12 Mart 2016

Gibney Dans Topluluğu Toplumsal Cinsiyet Eşitliği için 8 Mart’ta SGKM’deydi

Koç Üniversitesi Sevgi Gönül Kültür Merkezi (SGKM), 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde özel bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi KOÇ-KAM’ın toplumsal cinsiyet eşitliğine dikkat çekmek amacıyla Gibney Dance New York işbirliğiyle düzenlediği “Move Against Violence” projesi kapsamında Türkiye’ye gelen Gibney Dans Topluluğu, 8 Mart akşamı saat 19:30’da SGKM’de bir çağdaş dans gösterisi sahneledi. Etkinlik kapsamında ayrıca üç gün boyunca çeşitli workshoplar düzenlendi.

Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM), Gibney Dance New York işbirliğiyle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne özel etkinlikler düzenledi. “Move Against Violence" adıyla düzenlenen etkinlikler kapsamında, dünyanın birçok yerinde şiddet görmüş kadınlarla dans ve hareketin gücünü buluşturan, Amerika’da ses getiren çalışmalara imza atmış “Gibney Dans Topluluğu” sahne aldı. Gibney Dans Topluluğu, yıllar içinde yaptıkları çalışmaları temsil eden çağdaş bir dans gösterisiyle izleyiciyle buluştu.

Gina Gibney, dans performansında yeniden sahnelenmiş ve yaratılmış danslardan oluşan “Duet” isimli gösterisiyle geçmişinde yarattığı sanatsal çalışmalar üzerindeki düşüncelerini paylaşıyor. Gibney Dance on beş yıldır ABD’de şiddet görmüş kadınlarla çalışıyor. Topluluk üyeleri her yıl kadın sığınma evlerinde 500’den fazla atölye çalışması gerçekleştiriyor.

KOÇ-KAM hakkında

Koç Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi (KOÇ-KAM) 2010 yılının Mart ayında disiplinler-arası bir araştırma ve uygulama merkezi olarak kuruldu. Aralarında sosyoloji, psikoloji, hukuk, felsefe, siyaset bilimi, tarih ve görsel sanatların da olduğu birçok farklı bölümden öğretim üyesi ve araştırmacı araştırmalarını paylaşmak amacıyla bir araya geldi. KOÇ-KAM ortak ulusal ve uluslararası araştırma projeleri yürütmek, toplumsal cinsiyet ve kadın konularında üniversite içinde ve dışında bilimsel ve eğitici faaliyetler yürütmek amacını taşıyor. Toplumsal cinsiyet çalışmaları için bir merkez işlevi gören KOÇ-KAM’da üstün nitelikli araştırma projelerini destekleyen bir araştırma ödülleri programı ve Koç Üniversitesi öğrencilerine yönelik Toplumsal Cinsiyet Sertifika Programı yürütülüyor. Sıklıkla düzenlenen ve ev sahipliği yapılan konferans, panel ve seminer serileriyle birçok disiplinle kesişen toplumsal cinsiyet konulu araştırmalar ilgililer ile buluşturuluyor. Ayrıca akademisyenler, öğrenciler, sivil toplum aktörleri, sanatçılar ve politika yapıcılar arasında toplumsal cinsiyet konularında iletişim teşvik ediliyor.

Gibney Hakkında

Gibney Dans Sosyal Hareket Programı New York’taki çeşitli kadın sığınma evlerinde şiddet görmüş kadınlarla yılda 500’den fazla ücretsiz atölye çalışması yapıyor. Atölye çalışmalarında kendi sanatsal uygulamalarından esinlenen dansçılar ifade ve seçim gibi konuları ele alıyor. Gibney Dans’ın Sosyal Hareket Programı ABD’nin önde gelen aile içi ve partner şiddeti ile mücadele kuruluşu olan Sanctuary for Families işbirliğiyle 2000 yılında başladı. Kuruluşundan bu yana Safe Horizon ve Day One gibi kurumlarla çalışmalar yapmaya devam ediyor. Alanında öncü olarak değerlendirilen Sosyal Hareket yöntemi ulusal ve uluslararası düzeyde paylaşılıyor; son çalışma Tanzanya’da yapıldı. Gibney Dans, 2014 yılında gençler arasında flört şiddeti hakkında farkındalık yaratmak ve şiddet içeren ilişkileri engellemek amacıyla “Eller Tutulmak İçindir” projesini başlattı ve bu projeyle 3 yıl içerisinde 4000’den fazla ortaokul ve lise öğrencisine ulaştı.

Photo Credit Dilara Arısoy