TEMMUZ 2010
 
 
Geleceğin medya liderlerini yetiştireceğiz
Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü öğrenci almaya başlıyor.

Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü, medya kuramı, medya üretimi ve medya yönetimi eğitimi arasında kurduğu denge sayesinde Türkiye'de farklılık yaratacak bir program olarak tasarlandı. Bölüm'ün amacı esnek eğitim programı ile değişen iletişim ortamının ihtiyaç duyduğu yaratıcı, yöneticilik becerisine sahip, değişen teknolojilere hakim ve değişimi yönlendirebilecek medya profesyonellerini yetiştirmek.

Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü öğrencileri, üç alanda dengeli bir uzmanlık edinme imkanına sahip olacaklar: (1) Görsel ve işitsel içerik üretimi (film, animasyon, fotoğrafçılık, görsel tasarım, web programlama ve tasarımı); (2) Kurumsal iletişim, medya ve kültür sektörü yönetimi; ve (3) Medya ve toplum hakkında kuramsal çalışmalar ve araştırma.

Bölümün zorunlu dersleri tüm öğrencilerin kuram, üretim ve yönetim alanlarında güçlü bir altyapı oluşturmasını sağlayacak. Öğrenciler, seçmeli dersler aracılığı ile bu alanlardan birine odaklanma fırsatına sahip olup, Medya ve Görsel Sanatlar diplomasına ek olarak, alan sertifikaları almaya hak kazanabilecekler.

Koç Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Fatoş Gökşen programın diğer üniversitelerdeki programlardan farkını şu şekilde özetliyor:

"Var olanın tekrarından kaçınmak, en önemli amacımız. Diğer üniversitelerde birçok alanda eğitimler veriliyor. Ancak bölümlerin kapsadığı alanlar oldukça kısıtlı. Örneğin sadece fotoğrafçılık ve video eğitimi alan bir öğrenci alanına hakim biri olabilir fakat sadece bu alanda çalışabilir. Benzer şekilde sadece pazarlama, reklamcılık ya da halkla ilişkiler eğitimi veriliyor bir çok iletişim bölümünde. Öğrenciler kuramdan ve yönetimden haberdar olmadan mezun oluyor. İş hayatında başka bir alana yönelme fırsatı kısıtlı oluyor. Medya ve Görsel Sanatlar Bölümü'nden mezun öğrencilerin çok geniş bir alanda çalışabilecek donanıma sahip olması bizim farkımız olacak. Örneğin kuramdan mezunsa film eleştirmenliği yapabilecek. STK'da, iyi eğitilmiş bir sosyal bilimci olarak görev yapabilecek. Akademik kariyer yapmayı hedefleyenler ciddi bir altyapıyla doktoraya başlayacak. Bunun için de kurama çok önem veriyoruz. Sadece televizyoncu, fotoğrafçı, filmci değil aynı zamanda kuramcı, kavram geliştiren, hem yönetebilecek hem de üretebilecek öğrenciler yetiştireceğiz.

Çok daha bütünsel ve disiplinlerarası bir yaklaşımı benimsiyoruz. Çünkü farklı olmayı ve mezunlarımızın geniş bir alanda seçim yapabilmelerini amaçlıyoruz. Yani buradan mezun olan bir öğrencinin çalışabileceği o kadar çok alan var ki… Mezunlarımız reklam, film, araştırma, PR, insan kaynakları ve pazarlama şirketlerinde çalışılabilir. Televizyonda yapımcı veya yönetici olarak görev alınabilir. IBM'de, Apple'da, Microsoft'ta çalışabilir... Biz bütün bu yelpazeyi kapsayacak mezunlar vermeyi bekliyoruz. Tabii ki herkes aynı başarıyı gösteremeyebilir; sertifika programlarını da bunu düşünerek oluşturduk. Hem kuram hem de yönetim ve üretim eşit ölçüde iyi yapılamayabilir. Ama en azından birinde uzman diğer ikisinde de birikim sağlamış olarak mezun olacaklar."

KULE Dergisi'nin 29. Sayısında Fatoş Gökşen'le yapılan röportajın tamamı için lütfen tıklayınız.


 

,