TEMMUZ 2010
 
 
Koç Üniversitesi 16. mezunlarını verdi
Koç Üniversitesi'nin 16. mezunları, Mütevelli Heyet Başkanı Rahmi M. Koç, Rektör Prof. Dr. Umran İnan ve 18. Kanada Başbakanı Brian Mulroney'in katıldığı törende diplomalarını aldı.
Koç Üniversitesi lisans ve lisansüstü mezunu 1124 öğrenci Rumelifeneri kampüsünde gerçekleştirilen törenle diplomalarını aldı. Koç Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Rahmi M. Koç, Rektör Prof. Dr. Umran İnan'ın katıldığı 16. Mezuniyet Töreni'nde 18. Kanada Başbakanı Brian Mulroney mezuniyet konuşmasını gerçekleştirdi.

Aralarında Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Philip A. Pizzo, Harvard Üniversitesi'nden Nobel ödüllü Prof. Walter Gilbert, Princeton Üniversitesi'nden Prof. Dr. Sandra Bermann ve Columbia Üniversitesi'nden AB Hukuku Profesörü George Bermann'ın da bulunduğu dünyanın önde gelen akademisyen ve iş adamlarından oluşan Koç Üniversitesi Danışma Kurulu üyeleri de törene katıldı.

Törenin açılışında konuşan Mütevelli Heyet Başkanı Rahmi M. Koç, Koç Üniversitesi'nin, kurluşundan bugüne, en yetkin mezunları yetiştirmek, bilimin sınırlarını ilerletmek ve bu alanlarda insanlığa ve Türkiye'ye hizmet etmek hedefiyle yoluna devam ettiğini belirterek, üniversitenin gelecek hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Bu yıl, 873 lisans, 232 yüksek lisans ve 19 doktora olmak üzere toplam 1124 mezun verdiklerini belirten Rahmi M. Koç, Koç Üniversitesi'nden bugüne kadar mezun olan öğrenci sayısının 6500'e ulaştığını belirtti. Üniversitenin giderek güçlenen lisansüstü programları ile mezuniyet törenlerinin lisans ve lisansüstü olmak üzere iki etkinlik olarak kutlanmaya başlandığının bilgisini verdi.

2010-2011 eğitim-öğretim yılında Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne ilk öğrencilerini alacaklarını belirten Rahmi M. Koç, bu öğrencilerin yarısının tam, diğer yarısının ise yarım burslu olmak üzere tümünün burslu öğrenim göreceğini belirtti.

Tıp Fakültesi öğrencilerinin 2013 yılına kadar tamamlanması planlanan Eğitim Hastanesi'nde staj yapma imkanı bularak eğitimlerine devam edebileceğini kaydeden Rahmi M. Koç, "Hemşirelik Yüksek Okulu ve öğretim üyesi lojmanları orta vadeli planlarımız arasında. Uzun vadede ise bir çocuk hastanesi yapmayı düşünmekteyiz" diye konuştu.

Rumelifeneri kampüsündeki yeni yatırımlar ve Koç Üniversitesi'ne ilişkin yeni projeler hakkında da bilgi veren Rahmi M. Koç, geçen sene inşaatı başlatılan Batı Kampüsü'nün işletmeye açıldığını, 900 yatak kapasiteli yurtlar, dinlenme ve spor tesisleri ve kapalı olimpik yüzme havuzunun hizmet vermeye başladığını ve kampüsteki toplam yurt kapasitesinin 2300'e ulaştığını belirtti.



Yeni rektörle ilk mezuniyet töreni

Mütevelli Heyet Başkanı Rahmi M. Koç, Stanford Üniversitesi'ndeki başarılı kariyerinden sonra Koç Üniversitesi'ne Rektör olarak atanan Prof. Dr. Umran İnan'ın üniversiteye yepyeni bir dinamizm, heves ve heyecan getirdiğinin altını çizdi.

Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan da törende yaptığı konuşmada, "Rektörlük görevime başlarken hissettiğim heves ve heyecan Koç Üniversitesi'ni tanıdıkça giderek arttı ve bu mükemmel kuruluşun Türkiye'deki diğer üniversitelerle işbirlikleri ve endüstri ortaklıkları kurarak bütün ülkede akademik bir kalkınmayı tetikleyebileceğine inanıyorum" dedi. Yurtdışında edindiği 36 yıllık bilgi birikimini Türkiye'ye taşımayı amaçladığını belirten Prof. Dr. İnan devamla şunları söyledi: "Ülkemiz, toplumumuz ve insanlık için çok daha büyük katkılarda bulunabileceğime inandım. Okulunuz ve üniversitemizin kurucusu Sayın Vehbi Koç' un vizyonunu gördüm, ve paylaştım. Vehbi Koç'un söylediği gibi: "Ülkem varsa ben de varım!"



Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrenci almaya başlıyor

Türkiye'nin en yeni Tıp Fakültesi olarak 2010 – 2011 eğitim yılında ilk öğrencilerini alacaklarını hatırlatan Prof. Dr. Umran İnan, dinamik ve yenilikçi eğitim anlayışıyla, araştırma ve bilime dayalı çağdaş tıp uygulamalarını benimseyen bir Tıp Fakültesi olmayı hedeflediklerini söyledi.

Prof. Dr. Umran İnan konuşmasına "Önümüzdeki dönemlerde artık Tıp ve Mühendislik, Tıp ve Fen, ve hatta Tıp ve Hukuk ve Sosyal Bilimler o denli örtüşecek ki Tıp Fakültesi olmayan üniversiteler eksik olacaklardır diyebiliriz. Aynı bağlamda kuvvetli birer mühendislik, fen, hukuk ve sosyal bilimler fakülteleri le birlikte olmayan tıp fakültelerinin de eksik kalacağını görüyoruz. Bu düşüncelerle tıp fakültemizin üniversitemizin geldiği şu noktada kurulmasının son derece yerinde olduğunu düşünüyoruz." diyerek devam etti.

Geleceğin medya liderlerini yetiştireceğiz

Koç Üniversitesi bünyesinde yeni açılan bir diğer bölümün de Medya ve Görsel Sanatlar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. İnan, Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü'nün medya kuramı, medya üretimi ve medya yönetimi arasında kurduğu denge sayesinde Türkiye'de farklılık yaratacak bir program olacağına inandıklarının altını çizdi.

Koç Üniversitesi bünyesinde medya üzerine bölüm kurulmasının nedenlerinden birini, "bu alanın çok hızlı gelişme göstermesi ve geleceğin mesleği" şeklinde ifade eden Prof Dr. İnan, "Koç Üniversitesi Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü'nde geleceğin medya liderlerini yetiştirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Koç Üniversitesi'nde her üç öğrenciden ikisi burslu eğitim görecek


Üstün nitelikli akademik kadrosuyla, öğrenci odaklı eğitimi benimseyen ve yaşatan, Koç Üniversitesi başarılı gençlerin bu önemli kaynaktan yararlanması için imkanlarını genişlettiğine dikkat çeken Prof Dr. İnan, "Üniversitemiz genelinde burslu öğrencilerin oranı artmaya devam ediyor. Üniversitemizdeki her üç öğrenciden ikisi, burs imkanlarından yararlanıyor" diye konuştu.

Yeni rektörden yeni hedefler

Güçlü bir öğretim kadrosu olan Koç Üniversitesi'nin araştırma potansiyelinin son derece yüksek olduğunu gözlemlediğini belirten Prof. Dr. İnan, bu potansiyeli giderek daha da güçlendirmek için çalışmalar yaptıklarını belirterek, üniversitedeki girişimlere ilişkin şu bilgileri aktardı:

Araştırma alanında üniversite-endüstri işbirliğine önem veriyoruz. Çeşitli girişim ve projelerle bu alanda önemli adımlar attık ve atmaya devam edeceğiz. Ayrıca kurduğumuz çeşitli araştırma merkezleri ile toplumsal ve akademik konulara dikkat çekiyoruz.

"Yeni yapılandırdığımız Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezimizde kadın sorunları alanında ulusal ve uluslararası düzeyde bilimsel araştırmalar ve uygulamalar yaparak, toplumumuzu bilinçlendirmeyi hedefliyoruz.

Atacağımız adımlardan biri de Arkeolojik Araştırmalar Merkezi yönünde olacak. Türkiye'nin arkeolojik zenginliklerini vurgulayarak, bu konuda çalışmalarımızı yoğunlaştırmak ve Arkeoloji'nin diğer bilimlerle etkileşimini inceleyerek dünya çapında bir arkeoloji merkezi modeli yaratmak istiyoruz.

Öte yandan, eğitim kalitesine odaklanmak ve öğrencilerimize verdiğimiz eğitimin kalitesini daha da yükseltmek istiyoruz. Bu amaçla Öğrenme ve Öğretme Ofisi adı altında rektörlüğe bağlı bir yeni birim kurduk. Yurtdışında birçok üniversitede başarı ile yürütülen bu oluşumu Koç Üniversitesi'nde yapılandırarak eğitim ve öğretim kalitemizi artırmayı hedefliyoruz. Bunun yanı sıra Birinci Sınıf ve Hazırlık Danışmanlığı Projesi'ni başlattık. Hazırlık sınıfındaki öğrencilerimiz için, onlara hayat koçluğu yapacak danışmanlar belirledik. Burada amacımız öğrencileri en erken zamanda kucaklayarak kendilerini üniversiteye ve hayata en iyi şekilde hazırlamak."

Koç Üniversitesi 16. Mezuniyet Töreni Konuşmacısı 18. Kanada Başbakanı Brian Mulroney'in konuşma metni için lütfen tıklayınız.
Koç Üniversitesi 16. Yüksek Lisans Mezuniyet Töreni Konuşmacısı Prof Talat Halman'ın konuşma metni için lütfen tıklayınız.