınan eğitimin kalitesinin yanı sıra, Koç Üniversitesinde geçirdiğimiz 11 aylık sürenin biz 2010 MBA mezunlarına en önemli katkısı, çok keyifli bir zaman ve çok uzun süreceğini ümit ettiğimiz dostluk ve arkadaşlıklar olmuştur.

Danışmanlık alanında çalışma düşüncesi nasıl oluştu?

Geçmiş iş tecrübelerim, kendime çizdiğim kariyer yolu ve Koç MBA esnasında Danışmanlık sektöründe ilerlemek konusunda kararımı çok önceden vermiştim. Dünya'da yaşanan son küresel finansal krizin arkasında Türkiye ekonomisi yavaş yavaş düzelme sinyalleri verirken, Türkiye'de henüz yeni büyüyen Danışmanlık pazarında faaliyet gösteren bir çok şirket ile görüştüm. Bu anlamda, müşterilerine çözüm ortağı olma noktasında verdiği hizmetler ile Türkiye'nin konusunda lider firması olan Deloitte ailesi içerisinde yer almaktan mutluluk duyuyorum.

Deloitte'ta çalışmak nasıl?

Deloitte Danışmanlık firmasını, diğer danışmanlık firmalarından ayıran en önemli şey, ekip içerisindeki samimi çalışma ortamı olmuştur. Bu sıcak ortamın yanına 25 yıldır Türkiye'de kesintisiz iş yapıyor olmanın verdiği bilgi birikimi ve uluslararası tecrübeler ilave edilince çalışması eğlenceli ve çalışanını devamlı eğitime yönlendiren bir şirket ortaya çıkıyor. Danışmanlık sektörünün yapısı gereği devamlı değişen müşteri ve sektör matrisine Deloitte Danışmanlık içerisindeki keyifli çalışma ortamı da ilave edilince, kariyerim için doğru yerde olduğumu bana hissettiriyor. Deloitte Danışmanlık bünyesinde geçirdiğim yaklaşık bir yıllık süre zarfında, farklı sektörlerden firmalar için yürütülen strateji projelerinde yer aldım.

Koçlu olmanın iş yaşamında artıları var mı?

Koç Üniversitesi MBA programında verilmek istenen vizyon ve bu vizyonu destekleyecek her türlü mekanizmaları ile tam olarak bir fırsat yarattığını söylemek mümkündür. İş hayatına bu kadar dokunan eğitimci kadro ve projeleri ile Türkiye'de ve Dünya'da artık bir marka olmuş olan Koç Üniversitesi MBA programı kariyer değişikliği yaptığım dönemde bana yardımcı olmuştur. Üniversiteden aldığımız diplomalardan belki daha önemlisi, önümüzdeki 10-15 yıl içerisinde, reel sektörün önde gelen kuruluşlarında önemli yerlerde olacağına inandığım MBA arkadaş grubum ve bu grubun birbirine sağladığı network en değerli kazanım haline gelecektir.

Bundan sonrası için hedeflerin nelerdir?

Geçmiş iş tecrübelerimi ve kendime çizdiğim kariyer yolunu göz önünde bulundurduğumda ve de Deloitte Danışmanlık içerisinde edindiğim henüz çok naif olan danışmanlık tecrübemi de düşündüğümde, şu anda yaptığım işten çok mutlu olduğumu söyleyebilirim. Mesleki eğitimin günlük operasyonların bir parçası olan Deloitte Danışmanlıkta kendim için belirlediğim konularda uzmanlaşabilmek orta vadeli hedeflerim arasında yer almaktadır.

ERDEM SÖZVAR

Erdem kendini bize tanıtır mısın?

Koç Üniversitesi İşletme bölümü mezunuyum. Park University'den uluslararası işletme ve finans dalında bir MBA, Cranfield University'den ise stratejik pazarlama alanında bir MSc derecesine sahibim. Ancak bu alanlardaki eğitimimin aksine 5 seneyi geçkin bir süredir tedarik zinciri üzerine danışmanlık yapıyorum. ABD'de çalıştığım süre boyunca Wal-Mart, Nikon, Sprint, Sysco gibi firmalara hizmet verirken, İngiltere'de ise ABInbev, BAT, CHEP gibi firmalarla birlikte çalışma fırsatım oldu. 31 Ağustos 2010'da döndüğüm Türkiye'de ise 1 Eylül'den beri Deloitte'ta strateji ve operasyonlar alanında kıdemli danışman olarak çalışmaya devam ediyorum. Yakın tarih, psikoloji, sosyoloji, müzik, perküsyon, havacılık gibi uzun bir hobi listesine sahibim.

