Subat 2011 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
ŞUBAT 2011
 
 
 
 
Mezunlarımızdan Ufuk Olgaç (Makine YL'05) akademik kariyerine Koç Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırma görevlisi (post-doc) olarak devam ediyor.
Ufuk'la akademik çalışmaları hakkında konuştuk:

Ufuk, bize Koç Üniversitesi'nde yaptığın yüksek lisans çalışmalarından bahseder misin?
Koç Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden 2005 yılı sonunda yüksek lisans derecesiyle mezun oldum. Yüksek lisans tez araştırmam boyunca hesaplamalı akışkanlar dinamiği alanında çalıştım.

Doktora programı seçme sürecin nasıl gelişti?
Alandaki bilgi birikimimi başka birçok alanın yanı sıra tıpta da kullanabileceğimi fark ettim. Makine Mühendisliği ve Tıp alanlarında disiplinler arası çalışma yapabileceğim bir doktora pozisyonu arayışı içerisine girdim ve İsviçre Zürih'teki Swiss Federal Institute of Technology'de (ETH Zurich) aradığım pozisyonu buldum. Başvurumun kabul edilmesi üzerine, 2006 yılında başladığım doktora programında kardiovasküler akışkanlar dinamiği alanında araştırmalar yaptım.
 
Doktora sırasında yaptığın çalışmaları anlatabilir misin?
Özellikle, koroner damarlardaki kan akışı dinamiğinin damar çeperine kolesterol taşınması üzerindeki etkilerini inceleyen modeller geliştirdim. Kalp hastalıklarının başlangıç sürecinin anlaşılması açısından önemli olan bu modelleri, University Hospital Zurich'le beraber ortak yürüttüğümüz çalışmada gerçek hastalar üzerinde de uyguladık ve olumlu sonuçlar elde ettik.

Doktora sonrası Koç Üniversitesi'ne geri geldin. Burada yaptığın çalışmaları bizimle paylaşır mısın?
2009 Ağustos ayından bu yana Koç Üniversitesi'nde yürüttüğüm doktora sonrası araştırmalarıma halen devam etmekteyim. Doktora çalışmalarımda olduğu gibi yine biyo-akışkanlar mekaniği dediğimiz biyolojik akışların dinamiğini, çeşitli hastalıkların oluşumundaki ve yine bu hastalıkların tedavi yöntemlerindeki rollerini inceleyen araştırma alanında çalışmalar yapmaktayım. Şu anda çalıştığım konu prematüre doğan bebeklerde hava yollarının kapanmasına karşı uygulanan bir tedavi yönteminin hesaplamalı olarak modellenmesi ve geliştirilmesi üzerine.

Koç Üniversitesi'nde doktora sonrası araştırma olanaklarının olması hakkında ne düşünüyorsun?

Yurtdışında oldukça yaygın olan doktora sonrası araştırma pozisyonlarının Koç Üniversitesi'nde de Postdoctoral Fellowship Program kapsamında etkin bir şekilde geliştirilmesi oldukça sevindirici.

Koç Üniversitesi doktora Sonrası araştırmaları ile ilgili bilgi almak için lütfen tıklayın.

Mezunlarımızla ilgili gurur verici haberleri sizlerle paylaşmaya devam etmek istiyoruz. İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.