Hakan Ürey’e 2,5 milyon Avro’luk destek

14 Ağustos 2013

Avrupa Araştırma Konseyi’nden Prof.Dr. Hakan Ürey’e 2,5 milyon Avro’luk destek

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Ürey, Avrupa Araştırma Konseyi’nin (European Research Council - ERC) 2,5 milyon avroluk araştırma fonunu almaya hak kazandı. Bu fon bugüne kadar Türkiye’ye aktarılan en yüksek fon olma özelliği taşıyor. Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğretim üyesi olan Prof. Dr. Hakan Ürey, Konsey tarafından sağlanan fonu “Arttırılmış Gerçeklik ve 3 Boyutlu Uygulamalar İçin Yeni Display Teknolojilerinin Geliştirilmesi” araştırmasında kullanacak.

Dünya çapındaki en iyi araştırmacıları ve çığır açıcı projelerini destekleyen Avrupa Araştırma Konseyi (European Research Council - ERC), her yıl çeşitli ülkelerde yürütülen bilimsel araştırmalara destek olmak amacıyla fon sağlıyor. Türkiye’de TÜBİTAK tarafından koordine edilen programa bu yıl tüm Avrupa’dan yapılan 9400 başvuru arasından Koç Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü’nden Prof. Dr. Ürey’in mühendislik alanındaki projesi desteklenmeye layık görüldü.

Bugüne kadar Türkiye’ye aktarılan en yüksek fon tutarı olan 2,5 milyon avroluk destek Prof. Dr. Hakan Ürey tarafından yürütülen, “Arttırılmış Gerçeklik ve 3 Boyutlu Uygulamalar İçin Yeni Görüntüleme ve İzleme Teknolojileri” araştırmasında kullanılacak. Araştırmayla, 3 boyutlu görüntüleme ve izlemenin kişiye özel hale getirilmesi hedefleniyor.

Avrupa’nın en prestijli araştırma fonu olan ve daha önce Nobel Ödülü sahibi pek çok bilim insanına verilen destek, Türkiye’de kıdemli araştırmacılar kategorisindeki mühendislik alanında ilk ERC Projesi olma özelliğini taşımaktadır ve Koç Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yürütülecektir.

Prof. Dr. Hakan Ürey, projesiyle ilgili şu açıklamaları yaptı, “Ben ve ekibim, ‘3 boyutlu ekranlar’ ve ‘giyilebilen’ ekran teknolojileri konusunda şu ana kadar çözümlenmemiş çok önemli temel optik problemlere çözümler üretmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, ekran teknolojilerinin çok daha fazla gelişmesinin önünü açabilmek adına, mevcut temel problemleri çözebileceğine inandığımız yeni metotlar ve teknolojiler geliştirmeyi amaçlamaktayız. Bu konularda birçok yeni patent başvurumuzun yanı sıra ilerleyen yıllarda farklı sektörlerde de uygulamalarını göreceğimizi umuyor ve geliştireceğimiz teknolojiyle, 3 boyutlu görüntülerin kişiye özel hale getirilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Koç Üniversitesi’nde mevcut 16 kişilik bir araştırma grubum var. Bu proje için ilave olarak 7 kişilik, doktora öğrencileri ve doktoralı araştırmacılardan oluşan yeni bir ekip kurmayı planlıyorum.”

Prof. Dr. Hakan Ürey, Koç Üniversitesi bünyesinde kurduğu Optik MEMS Araştırma Laboratuvarı’nda halen şu konularda Ar-Ge projeler yürütüyor: MEMS tarayıcı kullanan cep telefonu boyutlarında mikro-projeksiyon cihazları; 3 boyutlu display teknolojileri ve ekranlar; optik okumalı termal algılayıcılar; portatif spektroskopik kimyasal analiz cihazı; sıvıların nano parçacıklar ile barkodlanması ve tanınması; birçok kan testine ve analizlerine olanak sağlayan portatif biyo-algılayıcı.

ERC desteği, Avrupa Birliği tarafından sağlanan diğer fonlardan farklı olarak bir araştırma grubu, kurum veya konsorsiyuma değil, tek bir kişiye veriliyor. Projeyi alan kişi Avrupa çapında istediği kuruma bu projesini taşıyabiliyor. ERC projelerinin, kariyerinin farklı aşamalarındaki araştırmacılara yönelik üç programı bulunuyor. Bunlar, doktora sonrası 0-7 yıl (starting), 7-14 yıl (consolidator), son 10 yıldır ileri düzey araştırma yapan kıdemli araştırmacılar (advanced) olarak sıralanıyor. Prof. Dr. Hakan Ürey’in projesi daha önce Nobel Ödülü sahibi birçok bilim insanının da aldığı, “Advanced” kategorisinde fon almaya layık görüldü.

Avrupa Araştırma Konseyi, Türkiye’de ilk olarak 2009 yılında matematik alanında Prof. Halil Mete Soner’in projesine ERC-Advanced düzeyde fon sağlamıştı. Prof. Dr. Hakan Ürey’in söz konusu projesi ise mühendislik alanında, ilk ERC-Advanced olması nedeniyle de büyük önem arz etmektedir.

Bu büyük başarısından dolayı Hocamızla gurur duyuyor ve kendisini tebrik ediyoruz. Projenin ve araştırma fonunun detaylarını Hocamızdan dinliyoruz.

Prof. Dr. Hakan Ürey Hakkında
1987 yılında İzmir Fen Lisesi’nden, 1992 yılında ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun oldu. 1996 yılında yüksek lisans ve 1997 yılında doktora derecelerini ABD’deki Georgia Institute of Technology’den aldı. Doktora sonrası 4 yıl ABD’de bulunan Microvision Inc.)’de araştırma mühendisi olarak çalıştı. 2001 yılından itibaren Koç Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir. 2007 yılında Doçent ve 2010 yılında Profesör oldu.

Hakan Ürey’in 30’un üzerinde ABD ve Avrupa patenti ve patent başvuruları, 150’nin üzerinde uluslararası makalesi vardır; birçok uluslararası konferansın başkanlığını ve organizasyonunu yapmıştır. 2006 yılı Werner Von Siemens akademik başarı, 2007 yılı TÜBA-GEBİP Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı, ve 2009 yılı TÜBİTAK Teşvik ödüllerini almıştır.

Avrupa Araştırma Konseyi - European Research Council (ERC) Hakkında
Avrupa Araştırması Konseyi - European Research Council (ERC) en özgün ve yenilikçi bilimsel araştırmalara destek sağlayan, Avrupa’nın bilimsel alanda en prestijli ve tanınmış kurumudur.

ERC kapsamında (ERC projesinden önce veya sonra) NOBEL Ödülü alan araştırmacılar:
1. Serge Haroche
2. Konstantin Novoselov
3. James Heckman
4. Theodor Hänsch
5. Jean-Marie Lehn
6. Christoforos Pissarides

TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi Hakkında
Dünyanın en büyük sivil araştırma programı özelliğini taşıyan AB 7. Çerçeve Programı’nın (7.ÇP) ulusal koordinasyon görevini 2007-2013 yılları arasında TÜBİTAK AB Çerçeve Programları Ulusal Koordinasyon Ofisi (UKO) yürütmektedir. UKO 7.ÇP kapsamındaki ERC ve diğer programlarla ilgili araştırmacılara özel danışmanlık, teşvik ve ödül programları oluşturmaktadır. www.fp7.org.tr