Koç'ta aldığın eğitimin katkıları ne oldu?

Bugün mezunların birçoğu bulundukları yere gelmelerini Koç'ta aldıkları eğitime, yönlendirmelere ve kendilerine sağlanan olanaklara bağlayacaklardır ki bu teşhis kanımca da doğruluğu yüksek bir düşüncedir. Dolayısıyla burada aylardır okuduğunuz ve muhtemelen ezberlediğiniz satırlara kendi durumumu anlatarak yenilerini eklemek istemiyorum. Asıl olarak üzerinde durmak istediğim ve aslında Koç'u benim hayatımda farklı bir açıdan özel kılan konu ise ömürlük dostlar kazanmama sebep oluşudur. Kaldı ki kampüse ilk adım attığımda kaydımı alan ve o gün işi benim adıma zorlaştırıp verdiğim kararı sorgulatan kişinin bugün en yakın dostum olmasına kadar geçen süreçte yapılan her muhabbet Koç'un ederini arttırmış, yerini perçinlemiştir.

Mezuniyet sonrası neler yaptın?

Mezuniyetin hemen ardından Amerika'ya gidip daha önceden teklifini kabul ettiğim butik bir danışmanlık firmasında çalışmaya başladım. Tedarik zinciri danışmanlığı alanında geçirdiğim çok keyifli 3,5 sene ve MBA'in ardından, kendimi uluslararası pozisyonlara konumlandırabilmek için başka bir ülkede, iyi bir okulda pazarlama eğitimi almaya karar verdim. Bu kararın ardından yaptığım araştırmalar sonucu yönümü İngiltere'ye çevirdim. Eğitimim sonunda yazmakla yükümlü olduğum tezimin bir parçası dahilide geldiğim Türkiye'de Deloitte'un ilanına başvurarak başlayan süreçi takiben bende bu ailenin bir ferdi oldum.

Deloitte'ta çalışmak nasıl, farkları neler?

Kişisel olarak birlikte çalıştığı insanlara "çalışan" gözüyle bakmayan, onlara kendi ailesinin bir üyesi gibi davranan şirketlerde daha memnun olduğumu, bu memnuniyetiminse başarımı direk etkilediğini düşünüyorum. Bu sebeple Deloitte'ta çalışmanın gerçekten çok farklı bir duygu olduğunu söylemem gerekiyor. Birlikte çalıştığınız insanların kendini çok iyi yetiştirmiş olması, arkadaşlıkların ön plana taşınması, sürekli farklı projelerde görev almanın verdiği heyecan gibi bir çok etmenden ötürü, keyifli ve eğitici bir çalışma ortamı bence Deloitte'u sektörde farklı bir yere koyuyor.

Görev aldığımız projelere gelince; aslında danışmanlığın doğası gereği, rapor çalışmalarından strateji projelerine, envanter yönetimi desteğinden, depo tasarımına, uluslararası büyüme ve konumlandırma projelerinden finansal dönüşüme kadar bir çok farklı alanda görev alma imkanına sahip olabiliyoruz. Örneğin bugüne kadar mobilya, giyim, telekom veya gıda gibi birçok alanda tekliften, uygulamaya kadar birçok farklı süreçte görev aldım. Yapmış olduğumuz tüm projelerde müşteriyle birebir çalışmanın, proje kapsamı ve hedefine göre farklı analizler yapıp sonuçları değişik açılardan inceleme yetisini kazanmanın kişisel gelişim anlamında muazzam bir katkı olduğunu düşünüyorum.

İş yaşamında Koç'lu olmak nasıl?

Koç bugün birçok müşterimiz tarafından Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden biri olarak adlandırılmakta. Bu durum kuşkusuz her çalışan için son derece güven verici bir durum. Onun haricinde her ortamda karşılaşabileceğiniz mezunların birbirine verdikleri destek ve yakınlık çok önemli bir artı.

Kariyer hedeflerin nelerdir?

