28 Mayıs 2015

Fung ve Koç’tan İpek Yolu için stratejik adım

Vehbi Koç Vakfı kuruluşu olan Koç Üniversitesi ile Hong Kong merkezli dünyaca ünlü Fung Grubu'na bağlı Victor & William Fung Vakfı arasında akademik bağların güçlendirilmesini sağlayacak bir anlaşma imzalandı. Anlaşma kapsamında ilk aşamada Çin’den Koç Üniversitesi’ne doktora yapmak üzere gelecek öğrencilere fon sağlanacak.

Vehbi Koç Vakfı kuruluşu olan Koç Üniversitesi, Hong Kong merkezli dünyaca ünlü Fung Grubu'na bağlı Victor and William Fung Vakfı’yla, Çin’den Türkiye'ye araştırmacı beyin göçü sağlayacak işbirliği anlaşması imzaladı. Victor and William Fung Vakfı tarafından hayata geçirilen “İpek Yolunu Yeniden Canlandırma Girişimi”nin en önemli adımlarından biri olarak değerlendirilen “Eğitim İşbirliği Anlaşması Töreni”, Koç Holding Şeref Başkanı ve Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi M. Koç ile Fung Grubu’nun Yönetim Kurulu Başkanı Victor K. Fung’ın katılımıyla, Rahmi Koç Müzesi’nde gerçekleştirildi. Anlaşma, Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan ve Victor and William Fung Vakfı Başkanı Dr. Lap Chee Tsui tarafından imzalandı.

Rahmi M. Koç: “İpek Yolu, bu defa hem karadan, hem de denizden çift taraflı çalışacaktır.”

İşbirliği anlaşmasının önemine dikkat çeken Rahmi M. Koç, şöyle konuştu: “Koç Üniversitesi’ne umumiyetle batıdan talebe alıyorduk. Bu defa Victor and William Fung Vakfı Çin’den üç öğrencinin Koç Üniversitesinde okumasını finanse etmektedir. Bu üniversitemiz için enteresan bir adımdır. İpek Yoluna gelince; vaktiyle tek taraflı ve karadan çalışan İpek Yolu, bu defa hem karadan, hem de denizden çift taraflı çalışacaktır. Böylece Uzak Doğu ve Batı her açıdan birbirine yaklaşmış olacaktır ki, bu kısa vadede ekonomik bakımdan çok olumlu bir gelişmedir.”

Viktor K. Fung: “Yeni İpek Yolu girişimi Çin ve Türkiye arasındaki bağların güçlenmesini sağlayacak ve dünya ekonomisi için de önemli bir rol oynayacaktır.”

İpek Yolu’nu Yeniden Canlandırma Girişimi’nin hedeflerini aktaran Victor K. Fung şöyle konuştu: “Yeni İpek Yolu girişimi Çin ve Türkiye arasındaki bağların güçlenmesini sağlayacak ve dünya ekonomisi için de önemli bir rol oynayacaktır. Koç Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz bu eğitim işbirliği çerçevesinde Türkiye`ye gelecek öğrencilerin, Doğu ve Batı`yı kültürel ve ekonomik anlamda bağlayan Yeni İpek Yolu`nu gözeten fikir önderleri olacaklarına inanıyoruz.”

Prof. Dr. Umran İnan: “Çok önemli bir başlangıç olduğuna inanıyoruz.”

İmza töreninde konuşan Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Umran İnan, “Biz bu anlaşmanın çok önemli bir başlangıç olduğuna inanıyoruz. İpek Yolu, sadece ticari bir girişim değildir; aynı zamanda sosyal, kültürel ve ekonomik bir paylaşım ve işbirliği platformudur. Bu nedenle oldukça kapsayıcı bir yapısı vardır. Eminim ki bu vesile ile iki kültür arasında kurulacak güçlü akademik bağlar, uzun soluklu ve derinlikli bir ilişkiyi tetikleyecek” dedi.

Dr. Lap Chee Tsui: “İpek yolunu yeniden canlandırmanın temellerini bu eğitim anlaşmasıyla atmış bulunuyoruz.”

Koç Üniversitesi ile imza attıkları bu anlaşmanın önemini vurgulayan Dr. Lap Chee Tsui ise, “İpek yolunu yeniden canlandırmanın temellerini bu eğitim anlaşmasıyla atmış bulunuyoruz. Koç Üniversitesi’ne gelecek genç araştırmacılar, İpek Yolu’nun kültürel ve bilimsel zenginliğini artırarak yıllar boyu sürdürülmesini sağlayacak mimarlar olacaklar” diye konuştu.

İki ülke arasındaki akademik bağların güçlendirilmesini sağlayacak anlaşma kapsamında; Çin’den Koç Üniversitesi’ne doktora yapmak üzere gelecek öğrencilere fon sağlanacak. İmza töreni sonrasında, “İpek Yolu’nu Yeniden Canlandırmak: Çin’in Ekonomik ve Kültürel Bağları Güçlendirme Girişimi” konulu panel gerçekleştirildi.

Victor and William Fung Foundation Hakkında
Önceden Li & Fung Group adıyla bilinen Fung Group'un yüzüncü yıldönümünü kutladığı 2006 yılında kuruldu. Vakıf, Fung Group genel başkanı Dr Victor Fung ve grup başkan vekili Dr William Fung tarafından şahsen finanse edilmektedir. Vakfın misyonları arasında üniversitelerle birlikte, başta sponsorluk programı aracılığıyla liderlik geliştirme programlarını ve özellikle düşünce kuruluşları ve eğitim kurumları aracılığıyla düşünce liderliğini teşvik etmek bulunuyor.