MAYIS 2010
 
 
Yeni Rektörümüz:
Prof. Dr. Umran İnan
 
1 Eylül'de göreve başlayan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, 36 yıl aradan sonra yeni bir misyonla Türkiye'ye dönmenin heyecanını yaşıyor.
1972 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümünden mezun olan Prof. Dr. Umran İnan, bir sonraki yıl yine aynı üniversitede yüksek lisans yaptı. 1977 yılında Stanford Üniversitesi’nde uzay teknolojileri alanında doktora alan İnan, daha sonra Boğaziçi Üniversitesi’nde Elektrik Mühendisliği
Bölümü Öğretim Üyeliği yaptı. 1980 yılında Stanford Üniversitesi’ne Yardımcı Doçent olarak atanan Prof. İnan, bu dönemden itibaren ağırlıklı olarak çalışmalarını uzay teknolojileri ve uzayda iletişimde kullanılan düşük frekanslı elektromanyetik dalgalar konusu üzerine yoğunlaştırdı. Prof. Dr. Umran İnan 1992 yılında Stanford Üniversitesi’nde profesör olmuş ve 1997 yılından beri de Uzay, Telekomünikasyon ve Radyo Bilimi Laboratuarları’nın (Space, Telecommunications and Radio Science (STAR) Laboratory) direktörü olarak görev yapmıştır. Profesör İnan, Uluslararası Radyo Bilimi Birliği’nin (URSI) Başkan Yardımcısı (Vice President) ve Amerikan GeoFizik Topluluğu’nun (AGU) ve Elektrik ve Elektronik Mühendisleri Enstitüsü’nün (IEEE) “Fellow” rütbeli üyesidir. Antartika ve Güney Kutbunda da uzun suredir geniş çapta araştırmalar ve gözlemler yürüten Profesör İnan ABD Ulusal Bilim Kurulu (NSF) tarafından verilen “Antarktika Hizmet Madalyası” sahibidir. Profesör İnan’ın hizmetlerine atfen Antarktika’da 2400 metre yüksekliğindeki bir dağ “İnan Tepesi” (İnan Peak) olarak isimlendirilmiştir. Hâlihazırda Profesör İnan’ın araştırma grubu dünyanın yedi kıtasında 50’den fazla yerde ve aynı zamanda da dünya yörüngesindeki çeşitli uydularda gözlemler yapmaktadır. Profesör İnan’ın hakemli dergilerde yaklaşık 300 kadar makalesi yayınlanmış ve bu makalelere yaklaşık 6000 kere atıf yapılmıştır. Profesör İnan ayrıca iki ders kitabının yazarı olup, dünya çapında konferanslarda çoğu davetli olmak üzere yüzlerce sunum yapmıştır. Profesör İnan, evli ve iki çocuk babasıdır.

Profesör İnan’ın KULE Dergisinin son sayısında Koç Üniversitesi ile ilgili hedeflerini anlattığı röportajı için tıklayınız.