Orta vadede Deloitte dahilinde daha üst pozisyonlara çıkıp birlikte çalıştığımız firmalara daha stratejik seviyelerde verimlilik kazandırmayı hedefliyorum. Uzun vadede uluslararası sürdürülebilir büyüme konusunda küresel bilinirliğe sahip olmaksa hayallerimden sadece biri diyebiliriz.

PINAR SAĞIR

Merhaba Pınar, bize kendini tanıtır mısın?

Eskişehir Fen Lisesi'ni bitirdikten sonra Koç Üniversitesi'nde Endüstri Mühendisliği Bölümünden 2007 yılında mezun oldum. Ardından, İngiltere'de University of Leicester'da MSc in Management master programını tamamladıktan sonra Türkiye'ye döndüm. Uzun, sakin, eğlenceli ve dinlendirici bir iş arama döneminin ardından iş yaşamımın ilk durağı olan Deloitte'da işe başladım. Ağustos 2009'dan beri Deloitte Danışmanlık Strateji ve Operasyonlar alanında danışman olarak çalışmaktayım. Sevdiğim insanlarla vakit geçirmek, uzun sohbetli yemeklerde buluşmak, seyahat etmek, moda tasarım, endüstriyel tasarım gibi yaratıcılık gerektiren her türlü konu hakkında araştırma yapıp, fikir üretmek ve müzik dinlemek en büyük keyiflerim arasındadır.

Koç Üniversitesi yılların nasıl geçti?

Koç Üniversitesi Rumeli Kampüsüne 2002 ÖSS sınavından sonra fikir edinmek için ilk gittiğim dakikadan itibaren diğer tercihleri elemiştim. İlk tercihim olan Koç Üniversite'si Endüstri Mühendisliği Bölümünde okuduğum süre boyunca verdiğim bu karardan hiçbir zaman pişmanlık duymadım, şikayet etmedim. Koç Üniversite'sinde ömür boyu sürecek dostluklar, her zaman hatırlanınca insanı gülümsetecek ve mutlu edecek anılar edindim. Okuduğum süre boyunca Sosyal Aktiviteler Kulübünde Bahar Festivallerinin organizasyonunda ve KUEMT'de (Koç Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve Teknoloji Kulübü) saymanlık vb. aktif rollerde görev aldım. Hep "Yine ÖSS'ye girsem, tercihim Koç Üniversitesi ve Endüstri Mühendisliği olur" derdim, ama inanın bu, mezuniyetin ardından, üniversitede yaşanan zor final günlerinin, ödev ve proje telaşlarının unutulduğu rahat günlerin maziye özlem kokan lafı değil. Öğrenci olduğum dönemin düşüncesi. Her şeyden önce öğrenci olmanın kıymetini bilmek gerek J

Koç Üniversitesi sonrası neler yaptın, kariyerin nasıl gelişti?

Koç Üniversitesi son sınıf öğrencisiyken tek bir hedefim vardı. O da yurt dışında MBA ya da Management konusunda eğitim almak. Mezuniyetin hemen ardından çalışmaya başlarsam bir daha mastera ve yurt dışında okuma imkanına zaman ayıramayacağımı düşünüyordum, öğrenciliği de biraz daha uzatmaktı amacım. MBA yapmanın iş tecrübesinin ardından daha yararlı olacağını düşündüğüm için iş tecrübesi şartı olmayan MSc Management programlarına başvurdum ve bu doğrultuda rotamı İngiltere 'deki University of Leicester'a çevirdim. Bir senelik çok güzel bir yurt dışı eğitim, kültür adaptasyonu, eğlence, öğrenmece tecrübesinin ardından Türkiye'ye döndüm ve iş aramaya başladım. Koç Üniversitesinden birçok çalışanı olan Deloitte bünyesinde Danışmanlık ekibine dahil olmaktan ötürü çok mutluyum.

Deloitte'ta çalışmak nasıl, memnun musun?

Deloitte, bir çok alanda ve sektörde, farklı firmaları, dinamiği tanımanıza, öğrenmenize, kendinizi geliştirmenize fırsat veren bir yer. Öğrencilikten sonra bile hala öğrenci gibi hissettiğim, tecrübemi geliştirdiğim, değişik konulardaki projelerde yer alarak hangi alana odaklanmak isteyeceğime ve hangi konuda kendimi daha yetkin hissettiğime karar verebildiğim bir çalışma ortamı. Gerek etrafınızdaki insanların sizinle benzer altyapıya sahip olmaları, genç çalışanların olduğu, herkesin arkadaş olabildiği bu iş ortamını seviyorum.

