10 Mart 2014

Mobil Down Cafe Koç Üniversitesi’nde

Koç Holding’in “Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi”ne Koç Üniversitesi de Mobil Down Cafe ile destek veriyor. Zihinsel engelli yedi gencin dönüşümlü olarak hizmet verdiği Mobil Down Cafe, Koç Üniversitesi Rumeli Feneri Kampüsü’nde açıldı.

Araştırma üniversitesi olarak dünya çapında önemli çalışmalara imza atan ve bugüne kadar yürüttüğü sosyal sorumluluk çalışmalarıyla fark yaratan üniversitemiz, Koç Holding’in “Ülkem İçin Engel Tanımıyorum Projesi kapsamında Mobil Down Cafe’ye kapılarını açtı. Projeyle zihinsel engelli gençlerin toplumla buluşarak istihdam edilmesi sağlanırken, üniversitelilerin de engellilikle ilgili farkındalığının artırılması hedefleniyor.

Rumeli Feneri Kampüsümüzde altı ay boyunca hizmet verecek olan Mobil Down Cafe’de her gün zihinsel engelli iki genç, gönüllü bir annenin yardımıyla çalışıyor. İstanbul’daki ikinci durağı Koç Üniversitesi olan Mobil Down Cafe’de zihinsel engelli yedi genç dönüşümlü olarak hizmet veriyor.

Türkiye’de zihinsel engellilerle ilgili istatistiki bilginin azlığına dikkat çeken Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Aycan ve Koç Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dikmen Bezmez, zihinsel engellilerin istihdamının önemini şu sözlerle vurguladı: “Bu projeyi hayata geçirmemizin en temel amacı istihdam. Engelliler iki şekilde istihdam ediliyor. Biri Korumalı İşyeri Uygulaması diğeri Karma İstihdam Uygulaması. Bu iki uygulamayı da hem devletin hem özel sektörün desteklemesi büyük önem taşıyor. Engelsiz toplumun engellileri tanıması istihdamı etkileyecek en önemli etkenlerden biri. Biz de üniversite olarak Mobil Down Cafe ile hem farkındalığın artırılmasına hem de bu gençlerimizin istihdamına destek vermeyi amaçladık.’’

Down Cafe kurucusu Saruhan Singen Mobil Down Cafe’nin Koç Üniversitesi’ne getirilmesinin önemini şu sözlerle vurguladı: “İstanbul Zihinsel Engelliler İçin Eğitim ve Dayanışma Vakfı İZEV’deki 25 zihinsel engelli çocuğumuzun istihdam edildiği Down Cafe ile çocuklarımızın ne kadar başarılı olabileceklerini gördük ve de kendilerine olan güvenini artırarak gelecekleri için büyük bir başarı sağladık. Çabalarımız sonucu aldığımız desteklerle yaptığımız Down Cafe’nin mobil aracını ise İstanbul’un farklı noktalarında hizmete açıyoruz. Koç Üniversitesi ile gerçekleştirdiğimiz işbirliği sonucunda Mobil Down Cafe’yi Rumelifeneri Kampüsü’nde açtık; böylece hem üniversite gençleri ile çocuklarımızın kaynaşması için bir; vesile oldu ve hem de toplumun yarası haline gelen bu konuda çok güzel bir adım atıldı.”