Subat 2011 E.bulten
Aylık Elektronik Haber Servisi
ŞUBAT 2011
 
 
 
 
Çiçek Güven (Matematik'05 - Matematik YL'07) verdiği matematik semineri ile üniversitemizdeydi.
Mezunumuz Çiçek Güven 30 Aralık günü üniversitemizde "Cocliques in the Kneser graph on the point-hyperplane flags of a projective space" başlıklı bir konuşma yaptı. Çiçek'le sizin için görüştük:

Merhaba Çiçek, üniversitemize tekrar hoş geldin. Bize kısaca kendinden ve üniversitemizde aldığın eğitimden bahseder misin?

1982 yılında İzmir'de doğdum. 2000 yılında başladığım Koç Üniversitesi'ndeki eğitimimde, Matematik Bölümü'nde, üniversitenin sağladığı bursla, 2001-2005 yılları arasında lisans, Tübitak'ın sağladığı bursla 2005-2007 yılları arasında yüksek lisans yaptım. Hayatımı, 2009 yılında üniversitemizin ilk doktora öğrencisi Tanır Özçelebi (Ph.D. Elektrik Mühendisliği'07) ile birleştirdim. Halen Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nde doktora çalışmalarıma devam ediyorum.

Bize biraz akademik çalışmalarını anlatabilir misin?
Master tezimi Koç Üniversitesi'nden Doçent Dr. Selda Küçükçifçi başdanışman olmak üzere, yine Koç Üniversitesi'nden Yardımcı Doçent Dr. Emine Şule Yazıcı ve Boğaziçi
Üniversitesi'nden Profesör Dr. Haluk Oral danışmanlığında tamamladım. Master çalışmalarımda dizayn teorisi üzerine çalışıyorken, Eindhoven Teknoloji Üniversitesi'nde, Profesör Dr. Andries E. Brouwer danışmanlığında, 2007 yılından beri yürüttüğüm ve 2011 Eylül'de bitirmeyi öngördüğüm doktora çalışmalarımda cebirsel kombinatorik alanına yoğunlaştım.

Alan değişikliği çalışmalarını nasıl etkiledi?
Bu alansal değişiklik zorlayıcı olsa da, lisans ve yüksek lisans yıllarımdaki eğitimle geliştirmiş olduğum matematiksel düşünce alışkanlıklarımın da büyük faydası ile alanımda üretken hale geldim. Bu anlamda, aldığım ilk soyut matematik dersi sırasında, Ali Mustafazadeh'in söylediği "üniversitede işiniz öğrenmeyi öğrenmektir" sözü ile ne kadar haklı olduğunu tecrübe ettim.

Koç Üniversitesi'nde verdiğin konuşmanın içeriğinden biraz bahsedebilir misin?
Yakın zamanda, Koç Üniversitesi Matematik Bölümü bünyesinde vermiş olduğum konuşmada, tez danışmanım Prof. Dr. Andries Brouwer ve meslektaşım Doçent Dr. Aart Blokhuis ile yazdığımız bir makalenin sonuçları üzerine yoğunlaştım. Doktora tezimin de bir bölümünü oluşturacak olan bu çalışmada, sonlu bir cisim üzerindeki n-boyutlu vektör uzayının bir boyutlu ve (n-1)-boyutlu altuzayları üzerinde oluşturduğumuz çizgenin yapısını çalıştık. Tezimde, cebirsel bazı objelerle çizgeleri ilişkilendirerek, bu çizgeler üzerinde geometrik, cebirsel ve kombinatorik argümanlar kullanarak, onarın yapısını anlama ve bu yolla, başta seçtiğimiz cebirsel objelerle ile ilgili anlayışımızı geliştirmeye çalışıyoruz. Matematiğin değişik dallarıyla ilişkilendirilebildiği için renkli ve problemi bütünü ile kucaklayan bir yaklaşımımız olduğunu düşünüyorum.

Kendi okuduğun üniversiteye gelerek çalışmaların hakkında bir konuşma yapmak nasıl bir duyguydu?
Uzun yıllar eğitim gördüğüm Koç Üniversitesi Matematik Bölümü'nde araştırma sonuçlarımı paylaşmak gerçekten heyecan vericiydi. Bundan sonraki çalışmalarımı da, yine Koç Üniversitesi'nde paylaşmayı umuyorum."

• Mezunlarımızla ilgili gurur verici haberleri sizlerle paylaşmaya devam etmek istiyoruz. İş ve özel hayatınızla ilgili paylaşmak istediğiniz güzel haberleri bu sayfalardan mezunlarımıza duyuracağız. Güzel haberlerinizi mezun@ku.edu.tr adresine bekliyoruz.
 
 
 

,