İşe başladığım günden itibaren pek çok projede, farklı proje ekipleriyle çalışma imkanı buldum. Kozmetik, hazır giyim, yalıtım ve mobilya gibi sektörlerde Turquality Stratejik Yol Haritası Geliştirilmesi projesi kapsamında tedarik zinciri, satış ve pazarlama süreçlerinin analizlerinin gerçekleştirilmesinde görev aldım. Türkiye'nin önde gelen holdinglerinden birinde İnsan Kaynakları Yönetimi projesindeki ücret yapısının oluşturulması ayağında bulundum ve Türkiye'de öncü bir kimya ve ev dışı tüketim ürünleri satış şirketinde organizasyonel dönüşüm projesi kapsamında iş süreçlerinin tasarlanması, yetkilendirme modeli ve anahtar performans göstergelerinin oluşturulmasından sorumluydum. 

İş yaşamında Koçlu olmanın avantajları var mı?

Sadece iş ortamında değil, sosyal bir çok ortamda dahi Koç Üniversiteli olmanın büyük artıları olduğunu ve Koç Üniversitesi mezunu olmanın bana güven verdiğini, büyük bir ailenin parçası olduğumu düşünüyorum. Koç Üniversitesi Türkiye'de adını duyurmuş, itibarı yüksek diğer üniversitelere nazaran çok genç olmasına rağmen kendini kanıtlamış ve diğer üniversiteler arasında da kendini yüksek sıralara yerleştirebilmiştir, ben de bu yükselen trendin bir parçası olmaktan gurur duyduğumu ifade edebilirim.

Kariyer hedeflerin nelerdir?

Şu an Deloitte'ta çalışmaktan, projelerde her geçen gün daha fazla görev alarak katkımın etkilerini görmekten büyük mutluluk duyuyorum. Kendimi geliştirdiğimi, etrafıma ve Deloitte'a hala bir şeyler katabildiğimi hissettiğim sürece, dünya çapında 170.000'den fazla çalışanı olan bu büyük ekibin parçası olmaya devam etmek ve ilerde daha stratejik pozisyonlarda görev alabilmek istiyorum.

MİNE YILMAZ

Kendini bize tanıtır mısın Mine?

1983 Ankara doğumluyum, ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinden 2005 yılında lisans, 2007'de ise yüksek lisans dereceleri ile mezun oldum. 2005 yılından itibaren ASELSAN ve Siemens'te ARGE mühendisi olarak görevlerde bulundum. 2010 yılında ise Koç Üniversitesi MBA mezunu oldum. 2010 yılı Ağustos itibariyle Deloitte Danışmanlıkta, Yönetim Danışmanı olarak enerji ve tabii kaynaklar sektörü projelerinde çalışmaktayım.

MBA yapma kararını nasıl aldın? Koç MBA kararından memnun musun?

4 yıl kadar ARGE mühendisi olarak çalıştım, bu süreçte teknik bilgi birikimi ve tecrübemi iş yönetimi bakış açısı ile birleştirmediğimde tam fayda sağlayamayacağımı fark ettim ve MBA yapmaya karar verdim. Koç Üniversitesi'nin bu alanda eğitim programı, kalitesi ve iş dünyasına yakınlığı ile diğer üniversitelerin önünde olması kolay bir karar vermemi sağladı.

Koç'taki eğitim hayatım boyunca değişik sektörleri ve sektör lideri bir çok profesyonel ile tanışma ve deneyimlerinden faydalanma imkanı buldum, bu da çalışma hayatı istek ve beklentilerimi şekillendirmemi sağladı. Üniversitede 11 ay gibi kısa bir süre geçirmeme rağmen çok güzel dostluklar edindim, oldukça renkli ve eğlenceli zaman geçirdim.

Deloitte'ta çalışmaya başlama sürecin nasıl gelişti? Hangi sektörlerle çalışıyorsun?

