Temmuz 2012 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
Ağustos 2012
 
 
KULE'nin yeni sayısı çıktı: Yaşamın Rehberi Etik

Felsefenin temel alanlarından biri olan etik hayatımızın her aşamasında karşımıza çıkar. Bilim, toplum ya da bireyin penceresinden etik nedir, ne değildir? Değerlerin yapısı nasıldır, değeri meydana getiren şey nedir? “Başkası ne der” düşüncesi bizi nasıl etkiler? Etiğin belli başlı problemleri ve felsefe tarihindeki gelişim çizgisinin ana dönüm noktaları nelerdir?

İlkçağdan bugüne felsefi çalışmaların odak noktalarından biri olan etik, son 20 yılda uluslararası düzeyde tartışılan yoksulluk, çevre ve teknoloji, ayrımcılık gibi “dünya sorunları” ile birlikte ele alınır hale geldi. Kule’nin bu sayısında etik konusunu bütün yönleriyle değerlendiren bir dosya hazırladık.

Felsefe: Değerlerin Aynası

Değer felsefesini temel alan bir yaklaşımın öne çıkmasını sağlayan İoanna Kuçuradi, Türkiye’de ve dünyada, felsefe ve etik denildiğinde ilk akla gelen isimler arasında yer alıyor. Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi Prof. Dr. İoanna Kuçuradi sorularımızı yanıtladı.

Neye Değer Veriyoruz?
Koç Öğrenme ve Öğretme Ofisi Direktörü Doç. Dr. Nazlı Baydar, değerler sistemimiz ve akademik etik problemleri arasındaki ilişkiye ışık tutuyor.

Geçmişten Günümüze Tıpta Etik
İnsanlık tarihinin en eski ve önemli meslekleri arasında bulunan hekimlik etik tartışmaların en hararetli yaşandığı alanlardan biri. Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İhsan Solaroğlu ile geçmişten günümüze tıp etiği, modern tıpta etik yaklaşımlar ve üniversitemizdeki çalışmalar hakkında konuştuk.

Fikri Mülkiyet Hakları ve Madalyonun Öteki Yüzü
Dijital teknolojilerin yaygınlaşması ve özellikle genetik bilgi üzerinde tanınan patentler, fikri mülkiyet hukukunun etik boyutuna ilişkin tartışmaları alevlendirdi. Fikri mülkiyet haklarıyla etik arasındaki ilişkiye daha yakından bakmak için Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Bayamlıoğlu’nun kapısını çaldık.

“Düşündüğünü Söylemek Etik Bir Problemdir”
Medya etik tartışmaların hiç bitmediği alanların gelir. Gazetecinin kurumsal sorumluluğu, “Basın özgürlüğü kimin özgürlüğü?” sorusunu doğurur. Gazeteci-Yazar ve Koç Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Cüneyt Ülsever anlatıyor.

Edebiyat bizi daha iyi biri yapar mı?
Koç Üniversitesi Öğrencisi Begüm Baykent, İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nazmi Ağıl ile gerçekleştirdikleri etik konulu söyleşiyi Kule okurları için yazdı.

Öğrencilerin Gözüyle Etik
Koç Üniversitesi Öğrencilerine etik konusunda ne düşündüklerini sorduk. Öğrencilik ve etik söz konusu olunca ister istemez kopya çekmek, kopya almak ve sahte sağlık raporları da konuya dahil oldu.

Mezunlar-Oxford’da Bir Koçlu
Oxford Üniversitesi Modern Ortadoğu Çalışmaları programındaki yüksek lisansını Haziran ayında tamamlayan Kerem Tınaz, aynı üniversite doktora çalışmalarına devam edecek.

Koç’ta yaz nasıl geçecek?
Koç Üniversitesi uluslararası saygın üniversitelerle yaptığı işbirlikleriyle farklı alanlarda lisansüstü düzeyde yepyeni yaz programlarına ev sahipliği yapıyor.

Kampüsten Notlar
                Kampüste şenlik coşkusu
                Balkan ezgileriyle bahara merhaba
                KUrist Harvard’ı ağırladı
                Çocuklarla şenlendik
                İlk gösteri büyüledi
                Perde 11. Kez açıldı
                Koç yayınlarından…
                Lisansüstünde bir ilk
                Çocuklar akademide
                Tıpta büyük başarı
                Tarihin tanıkları: Arkeolojiden son haberler
                Öncü çalışmalara kraliyet nişanı
                Titreyen direksiyon birinci oldu
                Türkiye’den tek isim
                KUGolbalAid’ten anlamlı çalışmalar
                Basketbolda önemli başarı
                Kamp 2012’den fırsatlar
                Türkiye ABD ilişkileri mercek altında
                Bir fikriniz varsa…
                Girişimciler Koç Üniversitesi’nde buluştu
               Sektörün kalbi KÜ’de atıyor
                Liderlik yolu akademiden geçiyor
                Aileler sınava hazır
                Yeni iş kanunu neler değiştirdi?
                Tıp bayramı kutlandı
                CEMS stratejileri masaya yatırıldı
                Bazıları hayal eder
                Teniste çifte başarı

               KULE’nin yeni sayısı için tıklayınız.