24 Eylül 2014

“Herkes İçin Bilim” Sitesi Kurious 20 Ekim’de Yayında

Türkiye’nin bilim ve teknolojide gelişmiş ülkeler düzeyine ulaşması için bilim ve bilimsel gelişmelerin sadece akademisyenlerin uğraş alanı olmaktan çıkması gerektiğine inanan Koç Üniversitesi, herkesin “merakla” izleyeceği popüler bilim portalı “KURIOUS”u 20 Ekim’de yayına açıyor. “Herkes için bilim” ilkesiyle kurious.ku.edu.tr adresinden yayın yapacak portal, Türkiye ve dünyadaki bilimsel çalışmaları, yeni buluşları ve teknolojideki gelişmeleri sade bir dille geniş kitlelere ulaştıracak. Ayrıca, bilime olan ilginin merak ve öğrenme isteği geliştirilerek artacağına inanan herkes, popüler üslupla yazılmış makale, proje, düşünce ve önerilerini “Herkes için Bilim” portalına gönderebilecek.

Bilimi ve bilimsel gelişmeleri sadece akademisyenlerin uğraşı olmaktan çıkararak, herkesin “merakla” takip edeceği bir alan haline getirmeyi hedefleyen Koç Üniversitesi, popüler bilim portalı “KURIOUS”u hizmete sunuyor. “Herkes için Bilim” ilkesiyle yayın yapan kurious.ku.edu.tr Türkiye’yi bilim ve teknolojide gelişmiş ülkeler düzeyine ulaştıracak olan “bilim okuryazarı” bir toplumun oluşmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

Bilimin toplum için önemine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Umran İnan da, araştırma ve geliştirmenin mutlaka üniversite sınırlarını aşması gerektiğinin, bu sayede yeni çalışma ve buluşların toplumun her kesimi tarafından heyecan ve hevesle takibinin mümkün olabileceğinin altını çizdi. İnan, “Bu da ancak üniversiteler ve toplum arasında kurulacak sağlam köprülerle mümkün olabilir. Bugün bir gencin bir popüler bilim yayınından edineceği en basit bilgi yarının çığır açacak buluşlarının, insanlık tarihinde bir kuantum sıçramasının ya da geleceğin teknolojilerinin temelini oluşturabilir. KURIOUS’u hazırlarken en büyük motivasyonumuz, bilimin ışığının herkesin yolunu aydınlatmasında önemli bir enstrümanı, tüm meraklıların katılımına sunacak olmamızdı” diyerek tüm “bilim gönüllüleri”ne çağrıda bulunuyor.

Editörlüğünü Raşit Gürdilek’in yürüttüğü kurious.ku.edu.tr, Türkiye ve dünyadaki bilimsel çalışmaları, yeni buluşları ve teknolojideki gelişmeleri sade bir dille toplumun en geniş kesimlerine ulaştıracak. Bilime olan ilginin, merak ve öğrenme isteği geliştirilerek artacağına inanan, akademisyenler, lisans, lisansüstü ve doktora öğrencileriyle ortaöğretim öğrencileri popüler üslupla yazılmış haber, makale, proje, düşünce ve önerilerini “Herkes için Bilim” portalına gönderebilecek.

Bilimsel konulardaki yazı ve projelerinin KURIOUS’ta yer almasını isteyenlerin, kimlik ve iletişim bilgileriyle eğitim, uzmanlık alanı ve yayımlanmasını istedikleri çalışmanın kısa özetini kurious.ku.edu.tr’ye göndermesi gerekiyor.

İletilen proje ve makaleler kurious.ku.edu.tr Yayın Yönetmeni, editörler ve Danışma Kurulu tarafından değerlendirilerek, olası yönlendirme ve önerilerle birlikte proje sahibine geri bildirim yapılacak. Bu süreçte sade bir dille hazırlanacak makale ve yazılar 1000 kelimeyi, bilim haberleri ise 300-400 kelimeyi aşmamalı.

Bilimdeki son gelişmeler ve buluşlarla ilgili haber, araştırma, proje ve çalışmaların yer alacağı KURIOUS, Türkçe ve İngilizce olarak yayınlanacak.