Öncelikle oldukça gelecek vadeden bir sektör olan enerji sektöründe çalışmak istiyordum ve Deloitte Danışmanlık'ın enerji ve tabii kaynaklar sektöründe diğer danışmanlık şirketlerinin açık ara önünde bir konumda olması firmada çalışma istediğimi arttırmaktaydı ve benim için yorucu olan bir işe alım sürecinin sonunda burada olmak beni çok mutlu ediyor.

Ben enerji ve tabi kaynaklar sektörü müşterilerine strateji ve operasyon konularında danışmanlık verdiğimiz projelerde çalışmaktayım. Türkiye enerji sektörünün, liberalleşme sürecini tamamlaması için önünde uzunca bir yol var. Deloitte, özellikle elektrik piyasasının her seviyesindeki müşterilerine hizmet vermekte, Deloitte danışmanlarının bilgi ve birikimleri ile piyasa gelişmekte ve şekillenmekte, bu da bizi Türkiye'de sektör bilgi birikimi olarak en zengin şirket konumuna taşıyor. Ben burada sürekli bir öğrenme halindeyim ve bu inanılmaz bir iş tatmini sağlıyor, sektörün yapısı, derinliği ve dinamizmi bu öğrenme halinin uzun yıllar devam edeceğini gösteriyor. Ayrıca projelerde farklı ülkelerden farklı enerji liderlerinin bilgi birikiminden de faydalanma imkanı bulmaktayız. Diğer ülkelerdeki piyasaları inceleyerek onların deneyimlerinden yararlanma ve ülkemizde uyarlama imkanı bulmaktayız.

Koç'ta aldığın eğitimin sana katkıları neler oldu?

Koç Üniversitesi'nin sosyal olanakları, eğitim kalitesi ve mezunlarının başarısının güçlü bir marka yarattığına bunun kariyerimde oldukça yararlı olduğuna ve olmaya devam edeceğine inanıyorum. Ayrıca oldukça kuvvetli bir profesyonel ağın bir parçası olmanın büyük faydaları olacaktır.

İleride neler yapmayı hedefliyorsun?

Enerji sektörü Türkiye'de liberalleşme sürecini henüz tamamlayamamış durumda, bu liberalleşme sürecinde sektöre her aşamada danışmanlık sağlayan Deloitte Danışmanlık ekibinin bir parçası olmak beni mutlu ediyor. Bu sektörde yönetimsel becerilerimi ve bilgi birikimimi geliştirerek uzmanlaşmayı hedefliyorum.

ARDA ECEVİT

Kendini bize kısaca tanıtır mısın Arda?

1986 Ankara doğumluyum. 2008 Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve 2009 Koç Üniversitesi MBA mezunuyum. Yaklaşık iki senedir Deloitte Danışmanlık'ta Strateji ve Operasyonlar alanında Yönetim Danışmanı olarak çalışıyorum.

MBA yapmaya nasıl karar verdin, neden Koç MBA' seçtin? Aldığın MBA eğitimi sana neler kattı?

Bilkent Üniversitesi'nden mezun olurken; işletme konularına olan ilgim ve kariyerim için pek çok açıdan fayda sağlayacağına inandığım için MBA yapmaya karar vermiştim. Çeşitli okulları araştırdıktan sonra; eğitimi kalitesi, vizyonu, iş dünyası ile olan yakınlığı ve güçlü bağları sebebi ile Koç Üniversitesi'ni tercih ettim.

MBA programı boyunca, akademik kariyerlerinin yanı sıra farklı sektörlerde lider olan çeşitli şirketlerde üst düzey yöneticilik yapmış olan pek çok değerli kişiden ders alma imkanımız oldu. Bununla birlikte, çeşitli derslerin Endeavor gibi profesyonel kuruluşlar ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilmesi de; bizlere büyük resmi görebilme, stratejik düşünebilme ve çeşitli akademik kavramların iş hayatına nasıl uygulanabileceğini anlama açısından önemli derecede katkı sağladığına ve değerli bir vizyon kazandırdığına inanıyorum.

Bunun yaın sıra, MBA süresince global ve yerel çapta düzenlenen pek çok profesyonel etkinliğe katılma ve kendimi geliştirme fırsatı buldum. Buna örnek olarak CFA tarafından düzenlenen Student Investment Research Challenge etkinliğinde Koç Üniversitesi ekibi olarak Türkiye birincisi olmamız ve sonrasında ülkemizi Londra'da temsil etmemizi gösterebilirim. Tüm bunların, diğer MBA programları arasında Koç Üniversitesi MBA programını öne çıkardığına inanıyorum.

