|
Yaklaşık bin kişinin
katıldığı 'Benim Özsüt Pastam Yarışması'nda
birinciliği 2008 Ekonomi bölümü mezunumuz İdil Su
Göktan elde etti. 5 bin liralık ödülün de sahibi
olan İdil'in yaptığı 'Yeşil Portakal' adlı pasta,
Özsüt'ün 155 şubesinin mönülerinde de yerini
alacak. Yarışmada Özsüt Genel Müdürü Yıldırım
Çullu'nun yanı sıra, yemek yazarı Elif Korkmazel,
Radyo D DJ'i Ayça Şen, Uzman Diyetisyen Dilara
Koçak gibi isimler jüri üyeliği yaptı.İdil'le
görüşüp mezunlarımız için bir röportaj yaptık.
Merhaba İdil, öncelikle çok
tebrikler. Biz seni Ekonomi mezunu olarak
hatırlıyoruz, pasta yarışmasını kazanman bizi
şaşırttı. Var mıydı böyle bir
merakın?
Evet, aslında hep vardı,
hep karıştırırdım annemin pasta kitaplarını.
Üniversite boyunca da aslında bilen bilir yaptığım
tatlılar ı:). Ama daha çok ‘emekli olunca bunu
yapacağım’ kategorisindeki
hayalimdi. |
Koç Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra
neler yaptın?
Koç’tan harika kriz
döneminde mezun olduğum için önce uzun bir süreyi işsiz
geçirdim. Tüm arkadaşlarımla topluca işsiz olduğumuz
için çok depresyona girmedim. Daha sonra İş Yatırım’da
stajyer olarak çalışmaya başladım SPK sınavını
beklerken. Ama açık bir penceresi olmayan plaza beni
bitirdi. İnsan içinde olmaya alışığımdır, tek ilişkimin
bilgisayarla olması beni pek iyi bir yere götürmedi.
Sonunda ben pastacı olacağım diye isyan ettim ve
ayrıldım. Ailem tabi ki önce çıldırdığımı düşündü, sen
yine de SPK’ya çalış diyorlardı. Sonra emin olduğumu
kanıtlamak, bir yandan da gerçekten emin olmak için bir
restoranda çalışmaya başladım. Koşullar gerçekten çok
zor ama işi çok sevdim. Sonra MSA’da pastacılık eğitimi
filan derken, simdi buraya geldim, yakında kendi
şirketimi kuruyorum.
|
|
Koç Üniversitesi’nden aldığın eğitimin şu an
yaptıklarına bir etkisi oluyor mu?
Tabi ki çok büyük etkisi var. Olmasa
annemleri çok üzerdi:D Ama hep dediğim ve bu konuyla
ilgilenenlere de söylediğim, kesinlikle bir vakit kaybı
söz konusu değil. Şu anki planlarımı yapabilmemi
sağlayan şey üniversitenin kazandırdığı vizyon ve
teorik olsa bile iş bilgisi. Her şeyden tabi ki biraz
biraz öğreniyoruz ama biraz bilmek bile herhangi bir
manipülasyona uğramanızı çok zorlaştırıyor mesela.
Eğitimim bugün sadece güzel pasta yapan biri olmak
dışında, işin bütün hesaplarını da yapabilmemi,
müşteriyi daha iyi anlamamı ve bir fark yaratacağıma
güven duymamı sağlıyor diyebilirim. Risk faktörü düşük
bir sektör olsa da kısa dönemde en çok iş batıran sektör
aynı zamanda gıda sektörü. Bu batışların da genel
sebebi işin muhasebesini anlayamamak ya da iş
prensipleri edinememek. Bütün bunlardan dolayı ekonomi
eğitimim kesinlikle boşa
gitmiyor.
Yarışmaya katılma fikri nasıl oluştu?
Kazanacağını tahmin ediyor muydun?
Yarışmanın ilanını tesadüfen gördüm
açıkçası ve katılmakta da tereddüt ettim çünkü şimdiye
kadarki tecrübem Türkiye’deki yarışmaların
profesyonellikten uzak olduğu yönündeydi. Yoğun
çalıştığım için de vakit ayırabilirsem yollarım bir
şeyler diye düşünmüştüm. “Yeşil Portakal” dediğim pasta
üzerinde uzun zamandır düşünüyordum aslında, süreci
biraz daha hızlandırıp bu yarışmaya hazırladım ve
yolladım. Dürüst olmak gerekirse kazanacağım konusunda
bayağı emindim :) İlk paniğimi jüri finalde pastaları
denemeye başlayınca yaşadım, "kazanamayacak mıyım ya?"
diye.
Yeşil Portakal’ın tarifini bizimle
paylaşır mısın?
Yeşil Portakal’ın tarifini maalesef yarışma şartlarından
dolayı herhangi bir yayında paylaşmam
yasak.
Seni bu sektörün içinde görecek
miyiz? Bundan sonrası için planların
neler?
Evet,
kesinlikle göreceksiniz, sık sık olacağını umuyorum :)
Uzun zamandır üzerinde çalıştığım bir projem vardı,
simdi onu hayata geçiriyorum. Birkaç ay içinde sektöre
güzel bir giriş yapmış olmayı planlıyorum. Ucundan
ufacık bir fikir vermek gerekirse, çikolatasız hiçbir
şeyin olmadığı, brownie üzerine kurulu bir mutfak
diyebiliriz sanırım... |