HAZİRAN 2010
 
 
G8/G20 Gençlik Zirvesi 2010'da ABD Ekonomi Bakanı bir Koç Mezunu Oldu.
Mayıs ayında Vancouver'da gerçeklesen G8/G20 Gençlik Zirvesi 2010'a katılan mezunumuz Melis Öztürk deneyimlerini bizime paylaştı.

G8/G20 Youth Summit Hakkında

G8/G20 Gençlik zirvesi G8 ve G20 ülkelerini temsil eden genç liderleri bir araya getiren ilk ve tek gençlik konferansı. Yılda bir defa düzenlenen bu zirvede genç liderlerin amacı uluslararası ilişkiler ve diplomasi üzerine tartışıp küresel sorunlara yaratıcı çözümler bulmak, değişik kültürleri daha yakından tanıma sansını elde edip uluslararası bir lider ağı oluşturmak.

Son beş yıldır G8 olarak düzenlenen zirve bu yıl ilk defa G20 ülkelerinden de genç liderleri ağırladı.

Genç liderlerin milli ve uluslararası politika üzerine tartışmasına olanak sağlayan zirve, aynı zamanda bir araya gelen 100'ün üzerindeki genç liderin sesini hükümetlere duyurmasını sağlıyor. Zirve sonunda delegelerin hazırladığı rapor, gerçek G8/G20 bakanlarına, diplomatlarına, politikacılarına sunuluyor.

Melis Öztürk Kimdir?

2002 yılı Tekirdağ Fen Lisesi, 2007 yılı Koç Üniversite'si Ekonomi ve İsletme bölümü (Çift Anadal) mezunu olan Melis Öztürk, 2007'de Türkiye'de J. William Fulbright bursuna layık görülen 3 ekonomi öğrencisinden biri oldu. Bu prestijli bursu elde ettikten sonra 2007–2009 yıllarında New York Üniversitesi'nde ekonomi masteri programında tam burslu olarak okuma hakkını elde eden Melis, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomileri üzerine araştırmalar yaptı. IFC, Citibank ve Standard Bank gibi uluslararası finans kuruluşlarında deneyim elde eden Melis, dünyanın genç liderlerini bir araya getiren önemli konferanslarda yer aldı. Bunlardan bu sayımızda sizinle paylaşmak istediğimiz Mayıs ayında Vancouver'da gerçeklesen G8/G20 Gençlik Zirvesi 2010 (G8/G20 Youth Summit 2010). Amacı uluslararası ekonomi ve finans alanında bir uzman olmak olan Melis, Vancouver, Kanada'daki deneyimini bizlerle paylaştı:

Şubat ayında, NYU aracılığıyla G8/G20 Gençlik Zirvesi ile ilgili bilgi sahibi oldum. Amerika'da master programımı tamamladığım için ABD delegasyonunda yer alma şansımın olabileceğini öğrendim. Amerika'da delege seçimlerini yürüten USAID'e yaptığım başvurum sonrası yaptığım mülakat sonucunda ABD'yi ekonomi bakanı olarak G8/G20 Gençlik Zirvesi 2010'da temsil etme hakkını kazandım. 9 kişiden oluşan takımımızda Amerikalı olmayan tek delege olarak yer aldım.

Amerikan delegesinde yer alışımın yani sıra Türk delegesinin oluşturulmasında da rol oynadım. G20'de önemli ve kritik bir yeri olan Türkiye'nin en iyi şekilde temsil edilmesi gerekiyordu. Üniversitelerle kuruduğum iletişim sonucunda Sabancı Üniversitesi'nden 4 öğrenci Türkiye'yi Vancouver'da temsil etme sansını elde etti.

Zirve öncesinde delegasyon olarak Amerika'yı en iyi şekilde temsil etmek için çok çalıştık. Bu yıl zirveye ev sahipliği yapan Kanada bakanlıkların oluşturulmasında ve aynı bakanlıklardaki delegelerin birbiriyle iletişime geçmesinde önemli rol oynadı. Vancouver'a gitmeden önce 15 ülkenin ekonomi bakanlarıyla tanışma ve tartışacağımız konular üzerinde ön hazırlık yapma fırsatım oldu.


Her bakanlık zirvede ele alınması gereken en önemli konuları belirledi. Ekonomi bakanları olarak biz küresel ekonomik/finansal krizi ve Doha Development Rounds'u ajandamıza ekledik.
4 gün süren tartışmalar çok öğretici, motive edici ve yararlı oldu. Amacımız gerçek bakanların pozisyonunu koruyup, onların söylediklerini tekrar etmekten çok, dünyanın sorunlarına yaratıcı ve uygulanabilir çözümler bulabilmekti. Biz ekonomi bakanları olarak gelişmekte olan ülkelerdeki ilaç fiyatlarını düşürmek amacıyla gelişmiş ülkelerin desteğiyle oluşturulacak bir uluslararası bir sağlık fonu fikrinde uzlaştık. Bu fonun isleyişini detaylarıyla tartıştık. Diğer yandan içinde bulunduğumuz ekonomik krizin atlatılabilmesi için, finans bakanlarıyla birlikte, bazı ülkeleri model alarak (Kanada), sistematik değişiklikler üzerinde fikirler ürettik.

4 günün sonunda her bakanlık tartışmaların sonunda belirlediği yeni çözümleri dayanaklarıyla birlikte rapor olarak devlet başkanlarına sundu ve Final Communiqué 18 devlet başkanı tarafından Vancouver City Hall'da, Mayor of Vancouver'in huzurunda imzalandı.


Ekonomi ve finans alanında uzmanlaşmak isteyen genç liderlerle alanımızla ilgili yaptığımız ilham verici sohbetlerin yani sıra diğer alanlardaki liderler de ortak noktalarımız ve meraklarımız üzerine tartışmak beni çok heyecanlandırdı.

Bu zirveden sonra dünyayı (daha önceki dönemlerin liderlerine göre) birbirini çok daha iyi anlayan, çok daha sağduyulu, toleranslı global liderlerin beklediğine daha fazla inanmaya başladım. Farklı kültürlerin, dillerin, görüşlerin ortak paydada nasıl buluştuklarına şahit olduğum, 18 ülkeden katılan 110 liderle geçirdiğim bu bir hafta hayatımın unutulmaz anılarından biri olarak kalacak!!!

İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan okuldaşlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.