Danışmanlık alanında kariyer yapma fikri nasıl oluştu? Deloitte'ta çalışmaya başlama süreci nasıl gelişti?

MBA sırasında yoğun olarak gerçekleştirdiğimiz case study'lerde (vaka çalşmaları), şirketlerin çeşitli alanlardaki üst düzey stratejik problemlerini ele alarak çözüm için çeşitli fikir ve yaklaşımlar geliştiriyorduk. Bu da bizlere problemleri farklı açılardan değerlendirme, farklı pozisyonlardaki şirketleri anlama ve sektörlere özgü şartları kavrama gibi çeşitli kazanımlar sağlıyordu. Mezun olduktan sonra da, bu sürecin profesyonel hayata yansıması olan Yönetim Danışmanlığı alanında kariyer yapmak istediğime karar verdim.

Deloitte ile yollarımız, şirketimizin benim dönemimde başlatmış olduğu bir inisiyatif olan ve üniversite öğrencilerini danışmanlarımız ile bir araya getirerek onlara kariyer konusunda destek olmayı amaçlayan Mentorship Program kapsamında kesişti. Mezun olduktan sonra da Deloitte'ta işe başladım.

Deloitte'ta çalışmak nasıl?

Deloitte'un, pek çok ülkede farklı sektör ve konularda uzmanlaşmış danışmanlardan oluşan çalışan ağı ile dünyanın en büyük profesyonel servis sağlayıcısı konumunda olması, geniş ve değerli bir bilgi birikimine sürekli olarak erişimimiz olması anlamına geliyor.

Gerçekleştirdiğimiz projelerde, farklı sektörler ve şirketler tanıyarak, müşterilerimizin çeşitli stratejik probleri için yoğun araştırma ve analizler gerçekleştirerek, yaratıcı çözümler geliştiriyoruz. Tüm bunlar, bizlere profesyonel gelişimimiz için çok önemli katkılar sağlıyor.

Kariyerim süresince telekom, tüketici elektroniği ve üretim gibi çeşitli sektörlerde kurumsal strateji geliştirme, pazarlama, satış ve tedarik zinciri yönetimi alanlarında proje tecrübelerim oldu. Bu kapsamda projeler gerçekleştirmenin yanı sıra, Müşteri Deneyimi Yönetimi servislerimizin de geliştirilmesinden sorumluyum.

Koçlu olmanın iş yaşamında etkileri oldu mu?

İş yaşamında; Koç Üniversitesi'ndeki eğitimimiz süresince kazandığımız vizyon ve bilgi birikimine ek olarak; çalışan, öğrenci ve mezunlardan oluşan güçlü ağımızın da bizlere pek çok açıdan fayda sağladığına inanıyorum.

Gelecek planların hakkında bilgi verir misin?

Gelecekte proje tecrübelerimi daha da genişleterek, Yönetim Danışmanlığı yetkinliklerimi geliştirmek ve özellikle teknoloji ve tüketici ürünleri sektörlerinde strateji, pazarlama ve inovasyon alanlarında uzmanlaşmayı hedefliyorum.

EMİR ARDIÇ

Kendini bize tanıtır mısın?

1985 İzmir doğumluyum.7 senelik Özel İzmir Amerikan Koleji (ACI) eğitimim sonrasında 2003-2007 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği ve 2007-2009 yılları arasında Koç Üniversitesi İşletme Yüksek Lisansı (MBA) eğitimimi tamamladım. Uzun yıllar profosyonel milli sporcu olarak satranç oynadıktan sonra tutkumu devam ettirmek için amatör olarak turnuvalara hala katılmaktayım... JP Morgan Chase & Company Hazine Departmanı'nda stajyerlik ve Peppers & Rogers Group'ta yarı-zamanlı stajyerlik sonrasında Deloitte Danışmanlık ile kısa kariyerimin en renkli dönemine geçtim.Yaklaşık iki senedir Deloitte Danışmanlık'ta Strateji ve Operasyonlar alanında Yönetim Danışmanı olarak görev alıyorum.

Koç üniversitesi'nin eğitimini nasıl buldun? Koç'ta MBA yaptığına memnun musun?

