HAZİRAN 2010
 
 
Machine Tool Technology Research Foundation ve Türkiye Bilimler Akademisi'nden Ödüller
Öğretim üyelerimiz bu yıl da çeşitli alanlarda önemli bilim ödülleri aldılar.

Machine Tool Technology Research Foundation 2010 Ödülü Türkiye'de Koç Üniversitesi'ne Verildi.

Koç Üniversitesi öğretim üyesi Doç Dr. İsmail Lazoğlu'nun direktörlüğünü yaptığı Koç Üniversitesi Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi'ne Uluslararası ‘MTTRF 2010' yılı ödülü verildi.

Uluslararası Machine Tool Technologies Research Foundation tarafından Koç Üniversitesi Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi'nde yürütülen üst düzeydeki araştırma projelerin uluslararası bilimsel katkıları değerlendirilerek MTTRF 2010 yılı ödülü verildi. Dünyanın önde gelen yaklaşık 12 üniversitesine ve araştırma merkezine verilen bu ödül, bu yıl ilk kez Türkiye'de Koç Üniversitesi Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi'ne verildi. Temmuz ayında San Fransico'da yapılması planlanan ödül törenine UC Berkeley, Univ. of Singapur, ETH Zürih, UBC, Kyoto Univ. , Osaka Univ., Kobe Univ. gibi dünyanın önde gelen üniversitelerinin de katılması planlanıyor.

Bu ödül çerçevesinde üretim alanında Japonya'nın önde gelen firmalarından Mori Seiki firması tarafından yeni üretilen yüksek hassasiyetli ve dünyadaki en hızlı 5 eksen bilgisayar kontrollü CNC isleme merkezlerinden biri araştırmalara destek vermek amacıyla Koç Üniversitesi Üretim ve Otomasyon Araştırma Merkezi'ne gönderilmiştir. Yeni 5 eksen CNC İşleme Merkezi, Koç Üniversitesi Otomasyon Araştırma Merkezi'nde yürütülen geniş spektrumdaki projelere özellikle otomotiv, uçak, uzay, havacılık, otomasyon, mekatronik ve biyomedikal sektörlerine yönelik araştırmalara çok önemli katkılar sağlamaktadır.

Doç Dr. İsmail Lazoğlu Kimdir?

İsmail Lazoğlu, mühendislik alanında yüksek lisans ve doktora derecelerini, Georgia Institute of Technology'de, 1992 ve 1997 yıllarında aldı. Burada araştırma asistanı olarak da görev yapan Lazoğlu, doktora sonrası araştırmalarına University of Illinois-Urbana Champaign ile University of British Columbia‘da devam etti. Bir akademisyen olarak araştırmacı kimliğiyle çok sayıda ödül sahibi olan Lazoğlu, 2005 yılında TÜBİTAK tarafından Genç Bilim adamı Teşvik Ödülü'nü aldı.

Aynı zamanda, Yapay Organlar ve Destek Sistemleri Derneği kurucu üyesi olan Lazoğlu, “Türkiye'nin ilk Vücut İçine Yerleştirilebilen Minyatür Santrifuj Kalp Pompası Sisteminin Geliştirilmesi ("Heart Turcica Centrifugal") projesiyle, Türk Kalp Damar Cerrahisi Derneği tarafından 2006 yılında onurlandırıldı. Alanında çok sayıda başarılı projeye imza atan Lazoğlu, Uluslararası Üretim Mühendisliği Akademisi “College International pour la Recherche en Productique (CIRP)” üyesidir, 2000 yılından bu yana Koç Üniversitesi'nde çalışmalarını sürdürmektedir.


MTTRF Hakkında

MTTRF 25 Ekim 2002'de kurulmuş, kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Amacı, eğitimcilere, öğrencilere, profesyonel araştırmacılara ve teknik uzmanlara makine ve çalışma araç gereçleri, bilgisayar yazılımları ve nakit fon aktararak çalışmalarında yardımcı olmaktır. http://www.mttrf.org/

Koç Üniversitesi'ne 4 Bilim Ödülü Birden

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Üstün Başarılı Genç Bilim insanlarını Ödüllendirme Programı (GEBİP) Ödüllerinden 4'ü Öğretim Üyelerimize geldi.

Öğretim üyelerimizden Yrd. Doç. Dr. Serdar Kozat, Yrd. Doç. Dr. Demican Canadinç, Yrd. Doç. Dr. Tarcan Kumkale ve Yrd. Doç. Dr. Erhan Artuç 2010 TÜBA-GEBİP ödüllerinden 4'üne sahip oldu.

TÜBA-GEBİP Hakkında

TÜBA-GEBİP ödülleri, uluslararası nitelikte bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan genç bilim insanlarını araştırmalarında ve kendi araştırma gruplarını geliştirmede desteklemek ve ülkemizdeki genç bilim insanlarını üstün başarılı araştırmalara özendirmek amacıyla oluşturulmuştur. Bu program, TÜBA'nın ilgilendiği tüm bilim dallarında çalışan, sağlık bilimlerinde uzmanlık derecesine sahip, diğer bilim dallarında doktora derecesi almış ve Türkiye'de çalışan veya Türkiye'de çalışma kararını vermiş, 37 yaşını doldurmamış genç bilim insanlarını kapsamaktadır.

Komisyon çalışmaları (Task Force), yüksek seviyeli misafir konuşmacıların katıldığı toplantılar, yuvarlak masa toplantıları ve uluslararası temaslar GIF'in faaliyetleri arasındadır. GIF ayrıca kurumsal çalışmaları ile dünya ve Türk dış politikasına dair güncel konularla ilgili bağımsız değerlendirmeleri www.gif.org.tr adresinde yayımlayarak tartışmalara katkıda bulunmaktadır.

Yrd. Doç. Dr. Serdar Kozat

Yrd. Doç. Dr. Serdar Kozat sinyal işleme konularında, özellikle kendi kendine otomatik öğrenen algoritmaların, yapay zekâ teorisinin sinyal işlemedeki uygulamaları konularında çalışmaya devam ediyor. Bu konuda yaptığı çalışmalarla gerek ses ve konuşma işleme, gerek finansal veri işleme konularında başarılı sonuçlar elde etti. Şu ana kadar yaptığı çalışmalar birçok yabancı ve yerli dergide makaleler olarak yayınlandı ve çok sayıda patent üretti. S. Serdar Kozat alanında prestijli dergilerde editörlük ve hakemlik konularındaki çalışmalarını sürdürüyor.


Yrd. Doç. Dr. Erhan Artuç

Koç Üniversitesi'nde uluslararası ticaret ve globalizasyonun çalışanların refah seviyesine etkisi üzerine çalışmaları bulunan Yrd. Doç. Dr Erhan Tunç' da ödüle layık görüldü. Koç Üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden Artuç, ticaret politikalarının işsizlik, gelir dağılımı, ücretler ve refah seviyesine etkisinin daha iyi anlaşılmasını sağlayan yeni metotlar geliştiriyor. Bu metotlarla geçmişte yürürlüğe konmuş politikaların değil gelecekte yürürlüğe konması planlanan politikaların olası etkilerinin önceden tahmin edilebilmesi üzerine çalışmalarına devam ediyor. Üzerinde çalışmaya devam ettiği bu metotların hem Amerika Birleşik Devletleri gibi gelişmiş ülkeler hem de Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için uygulanabilmesini hedefliyor.


Yrd. Doç. Dr. Demircan Canadinç

Koç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği Bölümü'nde çalışmalarına devam eden Yrd. Doç. Dr. Demircan Canadinç, metalik malzemelerde, deneysel safhayı kısaltarak verimlilik sağlamak amacıyla kullanılan malzeme davranışının modellenmesiyle ilgili deneyler yaparak, metalik malzemelerde tane boyutu ve oryantasyon farklarını hesaba katarak gerçekçi bir deformasyon modeli geliştiriyor. Bu sayede pek çok durum için deneye ihtiyaç duymadan güvenilir sonuçlar elde edilebilecek simülasyonlar yaparak, tasarımdan üretime geçişte para ve zaman açısından verimlilik sağlanmış olacağına inanıyor. Ödül getiren bir diğer çalışmasındaki hedefi ise, şekil hafıza alaşımlarının laparoskopik cerrahiye adaptasyonu sayesinde, paslanmaz çelik, alüminyum ve titanyum alaşımlarından yapılan laparoskopik araç gereçler yerine, cerraha fazladan hareket kabiliyeti sağlayabilecek yeni nesil cerrahi ekipmanlar geliştirilmek. Bu projede ısı ile şekil değiştirebilen şekil hafıza alaşımlarının üstün özelliklerinden yararlanılabileceğini gösteriyor.

Yrd. Doç. Dr. Tarcan Kumkale

Ocak 2006'dan beri Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü'nde çalışmalarına devam eden Yrd. Doç. Dr. Tarcan Kumkale, ikna edici iletişimlerin beklenmeyen, dolaylı ve uzun vadeli etkileri üzerine yaptığı deneysel ve meta-analitik çalışmalar sonucu TUBA GEBIP ödülünü almaya hak kazandı. Kumkale, çalışmalarında; Laboratuarda, insanlar neden ve nasıl tutumlar oluştururlar? Bu tutumlar duygu, düşünce ve davranışlarını nasıl etkiler? Bazı tutumları değiştirmek neden zordur? Kemikleşmiş tutumlar nasıl değiştirilir? Tutumların gelişimi ve değişiminde hafızanın rolü nedir? Kitle iletişim araçlarının tutumlar, kamuoyu ve tüketici davranışları üzerine etkileri nelerdir? gibi sorulara cevap arıyor. Çalışmalarına ek olarak sağlıkla ilgili tutum ve davranışların değiştirilmesini kolaylaştıracak programlar dizayn etmeye çalışıyor. Organ bağışını özendirmek için oluşturulan mesajlar, sorumsuz tüketici davranışları ve yaşam stili değişim programları üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Kumkale, alanının önde gelen dergilerine düzenli olarak hakemlik yapmaya devam ediyor.