Üniversite eğitimini hiçbir zaman dersler, derslerden alınan notlar, notları veren hocalar, hocaların verdiği notlarla alınan bir diploma olarak görmemek gerektiğine inandım. Üniversiteleri gerçek anlamda "üniversite" yapan, içindeki yaşam, size verdiği enerji, insanlarla olan etkileşiminiz ve en önemlisi kişiliğinizin gelişimini tamamlayıcı niteliklere sahip olmasıdır. Koç Üniversitesi, saydığım ilk kriterlerin yanında ikinci kriterlerin de bulunduğu bir üniversite olma özelliğini taşıyor. İşletme yüksek lisansı yaptığım sırada, aldığım bir finans dersinde üniversite kampüslerinde gördüğüm en insancıl,en donanımlı, en cana yakın hoca ile tanışma fırsatı yakaladım. Asistanı olarak kendisinin yanında öğrenmenin yanısıra öğretmenin verdiği mutluluğu yaşadım. Kendisinin aşıladığı cesaret ve özgüven ile tüm işletme sınıflarının katıldığı dersliklerde finans konusunda birçok eğitim verdim.

İşletme yüksek lisansının ikinci yılında İtalya'da bulunan SDA Bocconi Üniversitesi MBA bölümümde eğitimime devam ettim. Koç Üniversitesi'nin sağladığı zengin eğitim değişim programı sayesinde dünya kültürümü geliştirme fırsatı yakaladım.

Deloitte'ta çalışmaya başlama sürecin nasıl gelişti? Seçiminden memnun musun?

Koç Üniversitesi İşletme Yüksek Lisansı sırasında aldığım dersler ve edindiğim tecrübe ile yönetim danışmanlığı alanının hem karakterime hem de kariyerime en uygun alan olduğunu tespit ettim. Mezun olmadan önce, yaptığım araştırmalar sonucu Deloitte'ta görev almayı hedefledim. Yoğun bir mülakat süreci sonrasında Deloitte'da çalışmaya hak kazandım.

"Tanrı çeşitliliği ne kadar çok severse, Deloitte da o kadar seviyor."

600'ün üzerinde ofisi bulunan, 150'nin üzerinde ülkede faaliyet gösteren ve 170.000'in üzerinde çalışanı olan, 2010 yılı itibari ile dünyanın en büyük profesyonel servis sağlayıcısı ünvanına kavuşan bir şirkette çalışmak, şirket çalışanlarının yarattığı değerli bilgi birikimine ortak olmak ve erişebilmek oldukça gurur verici. Kendim de çeşitliliği seven bir insan olarak kariyerim süresince otomotiv, tüketici elektroniği, otomotiv yan sanayi, üretim, enerji, bilişim ve son olarak turizm sektörlerinde kurumsal strateji geliştirme, pazarlama, satış ve tedarik yönetimi, süreç iyileştirme ve organizasyonel tasarım, büyüme stratejisi ve pazara giriş stratejisi konu başlıklarında proje tecrübelerim oldu. Kariyer başlangıcında Deloitte'un farklı projelerde görev vermesi ile çalışanlarının vizyonunu geliştirmesi Deloitte'da çalışmanın en önemli avantajlarından biri olduğunu düşünüyorum.

İş yaşamında Koçlu olmanın avantajlarını gördün mü?

"Koçlu, Koçlu'nun külüne muhtaçtır". Sanırım bu cümle her şeyi özetlemekte. Koç Üniversitesi mezunu bir arkadaşımın referansı sayesinde Deloitte ile ilk mülakata girme hakkını kazandım. Sonrasında ise uzun ve zorlu bir maratonu, Koç Üniversitesi'nde almış olduğum vizyonun, dünya görüşünün ve bilgi birikiminin büyük katkısı olduğunu düşünüyorum. Yaşam boyu bahsettiğim iki tip katkının süreceği inancındayım.

Gelecek hedeflerin nelerdir?

Gelecekteki en büyük hedefim mutlu, üretken ve sosyal yaşantıda saygın bir yere sahip olan bir birey olmaktır. Deloitte'da aldığım bilgi birikiminin yanındaki hayat tecrübesinin ve Koç Üniversitesi'nde edindiğim ilkelerin, yaşamım süresince yanımda olacağını düşünüyorum.